De mooiste sluizen van Frankrijk

Door sluizen varen is eenvoudig en leuk! Het is een volledig onderdeel van uw vaarvakantie in Frankrijk. En iedereen, leeftijd of ervaring maakt niet uit, speelt een rol bij het passeren van de sluizen. Naarmate uw reis vordert zult u al snel begrijpen dat de sluizen de ideale plek zijn om met andere schippers ervaringen uit te wisselen.

De Aiguille sluis van Puichéric langs het Canal du Midi

Sluis Puicheric Canal du Midi, Frankrijk

Op het Canal du Midi zal iedereen die de sluis van Aiguille van Puichéric is gepasseerd, zich deze altijd blijven herinneren! Wat er is zo bijzonder? Het is een kunstwerk op zich! De sluiswachter, Joël Barthes, is een kunstenaar en laat graag zijn metalen sculpturen, vreemde personages en intrigerende dieren aan u zien. Sommigen hebben deze plek zelfs omgedoopt tot "De sluis van geluk". Als u op het Canal du Midi tussen Trèbes en Homps vaart, is deze artistieke halte in Puichéric een ‘must’.

De trapsluizen van Fonseranes langs het Canal du Midi

Sluizen van Fonseranes, Canal du Midi

Niet ver van Béziers en Narbonne, nog steeds aan het Canal du Midi, bezoekt u een echt architecturaal meesterwerk: de trapsluizen van Fonseranes. Het is een belangrijke toeristische trekpleister van de regio! Met 9 sluizen op een rij, 8 ovale sluiskolken, een hoogteverschil van 21,5 meter over een lengte van meer dan 300 meter, is het sluizenwerk absoluut indrukwekkend. Zelfs voor ervaren schippers! Hebt u deze trapsluis nog nooit van dichtbij gezien? Op deze video ziet u de sluizen van Fonseranes alsof u er zelf bent! 

De bloemenpracht van de sluizen in Bretagne

Bretonse sluis met bloemen

In Bretagne heeft de regen niet alleen nadelen. De bloemen die deze Frankrijk sluizen sieren zijn blij met af en toe een regenbuitje! De sluizen zijn allemaal even kleurrijk en origineel. De bloemenpracht is een echt spektakel voor de vakantiegangers. Om de sluizen te bewonderen moet u vanaf Nort-sur-Erdre in de buurt van Nantes, het Canal van Nantes naar Brest bevaren. En u merkt al snel dat de Bretonse sluiswachters ook fervente tuinmannen zijn! Dankzij hen zijn de sluizen omgetoverd tot decors voor fotoreportages… En we willen ook alles vereeuwigen voor onze vakantiealbums!

Enkele voorbeelden van opmerkelijke sluizen op het Canal van Nantes naar Brest: de Koat-Prat, Keroret, dee Maclais en de 5 sluizen in de gemeente Guillac, de dorpjes Blond, Carmenais, Clan, Saint-Jouan en Guillac zelf.

De sluis van de Valentré brug in Cahors

Valentré brug en sluis in de Lot

De Lot is ongetwijfeld een van de wildste rivieren in Frankrijk. De meeste kans om kapiteins door een sluis te zien varen is bij de sluis van de Valentré brug in Cahors. Alle voorbijgangers en toeristen bewonderen de doorgang van de rivierboten vanaf de hoge en imposante middeleeuwse brug! De sluis is bijzonder spectaculair en is de mooiste sluis van de rivier Lot. U voelt u zich erg klein als u onder deze versterkte brug doorvaart.

De brug wordt ook wel de "Duivelsbrug" genoemd. De legende gaat dat de architect, die zijn werk niet kon afmaken, een pact met de duivel sloot door hem te vragen hem te helpen bij het afmaken van de bouw, in ruil voor zijn ziel... Toen de brug klaar was vroeg de architect de duivel water met een vergiet uit de bron van Chartreux te halen om zijn ziel te redden… De duivel verloor natuurlijk. De duivel nam wraak en kwam elke avond terug om de laatst gemetselde steen van de Duivelstoren los te maken.

De sluis van Réchicourt-le-Château, de hoogste van Frankrijk!

Réchicourt (Marne), de hoogste sluis van Frankrijk

Een paar cijfers om u deze sluis te presenteren… Het is niet minder dan de hoogste sluis van Frankrijk... 16 meter hoog, en 40 meter lang! Sinds 1964 deze sluis alleen al 6 oude sluizen vervangen (wat de boten veel tijd bespaart!) en laat het de doorvaart van binnenvaartschepen langer dan 38 meter toe... Elke keer dat de sluizen gevuld worden, wordt er 3800 kubieke meter water gebruikt.

Op het Marne-Rijnkanaal is deze sluis spectaculair. En van bovenaf gezien is het uitzicht nog mooier!

De ronde sluis van Agde

Ronde sluis van Agde

Er zijn maar weinig ronde sluizen in de wereld, deze is er een van. In feite is het niet echt rond, het is nogal ovaal, en voor degenen die zich afvragen “waarom een ronde sluis bouwen”, is het argument dat het voor boten gemakkelijker is om te navigeren in het bouwwerk zelf. En natuurlijk hebt u meerdere afslagen... wat een geweldig idee! De eerste afslag gaat naar Béziers, de tweede naar het Etang de Thau en de derde naar de Middellandse Zee. De sluis is erg mooi. Het hele jaar door stoppen fietsers en wandelaars om de passage van de boten te bewonderen.

Hebt u ook zin om door de sluizen Frankrijk in te gaan en vakantie te vieren? Le Boat heeft in negen Franse regio’s een of meerdere vertrekbases.