Over Charente

Laat u betoveren door de glinsterende rivier Charente

Kristalhelder water, dennenbomen langs de oevers en uitzicht op wijngaarden en weides: de Charente is één van de mooiste waterwegen voor vaarvakanties in Frankrijk! De vallei met haar befaamde cognac, charmante kastelen en vriendelijke bevolking verwelkomt u met open armen. Geniet van een ontspannen vaartocht langs een rivier die vandaag de dag net zo prachtig is als een paar eeuwen geleden.

 

Bespaar tot 25% op uw 2020 vakantie. Boek vóór 2 december 2019. Zie voorwaarden.

Uw ideale bestemming?             BOEK NU           

Wilt u meer weten?              VERKENNEN

 

De kaart laat zien waar Charente zich in Frankrijk bevindt

Kaart van de vaarregio

Kaart van de vaarregio: Charente

 = Le Boat basis          = Kanaal          = Bevaarbare rivier         = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

 

Natuurliefhebbers

Le Boat Boot in de Natuur op de Charente

De rustig door de vallei slingerende rivier de Charente is afgelegen genoeg om allerlei wild te bezichtigen. Er zijn vooral veel prachtige vogels - reigers, ijsvogels, eenden, zwanen, haviken...

Geschiedenis en erfgoed

De rivier Charente bij Cognac

U wordt omgeven door de rijke historie en het erfgoed van de Charente-vallei. De vestingwallen van Cathédrale Saint-Pierre in Angoulême torenen boven u uit. Het maritiem museum in Rochefort en het archeologisch museum van Saintes zijn uiterst interessant.

Wijnproeverij

Wijngaarden en oude huizen in de Charente

Neem tijdens uw verblijf in Charente een rondleiding door Courvoisiers cognacfabriek in Cognac en bezoek daarna het Musée des Arts du Cognac. U kunt tijdens uw wijnproefvakantie ook La Foire aux Vins et à la bonne chère (gastronomisch festival met eten en wijn) bezoeken. Deze vindt iedere augustus in St. Savinien plaats.

Vissen

Visnet

Visvakanties in Charente zijn zeer in trek. Karper, snoek, brasem, voorn, kopvoorn en forelbaars komen hier allemaal voor. In Jarnac kunt u heerlijk vissen, vooral op voorn. Als u een halve kilometer van de kade afloopt, komt u bij een geweldige plek voor een vispicknick. Nog meer wensen voor uw vaarvakantie Charente?

Familie

Een familie op de fiets in Charente

Ga met de kinderen fietsen over het schaduwrijke jaagpad en verken samen de mooie dorpen in de streek Charente. Voor een leuk uitje huurt u kano's en kajaks bij het watersportcentrum in Angoulême. In dit plaatsje huist ook een leuk museum over stripboeken. Kinderen zijn gek op de tochtjes in een gabarre bij St. Simon. Neem contact op met ons voor uw Bootverhuur Charente maar voor ook andere familie vakantie tips!

Data vaarseizoen in Charente: van 1 april t/m 31 oktober in 2019 en van 1 april t/m 31 oktober in 2020. 

Nuttige informatie

Een schets

De rivier de Charente volgt een kronkelende loop van 361 kilometer richting de Atlantische Oceaan. Slechts 147 kilometer is bevaarbaar van Angoulême naar de zee. Een serie sluizen houdt de binnenwateren van de rivieren in toom en waarborgen een kalme huurbootvakantie in dit mooie stuk van Frankrijk. Langs de route liggen prachtige kastelen, gebouwd met de witte en gele stenen die zo karakteristiek zijn voor deze regio. Laat u verleiden door de middeleeuwse dorpjes om aan te leggen en een hapje te eten.

Zacht glooiende heuvels accentueren de hoger gelegen stukken land die meer landinwaarts liggen vanaf de bron van de rivier in Chéronnac. Deze scheiden het 10.000 kilometer grote Charente-bekken van de bekkens van de Garonne en de Loire. De rivier heeft twee verschillende stukken. De binnenwateren zijn eenvoudig te bevaren, maar beneden St. Savinien wordt het een vrij stromende getijdenrivier die nog wel eens zijn wilde kant laat zien.

Vroeger was het op de waterwegen van Charente druk met Charente gabarres (zeilschepen voor de binnenvaart) die zout, oogstopbrengsten, wijn en cognac naar de markt vervoerden. Alhoewel de schepen puur voor de handel bedoeld waren voegde hun schoonheid absoluut wat toe aan de prachtige omgeving. Koning Frans I van Frankrijk, geboren in Cognac, zou deze waterweg hebben omschreven als “de mooiste rivier in mijn koninkrijk”. Er wordt ook wel beweerd dat koning Hendrik IV dit zou hebben gezegd, maar het lijkt geloofwaardiger dat de in Cognac geboren koning de echte bron is.

De Charente is helemaal tot aan St. Savinien heel eenvoudig te bevaren. Hierna krijgt u te maken met het getij van de Atlantische Oceaan met een hoogte tot 5 meter en een snelheid van 4 knopen of meer. We raden u dan ook aan om niet voorbij St. Savinien naar Rochefort te varen als u geen vaarervaring heeft in getijderivieren.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Tot aan St. Savinien zijn er 21 sluizen, stuk voor stuk eenvoudig te bedienen. Er zijn geen sluiswachter aanwezig. U hoeft niet te betalen om gebruik van de sluizen te maken.

Openingstijden: De sluizen zijn de hele dag open. Geen doorgang toegestaan na zonsondergang. De sluis bij St. Savinien is geopend van 08:00 tot 18:00 uur. De sluizen zijn tussen 12:00 en 14:00 uur gesloten voor de lunch.

Feestdagen: De sluizen zijn open gedurende feestdagen.

Er zijn meer dan genoeg ligplaatsen langs de rivier de Charente. De zeehaven van Rochefort is zeker een bezoek waard. Wanneer u het getij wil vermijden, leg dan aan in St. Savinien en neem de trein richting Rochefort.

Voor de reisinformatie naar onze basis in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op onderstaande basis:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Download onze regiogids

Lees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Interactieve regiokaart

  = Le Boat basis      = Bezienswaardigheden

Ontdek...

Hoogtepunten
Fruits de mer à Rochefort

Rochefort, waar heden en verleden samenkomen, heeft een lange en rijke geschiedenis. Bekijk hier de monumenten en bezienswaardigheden zoals de Saint-Louiskerk en de Notre-Damekerk. Loop ook even de tuinen in vlakbij de prachtige arsenaaldeur.

Hoogtepunten
Port Minature in St. Savinien

Aan het kanaal ligt één van de meest pittoreske dorpen in dit gebied. Saint-Savivien dateert nog uit de Romeinse tijd en is een rustig, charmant dorp. Bezoek de plaatselijke kerk van Saint-Savivien die vanaf de heuvel uitkijkt over het departement Charente.

Langs de Rue des Armateurs getuigen enkele prachtige woningen van het belang van dit kleine dorp. U kunt een bezoek brengen aan het 13e eeuwse kasteel van Panloy (900 m van de ligplaats) en een rondleiding krijgen om de wandtapijten, de houten lambrisering en de jachtgalerij te bekijken. Bij de rivier is er een zanderige speeltuin met een veilige zone om te zwemmen, te eten en drinken en kajaks te huren - een mooie plek voor een picknick tijdens de lunch en om de middag door te brengen.

Hoogtepunten
Germaniusbogen in Saintes, Charente

Saintes is de op één na belangrijkste stad in dit gebied. Het is een stad vol historie met schitterende monumenten zoals de Saint-Eutropbasiliek. Geniet van een wandeling door de oude wandelstraten met mooie uitzichtpunten en goede restaurants.

Welkom in Chaniers, een fijne plaats voor een vrijwillig oponthoud. Bezoek de kerk van Saint-Pierre, met haar elfde-eeuwse funderingen. Wandel in uw eigen tempo over de oevers van het kanaal en geniet van de schitterende omgeving.

Hoogtepunten
Glas Cognac

Cognac is een dynamische en historische stad. Adem de sfeer in de oude kronkelende straten met vakwerkhuizen en de lommerrijke tuinen bij het stadhuis. Cognac staat bekend om zijn heerlijke brandy. Proef deze dus zeker tijdens uw bezoek.

Dit stille maar fantastische plaatsje is ongerept en groen en ligt midden tussen de wijngaarden. In het centrum staat een prachtig oud kasteel met plantrijke tuinen. Welkom in Bourg-Charente.

Hoogtepunten
Sluizen in Jarnac

Jarnac is een gastvrij stadje. Neem de tijd om de stad en zijn geschiedenis te verkennen en kom meer te weten over de machtige baronnenfamilie Chabot.

Saint-Simon is een rustig stadje met heerlijke frisse lucht. Wandel op uw gemak door de kronkelige straatjes in het centrum; ontdek de oude Saint-Sigismondkerk.

In het hart van een streek die bekend staat om heerlijke sterke dranken als Cognac en Pineau, ligt het historische Châteauneuf-sur-Charente. Bezoek de Saint Pierre-kerk en geniet een heerlijke maaltijd in één van de restaurants in het centrum.

Trois-Palis is een vredig stadje waar u heerlijk kunt rondwandelen en misschien de oude romaanse kerk Notre Dame kunt bezoeken. Waar ooit de oude fabriek stond, bevindt zich nu een chocoladefabriek; als u geluk heeft, is de winkel open.

Hoogtepunten
Angoulême

Angoulême, ook wel bekend als 'de muur van het Canal du Midi', is een geweldige stad die al veel oorlogen heeft doorstaan. De vele vestingwerken in de hele stad getuigen hiervan. Tegenwoordig is het een charmante buurt met restaurants, galerieën en boetiekjes. In het centrum komt u tal van monumenten tegen, zoals het indrukwekkende en prachtige stadhuis, dat vroeger een kasteel was.

Routesuggesties

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

 

Cognac aan de oevers van de Charente

Jarnac HEEN EN TERUG via Cognac & Saintes

Jarnac
Bourg-Charente
Cognac
Chaniers
Saintes
Jarnac

15 uur varen

90km 10 sluizen 4 nachten

Jarnac HEEN EN TERUG via Cognac & Saintes

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De distilleerderijen gonzen van bedrijvigheid en vullen de lucht met geluiden en aroma´s die de stad Cognac beroemd hebben gemaakt. U bevindt zich midden in het prachtige Charente! Op de rivier leveren weelderige wijngaarden, kleurrijke zonnebloemvelden, indrukwekkende kastelen en pittoreske stadjes steeds een ander decor op vanaf uw zonnedek: de essentie van een bootvakantie in Charente, Frankrijk!

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jarnac: Jarnac is een gastvrij stadje. Neem de tijd om de stad en zijn geschiedenis te verkennen en kom meer te weten over de machtige baronnenfamilie Chabot.
 • Bourg-Charente: Dit stille maar fantastische plaatsje is ongerept en groen en ligt midden tussen de wijngaarden. In het centrum staat een prachtig oud kasteel met plantrijke tuinen. Welkom in Bourg-Charente.
 • Cognac: Cognac is een dynamische en historische stad. Adem de sfeer in de oude kronkelende straten met vakwerkhuizen en de lommerrijke tuinen bij het stadhuis. Cognac staat bekend om zijn heerlijke brandy. Proef deze dus zeker tijdens uw bezoek.
 • Chaniers: Welkom in Chaniers, een fijne plaats voor een vrijwillig oponthoud. Bezoek de kerk van Saint-Pierre, met haar elfde-eeuwse funderingen. Wandel in uw eigen tempo over de oevers van het kanaal en geniet van de schitterende omgeving.
 • Saintes: Saintes is de op één na belangrijkste stad in dit gebied. Het is een stad vol historie met schitterende monumenten zoals de Saint-Eutropbasiliek. Geniet van een wandeling door de oude wandelstraten met mooie uitzichtpunten en goede restaurants.

15 uur varen

90km 10 sluizen 4 nachten
Franse restaurant in Charente

Jarnac HEEN EN TERUG via Angoulême

Jarnac
Saint-Simon
Châteauneuf-sur-Charente
Trois-Palis
Angoulême
Jarnac

22 uur varen

88km 30 sluizen 7 nachten

Jarnac HEEN EN TERUG via Angoulême

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Ga oostwaarts op de Charente naar prachtige stadjes met cafés, historische bezienswaardigheden, musea en chique winkels. De 1000 jaar oude abdij in Bassac en de 12e-eeuwse St. Pierre Kathedraal in Angoulême weerspiegelen de rijke historie van de streek, die alom aanwezig is in de smalle straatjes en op de oude marktpleinen. bootvakanties over de Franse Charente wijzen u de weg naar adembenemende, serene schoonheid..

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jarnac:Jarnac is een gastvrij stadje. Neem de tijd om de stad en zijn geschiedenis te verkennen en kom meer te weten over de machtige baronnenfamilie Chabot.
 • Saint-Simon: Saint-Simon is een rustig stadje met heerlijke frisse lucht. Wandel op uw gemak door de kronkelige straatjes in het centrum; ontdek de oude Saint-Sigismondkerk.
 • Châteauneuf-sur-Charente: In het hart van een streek die bekend staat om heerlijke sterke dranken als Cognac en Pineau, ligt het historische Châteauneuf-sur-Charente. Bezoek de Saint Pierre-kerk en geniet een heerlijke maaltijd in één van de restaurants in het centrum.
 • Trois-Palis: Trois-Palis is een vredig stadje waar u heerlijk kunt rondwandelen en misschien de oude romaanse kerk Notre Dame kunt bezoeken. Waar ooit de oude fabriek stond, bevindt zich nu een chocoladefabriek; als u geluk heeft, is de winkel open.
 • Angoulême: Angoulême, ook wel bekend als 'de muur van het Canal du Midi', is een geweldige stad die al veel oorlogen heeft doorstaan. De vele vestingwerken in de hele stad getuigen hiervan. Tegenwoordig is het een charmante buurt met restaurants, galerieën en boetiekjes. In het centrum komt u tal van monumenten tegen, zoals het indrukwekkende en prachtige stadhuis, dat vroeger een kasteel was.

 

 

22 uur varen

88km 30 sluizen 7 nachten
Vision vaart op de Charente

Jarnac HEEN EN TERUG via Cognac & Saint-Simon

Jarnac
Bourg-Charente
Cognac
Saint-Simon
Châteauneuf-sur-Charente
Jarnac

12 uur varen

64km 16 sluizen 4 nachten

Jarnac HEEN EN TERUG via Cognac & Saint-Simon

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Een cruise van en naar de mooie stad Jarnac, u zult de beroemde stad Cognac en de mooie stad Châteauneuf-sur-Charente ontdekken. In Cognac kunt u de Cognac proeven die de stad beroemd heeft gemaakt bij een van de lokale handelshuizen. Als u door de stad loopt, zult u zelfs merken dat de daken en gevels bedekt zijn met een zwarte schimmel die het gevolg is van de verdamping van alcohol in de lucht - in poëtische termen bekend als de 'engelen die hun deel nemen'. In Châteauneuf-sur-Charente kunt u de St. Pierre-kerk, een juweel van de romaanse architectuur, en de badplaats 'Les Bain des Dames' bewonderen.

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jarnac: Jarnac is een gastvrij stadje. Neem de tijd om de stad en zijn geschiedenis te verkennen en kom meer te weten over de machtige baronnenfamilie Chabot.
 • Bourg-Charente: Dit stille maar fantastische plaatsje is ongerept en groen en ligt midden tussen de wijngaarden. In het centrum staat een prachtig oud kasteel met plantrijke tuinen. Welkom in Bourg-Charente.
 • Cognac: Cognac is een dynamische en historische stad. Adem de sfeer in de oude kronkelende straten met vakwerkhuizen en de lommerrijke tuinen bij het stadhuis. Cognac staat bekend om zijn heerlijke brandy. Proef deze dus zeker tijdens uw bezoek.
 • Saint-Simon: Saint-Simon is een rustig stadje met heerlijke frisse lucht. Wandel op uw gemak door de kronkelige straatjes in het centrum; ontdek de oude Saint-Sigismondkerk.
 • Châteauneuf-sur-Charente: In het hart van een streek die bekend staat om heerlijke sterke dranken als Cognac en Pineau, ligt het historische Châteauneuf-sur-Charente. Bezoek de Saint Pierre-kerk en geniet een heerlijke maaltijd in één van de restaurants in het centrum.

12 uur varen

64km 16 sluizen 4 nachten
Historische kapel in de wijngaarden van Cognac

Jarnac HEEN EN TERUG via St-Savinien

Jarnac
Bourg-Charente
Cognac
Chaniers
Saintes
Saint-Savinien
Port d'Envaux
Jarnac

21 uur varen

186km 10 sluizen 7 nachten

Jarnac HEEN EN TERUG via St-Savinien

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Jarnac is een welvarende stad met een rijk handelserfgoed. De waterkant van Jarnac is nog steeds omzoomd met elegante witte huizen. Start uw vaarvakantie hier met een bezoek aan een van de twee grote cognachandelshuizen van de stad, voordat u naar St-Savinien vertrekt. Onderweg kunt u de stad Cognac bezoeken, misschien voor nog een cognacproeverij, en de oude stad Saintes, waar de Germanicusboog uit 18-19 n. Chr. en een Romeinse arena te vinden zijn. In Saint-Savinien ontdekt u een pittoresk dorpscentrum met een charmante kerk en tal van activiteiten voor de kinderen - waaronder een meer met modelboten!

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jarnac: Jarnac is een gastvrij stadje. Neem de tijd om de stad en zijn geschiedenis te verkennen en kom meer te weten over de machtige baronnenfamilie Chabot.
 • Bourg-Charente: Dit stille maar fantastische plaatsje is ongerept en groen en ligt midden tussen de wijngaarden. In het centrum staat een prachtig oud kasteel met plantrijke tuinen. Welkom in Bourg-Charente.
 • Cognac: Cognac is een dynamische en historische stad. Adem de sfeer in de oude kronkelende straten met vakwerkhuizen en de lommerrijke tuinen bij het stadhuis. Cognac staat bekend om zijn heerlijke brandy. Proef deze dus zeker tijdens uw bezoek.
 • Chaniers: Welkom in Chaniers, een fijne plaats voor een vrijwillig oponthoud. Bezoek de kerk van Saint-Pierre, met haar elfde-eeuwse funderingen. Wandel in uw eigen tempo over de oevers van het kanaal en geniet van de schitterende omgeving.
 • Saintes: Saintes is de op één na belangrijkste stad in dit gebied. Het is een stad vol historie met schitterende monumenten zoals de Saint-Eutropbasiliek. Geniet van een wandeling door de oude wandelstraten met mooie uitzichtpunten en goede restaurants.
 • Port d'Envaux: Langs de Rue des Armateurs getuigen enkele prachtige woningen van het belang van dit kleine dorp. U kunt een bezoek brengen aan het 13e eeuwse kasteel van Panloy (900 m van de ligplaats) en een rondleiding krijgen om de wandtapijten, de houten lambrisering en de jachtgalerij te bekijken. Bij de rivier is er een zanderige speeltuin met een veilige zone om te zwemmen, te eten en drinken en kajaks te huren - een mooie plek voor een picknick tijdens de lunch en om de middag door te brengen.

21 uur varen

186km 10 sluizen 7 nachten
Toegevoegd op 09 August 2018

Beoordeling van John Huppertz

Prima. zowel bij het boeken (goed meedenken) als bij de basis te Jarnac (Fr) (zeer behulpzaam) als ook bij tussentijdse vragen ter plaatse (een fiets raakte defect en dat werd meteen verholpen). Boot was zeer proper en zeer volledig uitgerust. Goede uitleg. Prima vaarroute. Ook zeer geschikt voor mensen met geen of weinig vaarervaring.
READ MORE
Jarnac - Jarnac
Royal Mystique A
Toegevoegd op 26 May 2018

Beoordeling van Andre Cottenie

we hebben nu voor de derde keer een boottocht ondernomen met "le boat" en zoals de vorige keren niets op aan te merken; boot was uitstekend geschikt voor 6 personen. bij aankomst heel vriendelijk onthaald, de nodige uitleg gekregen
READ MORE
Jarnac - Jarnac
Calypso
Toegevoegd op 12 June 2017

Beoordeling van Willy Jacobs

Wij wensen in 2018 terug een korte vaar vakantie te boeken maar dat kan maar eerst vanaf november 2017 als alle leuke trips al volgeboekt zijn en het recht op korting vervallen is. Dat was pas ont stressen !
READ MORE
Jarnac - Jarnac
Royal Mystique A
Toegevoegd op 12 April 2019

Beoordeling van Erwin van Dycke

Goede ontvangst en vlotte check out. Goede briefing over de vaarregio. Boot was helemaal in orde. Mooie streek met veel natuur.
READ MORE
Hartelijk dank voor uw feedback, wij zijn blij dat alles voorspoedig verliep. Het team van Le Boat
Jarnac - Jarnac
Cirrus A
Toegevoegd op 15 August 2018

Beoordeling van Joris van Ermengem

Vriendelijke ontvangst, duidelijke uitleg ! Prijs + kwaliteit ok ! Doe zo verder !
READ MORE
Jarnac - Jarnac
Royal Mystique A
Toegevoegd op 04 July 2018

Beoordeling van Rudolf de Mol

de boot werd netjes afgeleverd. Uitleg en materiaal was goed Op zich een leuke vakantie. Jammer dat er van 7 dagen vakantie bijna 2 werden afgepitst. De eerste dag kan je er ten vroegste om 16u op en op de laatste dag moet je de boot om 9u afgeven. Daarom raden we LE BOAT aan bij vrienden en kennissen met 'een GROTE MAAR'. Het schoonmaken/klaarmaken van de boten wordt op kosten van de klant gedaan (alhoewel die er nog eens extra voor betaalt)
READ MORE
Jarnac - Jarnac
Cirrus B
 • 1