Advies over het Canal du Midi door onze expert Patrice

U weet niet welke route u moet kiezen voor uw riviercruise op het Canal du Midi? Lees het advies van onze vaarvakantie expert, Patrice, hij werkt al sinds 2009 bij Le Boat!

Het Canal du Midi

Advies van Patrice

Ik zou zeggen dat het Canal du Midi een onvergetelijke herinnering zal achterlaten, bij iedereen die het per boot, maar ook te voet of op de fiets ontdekt. Het is een wonder van techniek en architectuur en we moeten Riquet dank zeggen voor de realisatie van dit prachtige project! Ik kan zeggen dat ik alles heb onderzocht vanaf de bron van het kanaal in de Montagne Noire. Van de inname van Alzeau die de Rigole voedt tot het meer van Saint Ferréol om uiteindelijk te komen tot het waterpunt van het kanaal, het bekken van de Naurouze, het park, de obelisk en het arboretum, een oase van rust waar het goed is om in alle weersomstandigheden te wandelen tussen de prachtige rijen platanen.

Castelnaudary

Carcassonne

Het kanaalgedeelte naar Castelnaudary is minder druk, wat de scheepvaart rustig en aangenaam maakt. In de zomer kunt u tussen de bloeiende zonnebloemvelden navigeren, het is magisch. Dan is er de aankomst in de haven van Castelnaudary en de indrukwekkende viervoudige sluis van St Roch naast de basis van Le Boat. De sluizen volgen elkaar in een razend tempo op tot aan Bram en dan volgt de majestueuze aankomst in de haven van Carcassonne op een steenworp afstand van La Cité, het middeleeuwse kasteel dat u niet mag missen. Kijk uit voor de sluisbrug voor het station, die is erg laag en u mag hem niet missen, alle omstanders houden on in de gaten!

Trèbes en Homps

Advies van expert vaarvakanties

We gaan verder richting de basis van Le Boat in Trèbes en Homps, het kanaal is een voortdurende afwisseling van schaduwrijke en zonnige gebieden en elke keer als we door een bochten gaan ontdekken we iets nieuws, of we nu door een sluis met verborgen metalen sculpturen varen of stoppen bij een van de vele kleine dorpjes in de buurt. Bovenal moet men de tijd nemen om te stoppen als we over een rivier heengaan om het steenwerk van de kanaalbrug te bekijken, sommige zijn nog steeds gestempeld met gegraveerde stenen platen en sommige stenen zijn gesigneerd door de arbeiders die ze hebben gelegd, een grote les in nederigheid: men voelt zich erg klein.

Kasteel van Parazza

Professioneel vaarvakantie advies

We stoppen voor gegrild vlees en ijs op het schaduwrijke terras van het restaurant La Guinguette in Argens Minervois, bezoeken de wijnkelders van Ventenac en het Kasteel van Paraza voor de liefhebbers van goede wijn. De regio Minervois is de thuisbasis van de beste druivensoorten en men stuit op lokale schatten tijdens de vaartocht op het kanaal.

Le Somail

Adviezen over het Canal du Midi

U moet een nachtelijke tussenstop doen in de haven van Le Somail waar u de oude boekhandel sowieso wilt bezoeken. Vervolgens passeren we de kruising van het Canal de la Robine die via Narbonne naar Port La Nouvelle leidt, waar het mogelijk is om de rivier de Aude over te steken, onder de vakwerkhuizen in het centrum van Narbonne door te lopen en langs de vijvers en het natuurpark rond het eiland Sainte Lucie te wandelen. Het is soms mogelijk om een paar flamingo's te zien zoals in de Camargue! Maar laten we terugkomen op het Canal du Midi, de kronkelige navigatie in het midden van de wijngaarden brengt ons naar Capestang, zijn mooie kathedraal en een van de laagste bruggen waaronder je moet hurken, onze boot passeert binnen enkele centimeters, de manoeuvre is delicaat en we zijn er trots op dat het ons gelukt is. Net na Poilhes, aan het einde van de indrukwekkende 150 meter lange Malpas-tunnel, gebouwd boven de spoorlijn en het irrigatienetwerk van de Montady-vijver, moeten we stoppen bij de kleine houten kade en de richting "Oppidum d'Enserune" volgen. Ongeveer twintig minuten lopen op de heuvel en u heeft een prachtig panoramische uitzicht op de vallei om de agrarische structuur in de vorm van een camembert en de vijver van Montady te waarderen.

Béziers

Vaarvakantie adviseur Patrice vertelt

Terug met de boot, na de haven van Colombiers en de kleine restaurantjes aan de kades, komen we bij de meest spectaculaire structuur van het kanaal: de Fonseranes-sluizen in Béziers. Vroeger waren het er negen tot aan de rivier de Orb, nu zijn het er zeven voordat ze worden omgeleid naar een kanaalbrug over de Orb, een mooie wandeling die te voet moet worden gemaakt om het te overzien. We ontdekken de verborgen overblijfselen van een bootliftproject dat in de jaren '80 werd ingehuldigd, maar dat sindsdien nooit meer is gebruikt. Een bezoek aan het toeristenbureau bij de sluizen van Fonseranes geeft ons de mogelijkheid om wat meer te weten te komen over het werk en over de prachtige stad Béziers op twee kilometer afstand, bereikbaar met de bus of de taxi voor het kantoor. Béziers heeft een zeer mooie kathedraal waarvan de tuinen uitkijken over de vallei en een adembenemend uitzicht bieden.

Port Cassafières en Etang de Thau

Advies over het varen op het Canal du Midi

Na Béziers is het de doorgang van Villeneuve-les-Béziers en Portiragnes waarvan de terrassen en winkels heel dichtbij zijn, vervolgens bij de Le Boat basis van Port Cassafières en dan bij de sluis van de wacht van de Libron, mooie metalen structuur die het kanaal beschermt tegen de overstromingen van de Libron. Een andere opmerkelijke sluis is de ronde sluis van Agde vanwege zijn vorm en zijn functie om de sluis van de rivier de Hérault te egaliseren, waarop het mogelijk zal zijn om naar Bessan te varen voor de meest avontuurlijke. Dan eindigt de kronkelige reis in het kanaal dat leidt naar de Etang de Thau vlak voor de klokkentoren van Marseillan en niet ver van de oesterparken van Bouzigues.

Re-boat uzelf!

Adviezen bootvakantie Canal du Midi

Het advies van Patrice: En dan wacht er nog een avontuur op u, varen richting de Camargue...

Re-boat uzelf!

Aarzel niet om contact op te nemen met Patrice om samen met hem uw vakantieplannen te bespreken! Patrice spreekt Frans, Engels en Spaans. En natuurlijk zijn er andere collega's die u in het Vlaams en Nederlands kunnen adviseren.