Brexit gevolgen voor mijn vakantie

Heeft Brexit gevolgen voor mijn vaarvakantie?

 

Veel van onze klanten hebben hun vaarvakantie 2019 al geboekt. Of u nu overweegt om uw volgende vakantie te boeken of als u al geboekt heeft, u vraagt zich waarschijnlijk af wat Brexit voor u betekent. Onze topprioriteit is om ervoor te zorgen dat u in 2019 een geweldige vakantie heeft. Op deze pagina staat alles wat u moet weten over uw Le Boat vakantie na Brexit.

 

Laatste update: 19 maart 2019

Kan ik mijn hond nog steeds meenemen op vakantie?

Huisdieren kunnen blijven reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk naar de EU. In het geval van een 'no-deal' veranderen de vereisten voor documenten en gezondheidscontroles. Als u uw huisdier op of na 29 maart 2019 naar de UK wilt meenemen, moet u de voorbereidingen voor de reis van uw huisdier ten minste vier maanden voor de reisdatum bespreken met een officiële dierenarts. Huisdiereigenaren dienen een oogje in het zeil te houden voor verdere instructies van de Britse overheid.

Zijn mijn huidige paspoort en de Europese ziekteverzekeringskaart geldig?

Controleer de datum waarop uw paspoort verloopt. Wanneer u na 29 maart 2019 naar de UK reist, beveelt de regering van het Verenigd Koninkrijk u aan om op de datum van aankomst nog zes maanden op uw paspoort te hebben en om paspoorten die meer dan negen jaar en zes maanden geldig zijn vanaf 30 maart 2019 te verlengen.

Europese ziekteverzekeringskaarten zijn niet langer geldig in geval van een ‘no-deal’ Brexit. Het is verplicht dat reizigers voor elke reis een uitgebreide reisverzekering afsluiten, ongeacht waar u naartoe reist.

Kan ik mijn mobiele telefoon nog steeds gebruiken?

Op dit moment zijn de kosten voor het bellen, het versturen van berichten of het gebruik van internet op uw telefoon in de EU hetzelfde als in het Verenigd Koninkrijk. Als het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst vertrekt, zijn deze regels niet langer van toepassing. Voordat u op reis gaat, moet u bij uw mobiele telefoonaanbieder informeren naar de kosten van het gebruik van uw telefoon in de EU, aangezien Britse bedrijven hebben gezegd dat zij dit voordeel aan hun klanten kunnen blijven aanbieden.

Kan ik nog gewoon autorijden in de EU na Brexit

Zolang u een volledig rijbewijs heeft, heeft u momenteel geen extra rijbewijs nodig om in het Verenigd Koninkrijk te rijden en de Britse regering heeft beloofd dat ook na Brexit rijbewijzen uit de EU geldig zullen blijven.

Dit zal waarschijnlijk veranderen in een 'no-deal' scenario voor Engelse reizigers die op of na 29 maart 2019 in de EU willen rijden, moeten mogelijk een internationaal rijbewijs en groene kaart aanvragen.

Als het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst de EU verlaat, moeten Britse bestuurders een internationaal rijbewijs aanvragen. Het 'Department for Transport' is verantwoordelijk voor de afgifte van deze rijbewijzen. Aanvragen voor internationale rijbewijzen moeten worden ingediend in het Verenigd Koninkrijk, tegen een kleine vergoeding en zijn rechtstreeks verkrijgbaar bij het postkantoor. Burgers van het Verenigd Koninkrijk die hun voertuig binnen de EU besturen, zouden ook een fysieke groene kaart moeten aanvragen en bij zich hebben om uw Britse autoverzekering in de EU van toepassing te laten zijn, mocht het Verenigd Koninkrijk het land verlaten zonder dat er een deal wordt gesloten. Deze kaarten worden uitgegeven door verzekeraars en een kleine vergoeding kan in rekening worden gebracht om de administratiekosten te dekken. De ABI (brancheorganisatie voor de verzekeringssector) raadt aan om minstens een maand voor vertrek contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Le Boat raadt u aan om bij uw verzekeringsmaatschappij meer informatie aan te vragen over het verkrijgen van een groene kaart voor elke reis op of na 29 maart 2019.

Heb ik een visum nodig om na Brexit naar de EU te reizen?

U heeft geen visum nodig om na Brexit naar de EU of het Verenigd Koninkrijk te reizen. De Europese Commissie heeft in november 2018 aangekondigd dat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk zelfs in een no-deal-scenario de EU nog steeds zonder visum kunnen bezoeken, op voorwaarde dat hetzelfde wordt aangeboden aan Europese burgers die het Verenigd Koninkrijk bezoeken. De Europese Commissie heeft gezegd dat burgers van het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021 een vergoeding (van ongeveer 7 euro) moeten betalen voor deze visumvrijstelling. Dit maakt deel uit van een nieuw elektronisch systeem voor reisvergunningen dat van toepassing is op alle bezoekers uit derde landen naar de EU, vergelijkbaar met de Amerikaanse ESTA-regeling.

 

Voor meer informatie over Brexit klik hier (Engels) of kijk voor actuele informatie in uw op de volgende websites: Rijksoverheid.nl en Belgium.be/nl.