Over Aquitanië

Verwen uw smaakpapillen in het zonnige Aquitanië

Met haar onovertroffen wijnen en gastronomische gerechten heeft de Aquitanië alles in huis voor een culinaire huurbootvakantie in Frankrijk. Het Canal Latéral à la Garonne en de rivier Baïse vormen een zeer populair recreatiegebied waar u via het water vaart langs weides, boomgaarden en middeleeuwse dorpjes. Word ook verleid om aan te leggen en in de warme zon met vrienden en familie te genieten van een glas wijn!

 

Uw ideale bestemming?             BOEK NU           

Wilt u meer weten?              VERKENNEN

 

De kaart laat zien waar vaargebied Aquitanië ligt in Frankrijk

Kaart van de vaarregio

Kaart van de vaarregio: Aquitanië = Le Boat basis          = Kanaal          = Bevaarbare rivier          = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Gastronomie

Aquitanië, een gebied voor levensgenieters, staat bekend om zijn heerlijke Franse keuken. Foie gras (ganzenlever), wilde paddenstoelen en regionale kazen zoals Brebio, Etorki en Bleu des Basques zijn heerlijk met een wijntje erbij. Breng in Condom zeker een bezoek aan Hôtel Restaurant Les Trois Lys.

Geschiedenis en erfgoed

Als u een historische vakantie in Aquitanië kiest, kunt u onder andere het 12e-eeuwse Château du Hamel van Castets-en-Dorthe en Néracs Château Henry IV verkennen. In Agen liggen diverse geweldige musea. Overal komt u historische kerken tegen, zoals L'abbaye Saint-Pierre in Moissac.

Wijnproeverij

Plan uw bootvakantie met wijnproeverijen in Aquitanië in augustus, zodat u ook naar het geweldige Buzet wijnfestival in Nérac kunt gaan. Bezoek de Buzet wijnkelder in Buzet en het kasteel Château Le Courréjot bij Moncrabeau, waar Armagnac en Chablis worden gemaakt. Proef het zelf!

Nuttige informatie

Een schets

Het Canal Latéral à la Garonne is 193 kilometer lang en zou gezien kunnen worden als het achterneefje van het meer bekende Canal du Midi. Samen verbinden deze prachtige waterwegen de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee. Ze zijn ook wel bekend onder de naam Canal des Deux Mers - het kanaal van de twee zeeën. Het Garonnekanaal is 128 meter gedaald tegen de tijd dat het de kruising met de rivier de Garonne vanuit Toulouse bereikt. Het kanaal is voor het merendeel zo recht als een plank.

Kies ervoor om het Garonnekanaal even achter u te laten en één van de Franse rivieren uit te proberen. Volg de rivier de Baïse zuidelijk richting Condom en vaar door een schitterend landschap. Langs de route liggen veel rustige plekken om aan te leggen voor een picknick. Vroeger was het op de wateren van Aquitanië druk met commercieel vrachtverkeer, maar tegenwoordig komt u hier alleen pleziervaartboten tegen.

Het netwerk van kanalen heeft voor Frankrijk zeker bijgedragen aan haar status van industriële grootmacht en gaf de aanzet voor de Industriële Revolutie. Steeds meer goederen moesten vervoerd worden en zo groeide het aantal kanalen. Het Canal Latéral à la Garonne is hier een mooi voorbeeld van. Dit kanaal werd aangelegd om de rotsen en zandbakken van de rivier de Garonne te kunnen vermijden. In 1839 werd begonnen met de aanleg en in 1850 voeren de eerste kanaalboten van Toulouse naar Agen. In 1856 werd het gehele kanaal geopend.

De waterwegen van Aquitanië zijn eenvoudig te bevaren en zeer geschikt voor beginners.

 

Het is niet langer mogelijk om vanuit Aquitanië naar de Lot te gaan 

De sluizen zijn automatisch en gratis in gebruik. Er zijn 53 sluizen op het Canal Latéral à la Garonne.

Openingstijden: Tijdens het drukke zomerseizoen zijn de sluizen open van 09:00 tot 18:00 uur. De sluizen zijn tussen 12:00 en 13:00 uur gesloten voor de lunch.

Feestdagen: Alle sluizen zijn dicht op 1 mei en 1 november.

Er zijn meer dan genoeg ligplaatsen in Aquitanië.

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Download onze regiogids

Lees in een handige regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Interactieve regiokaart

  = Le Boat basis      = Bezienswaardigheden

Ontdek...

Hoogtepunten
Buzet wijngaarden, Aquitanië

Verken Buzet, het mooie stadje waar men de heerlijke wijn Buzet maakt. Breng een bezoek aan het huis van de wijnbouwers en proef een glas van 'het echte spul'.

Hoogtepunten
Abdij van Moissac, Aquitanië

Als u de Garonne verder afdaalt, komt u uit in Moissac en ziet u meteen een luxe hotel, Moulin de Moissac. De grote abdij Saint-Pierre de Moissac is ook een aantrekkelijke bestemming.

Hoogtepunten
La Place Nationale in Montauban, Aquitanië

Wandel onder de mooie arcaden in Montauban, de stad met de meeste inwoners in dit gebied. Hier kunt u prima een paar dagen blijven. Er is ook een gigantische golfbaan.

Hoogtepunten
Nérac, Aquitanië

Nerac biedt het prachtige panorama van een typisch Zuid-Frans dorpje. Bezoek en ontdek het enorme Albretkasteel en sla de indrukwekkende Saint-Nicolaskerk zeker niet over.

In Castets-en-Dorthe, een stille en groene stad, kunt u heerlijk over de oevers van de Garonne wandelen. Bezoek het prachtige Hamel-kasteel en de brug van Gustave Eiffel.

In Meilhan-sur-Garonne bevindt zich een plek die u niet mag missen. Op de linkeroever wacht u een geweldig uitzicht over het Garonnedal. Het is een ideale plek om even uit te rusten, te vissen of een fietstochtje te maken.

In Marmande is de Notre-Dame de Marmande zeer interessant met zijn mooie klooster en fantastische tuinen. In het centrum kunt u genieten van de fraai versierde Place Clemenceau en de tuin van Verdun.

Le Mas d'Agenais, vaak één bloemenzee, heeft een fantastisch oud badhuis en er zijn ruïnes van een oud kasteel, beide een bezoek waard.

Damazan is een mooi en kleurrijk plaatsje. Esplanade des Promenades is een prachtige plaats waar oude mannen nog petanque spelen onder de schaduwrijke cederbomen.

Agen is a large city with a rich medieval past. Discover the typical timbered houses, the church of the Jacobins, and the rich history of this pretty town.

Ontdek in Valence-d'Agen een mooi washuis dat kort geleden nog werd gebruikt. Het is een aardig stadje om te bezoeken en het is aangenaam wandelen over de oevers van het kanaal.

Castelsarrasin is een stad vol bloemen met tal van openbare tuinen. Vooral die van Clairefont is prachtig.

Vianne ademt een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Bij iedere oorlog verschenen er nieuwe versterkingen, wat verklaart waarom de kerk zo goed versterkt is. Het is nu een lieflijk, gastvrij dorp met uitstekende restaurants.

Ontdek Lavardac, een magnifiek voorbeeld van de typische bastides, vestingdorpjes die in de 14e eeuw in Zuid-Frankrijk werden gebouwd.

Moncrabeau is een prachtig plaatsje. U kunt er genieten van het rustige, mooie centrum en een bezoek brengen aan de oude kerk, Saint Sigismond de Vialère.

Condom is een typisch Frans dorp met een mooie kerk. Stop hier eens voor een koffiepauze geniet van het uitzicht op de molens in de verte. Vergeet niet een bezoekje aan het Armagnac-museum te brengen.

Valence-sur-Baise is een bastide: een gestructureerd, in Zuid-Frankrijk gebouwd dorp uit de 14e eeuw. Ontdek hier de prachtigste dingen, zoals de architectuur van het dorp, de oude vakwerkhuizen, het washuis en twee kerken.

Routesuggesties

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Valence-sur-Baïse & Condom

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Lavardac
Vianne
Nérac
Moncrabeau
Condom
Valence-sur-Baïse
Le Mas d'Agenais

32 uur varen

152km 50 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Valence-sur-Baïse & Condom

U kunt in deze regio naar hartenlust fietsen, picknicken, winkelen en de omgeving ontdekken. Geniet van ontspannen dagen waarin u stopt bij de glasfabriek van Vianne en gaat wandelen over het marktplein van Nérac. De amandelbrandewijn Armagnac is een specialiteit van de stad Condom, deze is zeker het proeven waard! Installeer u op het zonnedek en geniet van het vooruitzicht van uw zojuist begonnen bootvakantie in Frankrijk!

32 uur varen

152km 50 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Moissac, Nérac & Castets-en-Dorthe

Le Mas d'Agenais
Vianne
Damazan
Buzet
Agen
Valence d'Agen
Moissac
Vianne
Lavardac
Nérac
Marmande
Meilhan-sur-Garonne
Castets en Dorthe
Le Mas d'Agenais

56 uur varen

302km 68 sluizen 14 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Moissac, Nérac & Castets-en-Dorthe

U heeft deze vaarvakantie in Frankrijk gekozen vanwege haar diversiteit. Laat al uw spanning wegebben in de lome dagen in middeleeuwse steden en geniet van uw boottocht door de Garonne-vallei. Neem de heerlijke geuren op van de prachtige tuinen van Castets-en-Dorthe of geniet van een glas Bordeaux in Nérac, naast het mooie Henri IV kasteel. Geniet van de rijke stadscultuur van Agen!

56 uur varen

302km 68 sluizen 14 nachten

Le Mas-d'Agenais naar Castelsarrasin via Condom

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Lavardac
Vianne
Nérac
Moncrabeau
Valence-sur-Baïse
Condom
Agen
Valence d'Agen
Moissac
Castelsarrasin

40 uur varen

169km 57 sluizen 10 nachten

Le Mas-d'Agenais naar Castelsarrasin via Condom

Varend over de kronkelende rivier de Baïse en het Canal Latéral à la Garonne, geniet u van een ontspannen vaarvakantie in Aquitanië. Bezoek historische steden als Nérac, Moissac en Agen. Proef de lokale specialiteiten van Magret, de lokale wijn van Buzet en Bordeaux, de kenmerkende regionale brandewijn genaamd Armagnac of natuurlijk foie gras. De dagen gaan voorbij snel wanneer u vaart langs wijngaarden, groene velden en pittoreske dorpjes!

40 uur varen

169km 57 sluizen 10 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Buzet-sur-Baïse

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Lavardac
Vianne
Le Mas d'Agenais

8 uur varen

40km 6 sluizen 3 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Buzet-sur-Baïse

Riviercruises in Aquitanië staan vaak garant voor heerlijk eten en wijnproeverijen: een genot voor uw passies en smaakpapillen. Tijdens uw ontdekkingsreis over de wateren in het hart van deze regio, wordt het al snel duidelijk waarom het gebied zo populair was onder beroemde Franse schilders. Middeleeuwse steden met bruisende marktpleinen, stadswallen en stenen forten maken een rivierbootvakantie in Frankrijk tot een genot.

8 uur varen

40km 6 sluizen 3 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Nérac

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Lavardac
Vianne
Nérac
Le Mas d'Agenais

15 uur varen

80km 22 sluizen 4 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Nérac

Voor u ligt de Baïse schitterend in de zon. De rivier leidt u gestaag naar de charmante stad Buzet. Nog een paar minuten en dan kunt u aanmeren en aan land gaan om een stukje te fietsen. Bij terugkomst gaan u en uw vrienden naar een intiem café aan de waterkant om samen te genieten van een heerlijk diner. Terwijl u een glas Bordeaux heft beseft u: een korte huurbootvakantie in Aquitanië wordt niet veel beter dan dit!

15 uur varen

80km 22 sluizen 4 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Nérac & Moissac

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Lavardac
Vianne
Nérac
Agen
Valence d'Agen
Moissac
Le Mas d'Agenais

39 uur varen

93km 52 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Nérac & Moissac

Romaanse kerken, versterkte molens, pittoreske marktpleinen en een landelijke omgeving maken De Geschiedenis en Erfgoed Route tot een waar genot. Deze spannende route omvat zowel het Canal Latéral à la Garonne als de Baïse, twee van de mooiste waterwegen van Aquitanië. De gevarieerde architectuur is een lust voor het oog en neemt u mee terug in de tijd.

39 uur varen

93km 52 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Castets-de-Dorthe & Nérac

Le Mas d'Agenais
Marmande
Meilhan-sur-Garonne
Castets en Dorthe
Le Mas d'Agenais

28 uur varen

150km 38 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Castets-de-Dorthe & Nérac

U beleeft een wereld van contrasten in het prachtige Aquitanië: plattelandsstadjes omgeven door indrukwekkende kastelen met uitgestrekte landgoederen. Statige kerken steken uit boven de steden. Tijdens uw bootvakantie in Frankrijk gaat u steeds meer genieten van uw omgeving. Bezoek de historische stad Nérac met haar beroemde kerken en het kasteel in Castets-de-Dorthe.

28 uur varen

150km 38 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Moissac

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Agen
Valence d'Agen
Moissac
Le Mas d'Agenais

31 uur varen

184km 36 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Moissac

Met een lach op uw gezicht vaart u door het Cacor aquaduct op weg naar Moissac, bekend om haar beroemde markt. U bevindt zich midden in een fantastische vaarvakantie in Frankrijk, waar u fietst over de trekpaden, historische steden als Agen met haar 15e-eeuwse kerk verkent, smult van foie gras en achterover leunt op uw zonnedek terwijl het prachtige landschap aan u voorbij trekt.

31 uur varen

184km 36 sluizen 7 nachten

Castelsarrasin HEEN EN TERUG via Valence d'Agen

Castelsarrasin
Moissac
Valence d'Agen
Castelsarrasin

12 uur varen

50km 24 sluizen 3 nachten

Castelsarrasin HEEN EN TERUG via Valence d'Agen

Rustige waterwegen doorkruisen de vruchtbare Garonne-vallei met zijn weelderige boomgaarden, weilanden en bomen. U vindt er kleine stadjes op de lommerrijke waterkant waar weekmarkten verse waren en delicatessen bieden als foie gras, wilde paddenstoelen en truffels. Vaarvakanties in Frankrijk staan bol van de geschiedenis die tot leven komt in de abdij en het klooster van Moissac.

12 uur varen

50km 24 sluizen 3 nachten

Castelsarrasin HEEN EN TERUG via Buzet-sur-Baïse

Castelsarrasin
Moissac
Valence d'Agen
Agen
Buzet
Castelsarrasin

30 uur varen

160km 44 sluizen 7 nachten

Castelsarrasin HEEN EN TERUG via Buzet-sur-Baïse

Vaar door het schilderachtige landschap en geniet van de heerlijke gastronomie van Aquitanië: proef de beroemde gedroogde pruimen uit Agen, fois gras, truffels en Bordeaux wijnen. Maak een culturele stop in Moissac en bezoek de wereldberoemde abdij en kloosters en het Kunst Museum in Agen met werken van Goya, Sisley en Dufy.

30 uur varen

160km 44 sluizen 7 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Montauban

Le Mas d'Agenais
Damazan
Buzet
Valence d'Agen
Agen
Moissac
Castelsarrasin
Montauban
Le Mas d'Agenais

60 uur varen

246km 86 sluizen 14 nachten

Le Mas-d'Agenais HEEN EN TERUG via Montauban

De schilderachtige kanalen vormen een overvloed aan plezier wanneer u vaart naar het chique Montauban, beroemd vanwege de prachtige rozentuinen, luxe winkels en een van de beste boerenmarkten in de regio. De zon schittert op het water en de warme briesjes strelen het land. Het doel van uw vaarvakantie in Frankrijk is in een rustig tempo de mensen en plaatsen te ervaren.

60 uur varen

246km 86 sluizen 14 nachten

Castelsarrasin naar Le Mas-d'Agenais via Montauban

Castelsarrasin
Montauban
Moissac
Valence d'Agen
Agen
Buzet
Damazan
Le Mas d'Agenais

31 uur varen

146km 59 sluizen 7 nachten

Castelsarrasin naar Le Mas-d'Agenais via Montauban

U bent geneigd om gezellig te blijven hangen in het chique Montauban, waar u een potje golf kunt spelen, van lekker eten kunt genieten en de stad kunt verkennen, maar tijdens uw vaarvakantie in Frankrijk vaart u ook door, ook al is het langzaam! Bezoek onderweg de 15e-eeuwse kerk in Montech of de beroemde abdij in Moissac. Maak ook een stop bij de stad van Agen, waar het kunstmuseum en het nabijgelegen waterpark voor leuke uitstapjes zorgen.

31 uur varen

146km 59 sluizen 7 nachten

Castelsarrasin HEEN EN TERUG via Montauban

Castelsarrasin
Montauban
Castelsarrasin

16 uur varen

50km 34 sluizen 4 nachten

Castelsarrasin HEEN EN TERUG via Montauban

Neem de tijd om het met bloemen versierde stadje Castelsarrasin te bezoeken voordat u verder vaart naar Montauban. Geniet in Montauban van chique winkels en proef lokale specialiteiten op één van de beste boerenmarkten in de regio. Onderweg ontdekt u indrukwekkende Romeinse aquaducten en de Montech botenlift, een technisch meesterwerk.

16 uur varen

50km 34 sluizen 4 nachten
Toegevoegd op 08 June 2018

Beoordeling van Jean-Pierre Bruyland

Wij zijn heel tevreden over le boat. Het personeel is heel vriendelijk en gedienstig. Een voorbeeld: wij hebben 2 dage vast gelegen in de basis Le Mas d'Agnais omdat Engelsen een sas poort hadden aangevaren en het sas was defect. Dat heeft 2 dagen geduurd voor herstelling. Het personeel heeft er alles aangedaan om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. Hielden ons constant op de hoogte en boden alternatieven.In de basis van Castelsarrassin zijn wij bij aankomst heel goed en vriendelijk ontvangen. Perfecte uitleg gekregen ver boot en kanaal. Bij terugkomst even vriendelijk en toonde interesse van onze ervaringen. Het was een pracht vakantie
READ MORE
Castelsarrasin - Castelsarrasin
Cirrus B
Toegevoegd op 23 May 2018

Beoordeling van Paul van de Vondel

Dit was de vierde keer dat wij met Le Boat op het water zijn geweest. Niettegenstaande de vertrek-en aankomstbasis niet groot in omvang waren, zijn wij misschien daardoor heel vriendelijk ontvangen en was iedereen zeer behulpzaam. Hierdoor hadden wij direct ons vakantiegevoel beet. Was een zeer leuke vakantie zonder zorgen
READ MORE
Le Mas d'Agenais - Castelsarrasin
Royal Mystique A
Toegevoegd op 02 June 2017

Beoordeling van Francois Heylen

prima verzorgd alles volgens afspraak. vriendelijk- en behulpzaam personeel. een aangepast voorstel dat beter uitkwam voor beide partijen met enkele voordelen werd aangeboden. Wij reisden al enkele keren met deze firma. Het is een absolute aanrader. wij hebben geen enkele opmerking in negatieve zin. De vloot wordt regelmatig vernieuwd en hoewel wij ditmaal een ouder model hadden , zoals afgesproken, was de boot in beste conditie. het was reuzegoed. Veel gezien en geproefd en tijd genoeg om alles te beleven. We hadden ook goed weer, dat is wel belangrijk natuurlijk.
READ MORE
Le Mas d'Agenais - Castelsarrasin
Continentale
Toegevoegd op 25 August 2018

Beoordeling van Mark van der Velden

Wij hebben een tweetal storingen aan de boot meegemaakt. De eerste storing betrof het niet automatisch laden van de huisaccu waardoor wij geen licht hadden op de boot en geen werkend toilet. Reparatie heeft uren gekost. Een tweede storing bleek te zijn veroorzaakt door de reparateur (van de eerste storing) die vergeten was een knopje om te zetten. Dit kon telefonisch worden verholpen. Wij zijn uitgegaan van het bevaren van de rivier de Garonne en niet van een uitdeloos saai kanaal. Wellicht is dat onze eigen fout en zijn wij - na vorig jaar op De Lot te hebben gevaren - er automatisch vanuit gegaan dat wij weer op een rivier terecht zouden komen. Overigens hebben wij wel nog 2 dagen op De Tarn doorgebracht. Veruit de leukste dagen van onze vakantie.
READ MORE
Le Mas d'Agenais - Castelsarrasin
Horizon 1
 • 1