Over Mecklenburg, Brandenburg en Berlijn

Terug naar de natuur in het prachtige Mecklenburg en Brandenburg

De deelstaten Brandenburg en Mecklenburg zijn letterlijk doordrenkt met rivieren, stroompjes en duizenden kleine en grote meren en prima geschikt om te varen met een Berlijn boot. Oude kastelen sieren de oevers van middeleeuwse dorpen en bij de resorts bij het Müritz meer, het grootste meer van Duitsland, is altijd iets te beleven. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Varen in Berlijn is een onvergetelijke ervaring.

 

Uw zomervakantie
Tot -25% op uw zomervaarvakantie. Geldig t/m 1 september 2024.
Vind hieronder uw ideale vakantie!
Voorwaarden gelden

De kaart laat zien waar vaargebied Mecklenburg en Brandenburg ligt in Duitsland

Zoek deze bestemming

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Mecklenburg, Brandenburg en Berlijn

Kaart van de vaarregio in Duitsland

 = Le Boat basis          = Kanaal          = Bevaarbare rivier          Vaarwijs vereist = Vaarwijs vereist

De ideale vaarregio voor...

Natuurliefhebbers

Spreewald forest in Bradenburg

Het in 1991 tot UNESCO-biosfeerreservaat benoemde Spreewald in Brandenburg is natuurlijk voor de natuurliefhebbers. Hier lopen paden door bossen, moerassen en graslanden en leven tal van wilde dieren. Het Nationale park Müritz in Mecklenburg is al net zo mooi. Hier liggen veel prachtige fiets- en wandelpaden.

Watersport

Child on paddleboard

Het merendistrict van Mecklenburg is een waterrijke speeltuin vol resorts en wellness-centra. Watersportvakanties zijn immens populair. Huur een motorboot om te gaan waterskiën. Snelheid maken op een jetski. Glijd over het water op een surfplank. Na uw Brandenburg boot avontuur kunt u heerlijk watersporten bij de resorts van Werder.

Geschiedenis en erfgoed

Sanssouci Palace

De kastelen in Mirow, Rheinsberg en Sanssouci zijn betoverend. Ontspan helemaal in de weelderige tuinen van Neustrelitz bij het wonderschone gotische Schloßkirche. Natuurlijk staan ook de monumenten, architectuur en musea in Berlijn en Potsdam op uw verlanglijstje tijdens uw bootverhuur Berlijn.

Familie

Familie die pret heeft op het water vanaf hun boot Le Boat

Geniet met uw kinderen van Mecklenburgs Müritz Museum en aquarium. In de tuinen staat een mooi bijenhuis waar het hele gezin van alles te weten kan komen over het houden van bijen. Neem de kinderen op natuurtrektocht in Brandenburgs prachtige Spreewald of bezoek het vivarium in Jabel, Mecklenburg.

Vissen

Vissen op de Müritz

Vissen in het merengebied van Mecklenburg is een van de meest onmisbare activiteiten. Ontelbare baarzen, karpers, snoeken en andere vissoorten zijn te vinden in de grote en kleine meren van de regio. Werp in alle rust uw hengel uit vanuit uw boot zonder vaarbewijs en geniet van de kalmte van het water.

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Berlijn is de grootste stad in de staat Brandenburg en is via kanalen verbonden met zowel de rivieren de Oder, Elbe en Rijn als de Noordzee. Een kaart van Brandenburg laat goed zien dat grote natuurreservaten Berlijn omringen. Een derde van deze streek bestaat uit beschermd gebied en de meer dan 3000 meren maken dit een perfecte regio voor een vaarvakantie. Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, was vroeger machtscentrum van Pruisen. Dit is goed terug te zien in de grote hoeveelheid barokke paleizen.

Naast Brandenburg ligt Mecklenburg, een gebied met minstens zoveel waterwegen. De streek wordt ook wel 'het land van de duizend meren' genoemd. Overal vindt u grote en kleine meren, met dichte bossen op de omringende heuvels. Het nationale park aan de oostkant van het Müritzmeer heeft bijna 650 kilometer aan wandel- en fietspaden en maar liefst 130 meren.

Vaargebieden met verplicht vaarbewijs: sommige vaargebieden in Duitsland vereisen een International Certificate for Operator of Pleasure Craft, dat is uitgegeven in de UNECE-lidstaten (Europese economische commissie van de Verenigde Naties) in overeenstemming met Resolutie nr. 40.  Zonder deze vergunning kunt u niet op deze waterwegen varen. Als uw vaarbewijs niet verwijst naar Resolutie nr. 40 van de UNECE Werkgroep voor het Vervoer over de Binnenwateren', raden wzij u aan het vóór het boeken naar onze vakantieadviseurs te sturen zodat zij het kunnen verifiëren.

 

Gebieden zonder vaarbewijs: Als u geen vaarbewijs heeft en in de vergunningsvrije gebieden van Duitsland wilt varen (waaronder de waterwegen rond onze basissen in Jabel & Marina Wolfsbruch), zijn onze basisteams verplicht u voor uw vertrek extra lessen te geven. Dit betekent dat uw briefing voor vertrek in totaal twee uur duurt en dat u op tijd op de basis moet zijn voor deze lessen, die om 14.00 uur beginnen (wij stellen voor dat u om 13.00 uur aankomt om op voorhand in te kunnen check-in). Zelfs na deze lessen mag u nog steeds niet varen in gebieden die een vergunning vereisen. 

 

Als u een licentie heeft, is dit aanvullende instrucie niet vereist; uw briefing vóór vertrek duurt normaalgesproken 1 uur en u kunt op elk moment tussen 15:00 en 17:00 uur aankomen (tenzij u een vroege check-in heeft geboekt).

 

Let op: Het grote meren gebied (rond Jabel/Müritz): Houd er rekening mee dat schippers zonder een Duits vaarbewijs niet mogen varen op de grotere meren rond Jabel/Müritz) anneer de windsnelheid meer is dan 4 Bft (20 km/h). Daarom adviseren wij u contact op te nemen met de basismanager en toestemming te vragen om het meer over te steken nadat de basismanager naar de weersomstandigheden heeft gekeken. Dit is ook de reden waarom u absoluut niet mag ankeren in dit gebied.

 

Heel lang geleden was de gehele staat Mecklenburg bedekt door een groot bevroren zoetwatermeer. Tijdens de laatste IJstijd werd het land gevormd. Toen het klimaat opwarmde, ontdooide het meer en viel uiteen in kleinere meren. Deze vielen vervolgens ook weer uiteen. Het Müritzmeer is, met een oppervlakte van 112 km2, het grootste nog overgebleven meer. Het waterniveau van het meer is al een aantal keer kunstmatig veranderd: in de 18e eeuw verlaagden en verhoogden dammen het water om zo molens van energie te voorzien.

Varen in Duitsland is vrij eenvoudig en zeker geschikt voor beginners. Op sommige plekken kan het vrij druk zijn en bij harde wind is op de grote meren voorzichtigheid geboden.

Vaarbeperkingen

Belangrijke opmerkingen - Instructies

Voor alle vakanties in Mecklenburg/Brandenburg dient u een specifieke instructie van 3 uur te volgen. U dient op de startdag rond 13.00 uur aanwezig te zijn op de basis om deze instructie te krijgen. Wanneer u wel over een geldig vaarbewijs beschikt duurt de instructie maar 1 uur en kunt u tussen 14.00 en 17.00 uur arriveren.

Belangrijke opmerkingen - Vaarbewijs

Houd er rekening mee dat in bepaalde gebieden in Duitsland om veiligheidsredenen een vaarbewijs vereist is. Zonder vaarbewijs mag u niet varen op deze waterwegen. Bekijk de kaart voor meer informatie.

U bent verplicht om uw vaarbewijs mee te nemen, deze kan ter plaatse door de lokale autoriteiten gecontroleerd worden.

Meer informatie vindt u hier: www.howtogermany.com/pages/sailing.html

Grote meren (rondom Jabel/Müritz)

Houd er rekening mee dat schippers zonder een Duits vaarbewijs niet mogen varen op de grotere meren wanneer de windsnelheid meer is dan 4 Bft (20 km/h). Daarom dienen zij contact op te nemen met de basismanager en toestemming te vragen om het meer over te steken nadat de basismanager naar de weersomstandigheden heeft gekeken. Dit is ook de reden waarom u absoluut niet mag ankeren in dit gebied.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

De sluizen op de Brandenburg en Mecklenburg zijn automatisch en bemand of u dient de automatische sluizen zelf te bedienen. Het gebruik van de sluizen is gratis.

Openingstijden:

 • van mei tot oktober van 08:00 tot 19:45 uur
 • in april van 09:00 tot 15:45 uur
 • Bemande sluizen hebben een halfuur lunchpauze waartijdens ze gesloten zijn. Sommige sluizen zijn in het hoogseizoen tot 20.45 uur open.

Feestdagen: De sluizen zijn open tijdens feestdagen.

Let op: Voor het seizoen 2024 worden de openingstijden op de waterwegen tussen Berlijn en Müritz verkort. Er wordt alleen bediend van 9.00 tot 18.00 uur en op bepaalde uren. De betrokken sluizen zijn Strasen, Canow, Diemitz en Mirow op de Müritz-Havel waterweg en de Steinhavel- en Wesenbergsluizen op de Upper-Havelwaterweg ook. De geautomatiseerde sluizen zijn volledig operationeel.

Havens met alle diensten en voorzieningen zijn beschikbaar. Langs de Duitse waterwegen zijn meer dan genoeg aanlegplaatsen.

Varen in Duitsland zonder vaarbewijs is een unieke ervaring. Ontdek de verschillende fascinerende plaatsen die u kunt bezoeken:

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis  Point of interest = Bezienswaardigheden

Ontdek…

Welkom in Plau-Am-See, een rustig, gastvrij stadje aan het kanaal. Bezoek het charmante, met mos bedekte stadhuis op uw verkenningstocht door het centrum. Als u eens een ander uitzicht wilt, maak dan een rustige wandeling langs het kanaal.

Must see
Malchow Mill

Malchow, ook wel Stadseiland genoemd, herbergt veel schatten die u kunt ontdekken. In het centrum staat een gigantische molen en een oude 12e-eeuwse kerk waarin een orgelmuseum gevestigd is. Er is ook een mooie bloementuin als u zin heeft in een wandelingetje.

Jabel is een stil en rustig dorpje, een ideale plek om te relaxen en de boel de boel te laten. Slenter richting het centrum en ontdek een prachtige oude bakstenen kerk of fiets over de oevers van het kanaal en geniet van het mooie landschap.

 

Maak een stop in Waren voor een mooie wandeling langs het meer en geniet van het prachtige landschap. In het centrum treft u veel schilderachtige monumenten aan, zoals de oude vakwerkhuizen. Ook de oude watertoren en de Mariakerk zijn een bezoek waard.

Welkom in Röbel, een charmant, rustig stadje aan het grote Müritzmeer. Wandel door het centrum tussen de kleurige vakwerkhuizen en geniet van één van de vele goede restaurants.

Must see

Mirow is een charmant stadje waar met hout afgewerkte huizen staan. Onderbreek uw reis hier om het mooie Mirowkasteel te zien, prachtig gelegen op zijn eigen eiland. De kerk, midden op het platteland, is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om te relaxen.

Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.

Must see

Aan het water, midden in een weelderig groen bos, staat het grote Rheinbergkasteel. Bezoek het kasteel, de tuinen en het museum. In het centrum kunt u ook genieten van de evangelische Saint-Laurentkerk uit de 13e eeuw.

Must see

Neustrelitz is een grote stad waar veel moois te zien is, vooral in het centrum. Neem één van de mooie voetpaden en bekijk de Zierkekerk, die omgeven wordt door prachtige groene tuinen waar u heerlijk kunt wandelen. Blijft u hier overnachten? Dan kunt u misschien een theatershow bezoeken.

Fürstenberg is een stad met een rijke geschiedenis. U kunt hier een Tweede Wereldoorlogmonument bekijken en meer te weten komen over wat er destijds in deze stad is gebeurd. De protestantse kerk is ook een bezoek waard en er zijn fantastische fietspaden.

Himmelpfort, ooit een oud vissersplaatsje, is nu een beroemde reisbestemming. Wandel door het stadje en ontdek de resten van de oude abdij. Wilt u er op uit? U vindt er diverse heerlijke fietspaden tussen de mooie meren.

 

Lychen ligt midden in een fantastisch natuurpark en is een groene gastvrije plek, ideaal om tot rust te komen. Hier kunt u tijdens zonsondergang genieten van het prachtige landschap en de prachtige meren of u kunt het mooie sanatorium of de Saint-Johanneskerk in het centrum bezoeken.

De vestingstad Templin is een bezoek waard. Loop door de Berlijnpoort, maak een wandeling door de grote botanische tuinen of wandel langs de oude, met bloemen bedekte muren van de stad.

Let op: De Kannenburgsluis is gesloten door de lokale autoriteiten. Het Templin gebied is via de waterwegen onbereikbaar.

Zehdenick is een verzameling kleine dorpjes. Deze mooie, grote stad heeft een rijk erfgoed dat bij u in de smaak zou kunnen vallen. Neem de tijd om hier rond te wandelen en bekijk de oude versterkte stadskerk in Bergsdorf. In het centrum kunt u een rondleiding maken in de mooie, nieuwe stadskerk.

Welkom in Liebenwalde, een mooi lieflijk stadje midden in weelderig, groen bosgebied. Maak een ontspannende wandeling en bekijk de fraaie neoklassieke kerk van rood baksteen. In het museum kunt u meer te weten komen over de lokale geschiedenis.

Orianenburg is een mooie, door bos omgeven stad vol historie. Breng een bezoek aan het gedenkteken en museum van Sachsenhausen, een voormalig concentratiekamp. Ter ontspanning maakt u een rondrit over het fietspad of strijkt u neer aan het Lehnitzmeer.

Spandau is het vijfde district van Berlijn. Het is een heel levendige en opwindende wijk met overal winkels en restaurants. Deze plek is vooral bekend vanwege de gevangenis die er ooit heeft gestaan. Hierin werden na de Tweede Wereldoorlog nazi's gevangen gehouden.

Must see
Moderniteit en traditie in de Berlijnse districten

Berlijn is een indrukwekkende stad. Verken de vele wonderen, schatten en monumenten van Duitslands hoofdstad. Neem de tijd voor het museumeiland en bezoek het prachtige parlementsgebouw aan de oevers van het kanaal…Vergeet uw camera niet.

Must see

Potsdam brengt u met zijn prestigieuze monumenten terug naar de grandeur en glorietijd van Pruisen. Maak een wandeling en ontdek de grote Sint-Nicolaaskerk, het kleurrijke en indrukwekkende Slot Sancoussi of de bruisende straten van het historische centrum.

Werder is een charmant stadje aan de rivier net ten westen van Berlijn. De naam komt van het oude Duitse woord voor een riviereiland, en zelfs vandaag de dag is de oude wijk van de stad gelegen op een eiland in de rivier Havel.

Göttin is een rustig stadje. Maak een uitstapje naar het centrum en bekijk een geheimzinnige bakstenen kerk uit de 14e eeuw. Maak een wandeling langs de oevers van het kanaal en bewonder de prachtige omliggende landhuizen.

 

Welkom in het dynamische Brandenburg. Weinig grote steden hebben zo veel meren, rivieren en kanalen. Hier moet u vooral de Sainte Catherine-kerk en de grote kathedraal bezoeken.

Plaue is één van de oudste en meest dichtbevolkte plaatsen in Duitsland. Hier treft u veel fantastische monumenten aan zoals het magnifieke, oude kasteel Ehrenburg dat midden in de natuur staat of de Sigismundikerk.

Vaar over het Templinermeer naar Caputh. Naast het idyllische karakter van deze regio, vooral populair bij watersportliefhebbers en wandelaars, is het gebied bekend om het charmante Caputh. Tot de pareltjes behoren de betegelde hal, de woonkamers van keurvorst Dorothea en de door landschapsarchitect Peter-Joseph Lenné ontworpen tuin. De 19e eeuwse dorpskerk, die in de stijl van een Italiaanse basiliek werd gebouwd, ligt schuin tegenover het kasteel. Ook het zomerhuis van Albert Einstein is de moeite waard.

Sinds het begin van de 20e eeuw heeft dit dorp, met een bron van zogenaamd geneeskrachtig water, zich ontwikkeld tot een kleine kuuroord. Geniet van een zout- en modderbad in het kuuroord aan de Scharmützelsee. U kunt ook genieten van een duik in het meer zelf, dat een groot aantal badplaatsen en een ongelooflijke waterkwaliteit heeft. Golfliefhebbers moeten zeker een rondje spelen op de golfbaan van Bad Saarow. U kunt in deze plaats ook paardrijden, tennissen, wandelen en watersporten.

Routesuggesties

Onze vaarvakanties geven u de vrijheid om te stoppen wanneer u wilt en elke dag te nemen zoals hij komt. Misschien wilt u zich echter laten leiden door een van onze dag per dag voorgestelde routes, inclusief geschatte vaartijden en aanbevelingen voor restaurants. U kunt het strikt volgen of het gewoon gebruiken voor ideeën - wat u maar wilt. Houd er rekening mee dat onze routes slechts suggesties zijn. De vaartijden zijn schattingen en de toegang tot waterwegen, attracties en restaurants is afhankelijk van de beschikbaarheid ten tijde van de vaart.

Voorgestelde mogelijke routes

Naast de hierboven voorgestelde route worden hieronder alle beschikbare routes in deze regio getoond. Ze zijn niet zo gedetailleerd, maar ze helpen u om een idee te krijgen van hoe ver u kunt reizen in de tijd die u hebt. U zult geen tijd hebben om elke plaats aan te doen die in elke suggestie wordt genoemd - maar ze zouden u een idee moeten geven van wat er mogelijk is. Natuurlijk zijn de vaartijden schattingen en de toegang tot waterwegen, attracties en restaurants is afhankelijk van de beschikbaarheid ten tijde van de vaart.

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

Relaxen in het zonnetje op het dek

Jabel HEEN EN TERUG via Plau, Warren

Jabel
Malchow
Plau-am-See
Waren
Jabel

12 uur varen

78km 0 sluizen 3 nachten

Jabel HEEN EN TERUG via Plau, Warren

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Laat u betoveren door de pracht van de Plauer See tijdens uw vaartocht naar de middeleeuwse stad Plau, beroemd vanwege haar indrukwekkende slot. U heeft de charme van een riviercruise in Duitsland ontdekt! U bevindt zich midden in een gebied van bossen en middeleeuwse steden, barokkastelen, gezellige restaurants aan de waterkant, parken en resorts aan het meer.

Hoogtepunten:

 • De twaalfde eeuwse kerk in Malchow
 • Het bijzondere stadhuis van Plau-am-See

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jabel: Jabel is een stil en rustig dorpje, een ideale plek om te relaxen en de boel de boel te laten. Slenter richting het centrum en ontdek een prachtige oude bakstenen kerk of fiets over de oevers van het kanaal en geniet van het mooie landschap.
 • Malchow: Malchow, ook wel Stadseiland genoemd, herbergt veel schatten die u kunt ontdekken. In het centrum staat een gigantische molen en een oude 12e-eeuwse kerk waarin een orgelmuseum gevestigd is. Er is ook een mooie bloementuin als u zin heeft in een wandelingetje.
 • Plau-am-See: Welkom in Plau-Am-See, een rustig, gastvrij stadje aan het kanaal. Bezoek het charmante, met mos bedekte stadhuis op uw verkenningstocht door het centrum. Als u eens een ander uitzicht wilt, maak dan een rustige wandeling langs het kanaal.
 • Waren: Maak een stop in Waren voor een mooie wandeling langs het meer en geniet van het prachtige landschap. In het centrum treft u veel schilderachtige monumenten aan, zoals de oude vakwerkhuizen. Ook de oude watertoren en de Mariakerk zijn een bezoek waard.

12 uur varen

78km 0 sluizen 3 nachten
Cruisen bij het kasteel van Rheinsberg

Jabel HEEN EN TERUG via Rheinsberg

Jabel
Malchow
Plau-am-See
Waren
Röbel
Mirow
Marina-Wolfsbruch
Rheinsberg
Jabel

34 uur varen

229km 8 sluizen 7 nachten

Jabel HEEN EN TERUG via Rheinsberg

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Het is het land van de 1000 meren. Waarom dit zo is, merkt u vanzelf als u de verbindingswateren volgt om te proeven van een heerlijke mix van cultuur, historie, luxe winkels, culinaire verwennerij en onovertroffen natuurlijke schoonheid. De bruisende stad Waren vormt een contrast met het rustige 13e-eeuwse Plau, maar beide steden vertegenwoordigen de bijzondere charme van Duitse riviercruises.

Hoogtepunten:

 • De twaalfde eeuwse kerk in Malchow
 • Het bijzondere stadhuis van Plau-am-See
 • Wandelen door Marina Wolfsbruch

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jabel: Jabel is een stil en rustig dorpje, een ideale plek om te relaxen en de boel de boel te laten. Slenter richting het centrum en ontdek een prachtige oude bakstenen kerk of fiets over de oevers van het kanaal en geniet van het mooie landschap.
 • Malchow: Malchow, ook wel Stadseiland genoemd, herbergt veel schatten die u kunt ontdekken. In het centrum staat een gigantische molen en een oude 12e-eeuwse kerk waarin een orgelmuseum gevestigd is. Er is ook een mooie bloementuin als u zin heeft in een wandelingetje.
 • Plau-am-See: Welkom in Plau-Am-See, een rustig, gastvrij stadje aan het kanaal. Bezoek het charmante, met mos bedekte stadhuis op uw verkenningstocht door het centrum. Als u eens een ander uitzicht wilt, maak dan een rustige wandeling langs het kanaal.
 • Waren: Maak een stop in Waren voor een mooie wandeling langs het meer en geniet van het prachtige landschap. In het centrum treft u veel schilderachtige monumenten aan, zoals de oude vakwerkhuizen. Ook de oude watertoren en de Mariakerk zijn een bezoek waard.
 • Röbel: Welkom in Röbel, een charmant, rustig stadje aan het grote Müritzmeer. Wandel door het centrum tussen de kleurige vakwerkhuizen en geniet van één van de vele goede restaurants.
 • Mirow: Mirow is een charmant stadje waar met hout afgewerkte huizen staan. Onderbreek uw reis hier om het mooie Mirowkasteel te zien, prachtig gelegen op zijn eigen eiland. De kerk, midden op het platteland, is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om te relaxen.
 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.
 • Rheinsberg: staat het grote Rheinbergkasteel. Bezoek het kasteel, de tuinen en het museum. In het centrum kunt u ook genieten van de evangelische Saint-Laurentkerk uit de 13e eeuw.

34 uur varen

229km 8 sluizen 7 nachten
Relaxen aan boord van een Horizon boot

Jabel naar Marina Wolfsbruch via Rheinsberg & Mirow

Jabel
Waren
Röbel
Mirow
Rheinsberg
Marina Wolfsbruch

20 uur varen

85km 4 sluizen 7 nachten

Jabel naar Marina Wolfsbruch via Rheinsberg & Mirow

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

U bent het Müritz-meer overgestoken en doorgevaren naar het prachtige Rheinsberg. U komt precies op tijd aan voor een live avondconcert op het kasteel en wilt eerst nog een wandeling maken door de kasteeltuinen. Duitse riviercruises bieden een breed scala aan vertier: waarom gaat u niet lekker genieten van alle verwenmogelijkheden in het resort in Marina Wolfsbruch aan het eind van uw reis?

Hoogtepunten:

 • Het goed verborgen kasteel van Mirow
 • De Evangelische Saint-Laurens kerk van Rheinsberg
 • Wandelen door Marina Wolfsbruch
 • Het prachtige landschap voorbij het meer van Muritz

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Jabel: Jabel is een stil en rustig dorpje, een ideale plek om te relaxen en de boel de boel te laten. Slenter richting het centrum en ontdek een prachtige oude bakstenen kerk of fiets over de oevers van het kanaal en geniet van het mooie landschap.
 • Waren: Maak een stop in Waren voor een mooie wandeling langs het meer en geniet van het prachtige landschap. In het centrum treft u veel schilderachtige monumenten aan, zoals de oude vakwerkhuizen. Ook de oude watertoren en de Mariakerk zijn een bezoek waard.
 • Röbel: Welkom in Röbel, een charmant, rustig stadje aan het grote Müritzmeer. Wandel door het centrum tussen de kleurige vakwerkhuizen en geniet van één van de vele goede restaurants.
 • Mirow: Mirow is een charmant stadje waar met hout afgewerkte huizen staan. Onderbreek uw reis hier om het mooie Mirowkasteel te zien, prachtig gelegen op zijn eigen eiland. De kerk, midden op het platteland, is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om te relaxen.
 • Rheinsberg: staat het grote Rheinbergkasteel. Bezoek het kasteel, de tuinen en het museum. In het centrum kunt u ook genieten van de evangelische Saint-Laurentkerk uit de 13e eeuw.
 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.

20 uur varen

85km 4 sluizen 7 nachten
Twee Le Boat boten aangemeerd op het platteland

Marina Wolfsbruch naar Jabel

Marina Wolfsbruch
Mirow
Röbel
Waren
Jabel

11 uur varen

65km 4 sluizen 3 nachten

Marina Wolfsbruch naar Jabel

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Het grote Müritz-meer ligt voor u en indrukwekkende kastelen steken uit boven de beboste heuvels. U waant zich in een paradijs als u uw boot naar de volgende ligplaats stuurt of aan de waterkant een nieuwe stad aandoet met een barokken paleis. Alles speelt zich af op en rondom het grote meer tijdens De Müritz Korte Vakantie in Duitsland.

Hoogtepunten:

 • Wandelen door Marina Wolfsbruch
 • Het goed verborgen kasteel van Mirow
 • De kleurrijke huizen van Röbel
 • Het prachtige landschap voorbij het meer van Müritz

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.
 • Mirow: Mirow is een charmant stadje waar met hout afgewerkte huizen staan. Onderbreek uw reis hier om het mooie Mirowkasteel te zien, prachtig gelegen op zijn eigen eiland. De kerk, midden op het platteland, is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om te relaxen.
 • Röbel: Welkom in Röbel, een charmant, rustig stadje aan het grote Müritzmeer. Wandel door het centrum tussen de kleurige vakwerkhuizen en geniet van één van de vele goede restaurants.
 • Waren: Maak een stop in Waren voor een mooie wandeling langs het meer en geniet van het prachtige landschap. In het centrum treft u veel schilderachtige monumenten aan, zoals de oude vakwerkhuizen. Ook de oude watertoren en de Mariakerk zijn een bezoek waard.
 • Jabel: Jabel is een stil en rustig dorpje, een ideale plek om te relaxen en de boel de boel te laten. Slenter richting het centrum en ontdek een prachtige oude bakstenen kerk of fiets over de oevers van het kanaal en geniet van het mooie landschap.

11 uur varen

65km 4 sluizen 3 nachten
Varen in buurland Duitsland

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Neustrelitz

Marina Wolfsbruch
Neustrelitz
Marina Wolfsbruch

10 uur varen

70km 8 sluizen 3 nachten

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Neustrelitz

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Het water golft langs de boeg en hoge bomen sieren de waterkant. De warme zomerwind draagt de lucht van wilde bloemen met zich mee, terwijl u steeds dichter bij een stad komt waar ooit een enorm paleis stond dat in 1945 is vernietigd. De Neustrelitz-kasteel korte riviercruise in Duitsland brengt u naar deze historische plek met zijn kasteelkerk en Château Park, verwijzend naar een legendarisch verleden.

Hoogtepunten:

 • Wandelen door Marina Wolfsbruch
 • Een voorstelling pakken in het Landestheater Neustrelitz

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.
 • Neustrelitz: Neustrelitz is een grote stad waar veel moois te zien is, vooral in het centrum. Neem één van de mooie voetpaden en bekijk de Zierkekerk, die omgeven wordt door prachtige groene tuinen waar u heerlijk kunt wandelen. Blijft u hier overnachten? Dan kunt u misschien een theatershow bezoeken.

10 uur varen

70km 8 sluizen 3 nachten
Het verkennen van de grote meren in Duitsland

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Rheinsberg, Mirow, Neustrelitz, Lychen

Marina Wolfsbruch
Rheinsberg
Mirow
Neustrelitz
Fürstenberg
Himmelpfort
Lychen
Marina Wolfsbruch

25 uur varen

166km 20 sluizen 7 nachten

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Rheinsberg, Mirow, Neustrelitz, Lychen

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Rheinsberg, Mirow, Neustrelitz, Lychen

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De paleizen en kastelen geven Brandenburg en Mecklenburg een elegante uitstraling. De indrukwekkende cultuur en schoonheid van Duitse riviercruises valt duidelijk op als u over de middeleeuwse marktpleinen wandelt en winkelt in steden als Mirow en Rheinsberg. Zelfverwennerij maakt deel uit van uw reis, dus u bent van plan optimaal te genieten van de (watersport)mogelijkheden in Marina Wolfsbruch.

Hoogtepunten:

 • Wandelen door Marina Wolfsbruch
 • De Evangelische Saint-Laurens kerk van Rheinsberg
 • Het goed verborgen kasteel van Mirow
 • Een voorstelling pakken in het Landestheater Neustrelitz
 • Het Tweede Wereldoorlogmonument in Fürstenberg

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.
 • Rheinsberg: Aan het water, midden in een weelderig groen bos, staat het grote Rheinbergkasteel. Bezoek het kasteel, de tuinen en het museum. In het centrum kunt u ook genieten van de evangelische Saint-Laurentkerk uit de 13e eeuw.
 • Mirow: Mirow is een charmant stadje waar met hout afgewerkte huizen staan. Onderbreek uw reis hier om het mooie Mirowkasteel te zien, prachtig gelegen op zijn eigen eiland. De kerk, midden op het platteland, is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om te relaxen.
 • Neustrelitz: Neustrelitz is een grote stad waar veel moois te zien is, vooral in het centrum. Neem één van de mooie voetpaden en bekijk de Zierkekerk, die omgeven wordt door prachtige groene tuinen waar u heerlijk kunt wandelen. Blijft u hier overnachten? Dan kunt u misschien een theatershow bezoeken.
 • Fürstenberg: Fürstenberg is een stad met een rijke geschiedenis. U kunt hier een Tweede Wereldoorlogmonument bekijken en meer te weten komen over wat er destijds in deze stad is gebeurd. De protestantse kerk is ook een bezoek waard en er zijn fantastische fietspaden.
 • Himmelpfort: Himmelpfort, ooit een oud vissersplaatsje, is nu een beroemde reisbestemming. Wandel door het stadje en ontdek de resten van de oude abdij. Wilt u er op uit? U vindt er diverse heerlijke fietspaden tussen de mooie meren.
 • Lychen: Lychen ligt midden in een fantastisch natuurpark en is een groene gastvrije plek, ideaal om tot rust te komen. Hier kunt u tijdens zonsondergang genieten van het prachtige landschap en de prachtige meren of u kunt het mooie sanatorium of de Saint-Johanneskerk in het centrum bezoeken.

25 uur varen

166km 20 sluizen 7 nachten
Traditionele Duitse worst

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Plau am See en Rheinsburg

Marina Wolfsbruch
Rheinsberg
Mirow
Röbel
Waren
Jabel
Malchow
Plau-am-See
Marina Wolfsbruch

31 uur varen

215km 8 sluizen 7 nachten

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Plau am See en Rheinsburg

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De regio's Brandenburg en Mecklenburg zijn uw speeltuin tijdens uw onvergetelijke Duitse huurbootvakantie. De diverse waterwegen doorklieven beschermde natuurgebieden. Leef u uit, lach en geniet samen met uw vrienden tijdens het watersporten op het Müritz-meer en bij de voorzieningen in Marina Wolfsbruch. Ga daarna op weg om de middeleeuwse steden en kastelen te verkennen!

Top highlights:

 • Hiking through Marina Wolfsbruch 
 • The Evangelical Church of Saint-Laurent in Rheinsberg
 • The isolated Mirow Castle 
 • The old water tower and Saint-Mary's Church in Waren
 • The boisterous city hall of Plau-am-See

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.
 • Rheinsberg: Aan het water, midden in een weelderig groen bos, staat het grote Rheinbergkasteel. Bezoek het kasteel, de tuinen en het museum. In het centrum kunt u ook genieten van de evangelische Saint-Laurentkerk uit de 13e eeuw.
 • Mirow: Mirow is een charmant stadje waar met hout afgewerkte huizen staan. Onderbreek uw reis hier om het mooie Mirowkasteel te zien, prachtig gelegen op zijn eigen eiland. De kerk, midden op het platteland, is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om te relaxen.
 • Röbel: Welkom in Röbel, een charmant, rustig stadje aan het grote Müritzmeer. Wandel door het centrum tussen de kleurige vakwerkhuizen en geniet van één van de vele goede restaurants.
 • Waren: Maak een stop in Waren voor een mooie wandeling langs het meer en geniet van het prachtige landschap. In het centrum treft u veel schilderachtige monumenten aan, zoals de oude vakwerkhuizen. Ook de oude watertoren en de Mariakerk zijn een bezoek waard.
 • Jabel: Jabel is een stil en rustig dorpje, een ideale plek om te relaxen en de boel de boel te laten. Slenter richting het centrum en ontdek een prachtige oude bakstenen kerk of fiets over de oevers van het kanaal en geniet van het mooie landschap.Malchow, ook wel Stadseiland genoemd, herbergt veel schatten die u kunt ontdekken. In het centrum staat een gigantische molen en een oude 12e-eeuwse kerk waarin een orgelmuseum gevestigd is. Er is ook een mooie bloementuin als u zin heeft in een wandelingetje.
 • Malchow: Malchow, ook wel Stadseiland genoemd, herbergt veel schatten die u kunt ontdekken. In het centrum staat een gigantische molen en een oude 12e-eeuwse kerk waarin een orgelmuseum gevestigd is. Er is ook een mooie bloementuin als u zin heeft in een wandelingetje.
 • Plau: Welkom in Plau-Am-See, een rustig, gastvrij stadje aan het kanaal. Bezoek het charmante, met mos bedekte stadhuis op uw verkenningstocht door het centrum. Als u eens een ander uitzicht wilt, maak dan een rustige wandeling langs het kanaal.

 

31 uur varen

215km 8 sluizen 7 nachten
Wie is er aan boord? Kapitein Woef!

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Liebenwalde

Marina Wolfsbruch
Fürstenberg
Himmelpfort
Zehdenick
Liebenwalde
Marina Wolfsbruch

42 uur varen

238km 34 sluizen 7 nachten

Marina Wolfsbruch HEEN EN TERUG via Liebenwalde

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Het grote Werbellinsee Meer is ontstaan uit het smeltwater van de majestueuze bergen die in het gebied aanwezig zijn. Vaar langs de mooie Havel rivier en ontdek een deel van de geschiedenis en het erfgoed van Duitsland. Bezichtig monumenten zoals het jachtslot in Joachimsthal dat door koning Frederik Willem IV van Pruisen gebouwd is of mooie charmante dorpjes zoals Echhorst. In dit beschermd gebied zult u zeker genieten van de rust - het perfecte moment om van de zonsondergang over het meer te genieten of het eten van het streekgerecht: de Marane!

Top highlights:

 • Hiking through the paths of Marina Wolfsbruch
 • The WWII memorial in Fürstenberg
 • The red brick neoclassical church of Liebenwalde

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Marina Wolfsbruch: Marina-Wolfsbruch is een mooie havenplaats die wordt omgeven door bosgebied. Er zijn veel hotels en restaurants. Als u uw benen wilt strekken, zijn er aan de rand van het stadje wandelpaden.
 • Fürstenberg: Fürstenberg is een stad met een rijke geschiedenis. U kunt hier een Tweede Wereldoorlogmonument bekijken en meer te weten komen over wat er destijds in deze stad is gebeurd. De protestantse kerk is ook een bezoek waard en er zijn fantastische fietspaden.
 • Himmelpfort: Himmelpfort, ooit een oud vissersplaatsje, is nu een beroemde reisbestemming. Wandel door het stadje en ontdek de resten van de oude abdij. Wilt u er op uit? U vindt er diverse heerlijke fietspaden tussen de mooie meren.
 • Zehdenick: Zehdenick is een verzameling kleine dorpjes. Deze mooie, grote stad heeft een rijk erfgoed dat bij u in de smaak zou kunnen vallen. Neem de tijd om hier rond te wandelen en bekijk de oude versterkte stadskerk in Bergsdorf. In het centrum kunt u een rondleiding maken in de mooie, nieuwe stadskerk.
 • Liebenwalde: Welkom in Liebenwalde, een mooi lieflijk stadje midden in weelderig, groen bosgebied. Maak een ontspannende wandeling en bekijk de fraaie neoklassieke kerk van rood baksteen. In het museum kunt u meer te weten komen over de lokale geschiedenis.

42 uur varen

238km 34 sluizen 7 nachten

Onze Feefo beoordelingen

Feefo is een onafhankelijke en onpartijdige service die beoordelingen direct opvraagt bij degenen die met Le  Boat op vakantie zijn geweest. Hieronder kunt u lezen wat zij vonden van hun ervaring met Le Boat. U kunt erop vertrouwen dat deze beoordelingen niet gefilterd, gecontroleerd of gecensureerd zijn.

Toegevoegd op 8 juni 2019

Een klant zei

Perfecte vakantie voor ons. Vriendelijke en correcte behandeling van ons dossier zowel bij reservering als onthaal in Marina Wolfsbrüch Perfect voor ons, rustige omgeving
READ MORE
Hartelijk dank voor uw feedback, geweldig dat u een heerlijke vakantie mocht beleven. Graag tot ziens! Het Le Boat team
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Horizon 4
Toegevoegd op 30 mei 2019

Een klant zei

De ontvangst in Wolfsbruch was vriendelijk en de instructie duidelijk. Ook bij het inleveren van de boot was de service uitstekend. De ontvangst en de service waren erg goed en klantvriendelijk. De aanlegplaatsen op de kaart waren niet altijd erg duidelijk en het betalen van liggeld bij de havens was ons niet duidelijk verteld. Ook waren de afstanden tussen de havens soms vrij groot. Maar los daarvan is alles prima verlopen.
READ MORE
Hartelijk dank voor uw feedback en graag tot ziens op het water! Het Le Boat team
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Consul
Toegevoegd op 18 augustus 2018

Beoordeling van Louis van Looveren

Vlotte boeking, ook uitleg in vertrekbasis en bij aankomst allemaal vriendelijke mensen. Wat de boot zelf betreft, dit is een slechte boot voor 6 volwassenen. Ik zelf meet 1.87m en botste voortdurend tegen de lampen die te laag tegen het plafond hingen. De 2 hutten achteraan zijn goed voor kinderen. Als je als volwassene gedeeltelijk onder een laag plafond moet kruipen is dit niet aangenaam. Je kan dit ook niet zien op jullie site anders hadden wij deze boot zeker niet genomen. Wij hebben een mooie zonnige vakantie beleed, alleen het slapen was er te veel aan. Mooie haventjes, goedkope restaurants, weinig sluizen en goed weer. mooie en grote meren zonder veel zeilers en grote scheepvaart routes.
READ MORE
Marina Wolfsbruch - Jabel
Royal Classique
Toegevoegd op 29 juli 2019

Een klant zei

Vlot in uitleg en to the point Netheid van de Marina kan beter
READ MORE
Hartelijk dank voor uw feedback. Wij zijn blij dat alles voorspoedig verliep bij aankomst en dat de instructie ook goed was! Tot ziens aan boord. Het Le Boat team.
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Elegance
Toegevoegd op 6 augustus 2018

Beoordeling van William Guns

Gaf een beknopte uitleg over de boot nadat we hem vertelde dat dit onze 17e keer met le boat was. De boot miste een haardroger die werkte en men ging onmiddellijk op zoek naar een ander toestel. Supermarkt lag ver van de basis. Aankoop van sommige produkten was beperkt. (Lidl)
READ MORE
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Clipper
Toegevoegd op 4 juli 2018

Beoordeling van Bert Bogaerts

goede uitleg, goed advies zowel voor vertrek thuis i.v.M praktische zaken om mee op reis te nemen als voor vertrek met de boot zelf; duidelijke vaarkaarten vriendelijk onthaal boot perfect in orde de tocht over het water was een prachtige ervaring.Ongerepte natuur, zuiver water, de rust zelve. Voor wie volledig tot rust wil komen de ideale plaats om te vertoeven. Voor ons waren de dorpjes waar we aanmeerden wat te rustig, weinig toeristisch en weinig te beleven.
READ MORE
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Cirrus B
Toegevoegd op 23 september 2017

Beoordeling van Pieter Labee

prima alleen het duurde erg lang voor we zaterdag konden vertrekken heel mooie haven fijn personeel
READ MORE
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Clipper
Toegevoegd op 29 april 2017

Beoordeling van Louis de Cock

het was een ramp met de boot er was niets in orde bij het vertrek ten eerste wij waren ter plaatse om 13u30 na een mail dat we moesten aanwezig zijn om 13u hebben ons gezegd dat de boot maar klaar was om 16u waar dan alles moest rap gaan vermits ze sluiten om 16u30 ons eco-pakket geboekt was niet aanwezig alsook de barbecue en de kussens die geboekt waren op voorhand de mand met eetwaren hadden ze pal naast de verwarming gezet zodat alles stond te koken waarvan er enkele flessen waren ontkurkt van de hitte na een dag varen was al ons water op zonder er iemand een douche had genomen na vulling de volgende hetzelfde geen water tot ze na 4 dagen het komen maken zijn na telefonish contact moet ik wel zeggen dat ze ons deel van het water en het niet leveren van kussens en barbecue eco-pakket ons hebben terug betaald toch nog een vermelding waard maar over de boot geen goed woord er is niet al te veel te bekijken langs deze route ik vind nederland en frankrijk wel beter vermits we dat al hebben gedaan
READ MORE
Hartelijk dank voor uw tijd en de feedback. Het spijt ons zo dat u vervelende ervaringen had gedurende uw vakantie. Naar aanleiding van uw commentaar hebben wij onze Customer Relations Team gevraagd om zo snel mogelijk contact met u op te nemen.
Marina Wolfsbruch - Marina Wolfsbruch
Elegance
 • 1