Over Shannon en Erne

Voel de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de Shannon-Erne

Als u een kaart van de rivier Shannon bekijkt, zult u zien dat deze dwars door Ierland loopt. Het water heeft een grote invloed op de omgeving. U kunt hier geweldig vissen en er liggen prachtige golfbanen in de buurt! Tijdens uw vaartocht kunt u aanmeren bij plezierige dorpjes, een bezoekje brengen aan een middeleeuwse kerk of eens heerlijk achterover leunen in één van de pubs.

 

SUPER DEALS
Tot -30% op uw lente-of zomervaarvakantie.
Vind hieronder uw ideale vakantie!

Kaart met Shannon & Erne in Ierland

Zoek deze bestemming

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Shannon en Erne

Kaart van de vaarregio: Shannon en Erne

 = Le Boat basis           = Kanaal          = Bevaarbare rivier          = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Golf

Golfclubs met onscherpe achtergrond

Shannon-Erne is hemels voor de echte golfliefhebbers. Hier heeft u keuze uit zes golfbanen van wereldklasse. Plan dus tijd voor golfuitstapjes tijdens uw vaarvakantie door Shannon en Erne. Sla eens een balletje op de golfbaan met 18 holes van het Slieve Russell Hotel in Ballyconnell. Ontspan en neem een pint bij de 19e hole.

 

 

Vissen

Een kind vist

De Shannon-Erne is perfect voor visvakanties. Vis naar snoek, baars, voorn, brasem en rietvoorn. Lower Lough Erne staat bekend om zijn forse forel en Upper Lough Erne is een waar snoekparadijs. Carrick-on-Shannon is één van Ierlands beste locaties voor zoetwatervissers.

 

 

 

Geschiedenis en erfgoed

Portumna Castle

De kloosterruïnes, middeleeuwse kerken en statige kastelen komt u overal tegen tijdens de historische vakanties in Shannon-Erne. Laat u overweldigen door de 6e-eeuwse ruïnes van Clonmacnoise. Vergeet vooral het Brian Boru Heritage Centre, Portumna Castle en Carrigglas Manor niet.

 

 

Natuurliefhebbers

Bruine vogel

In de velden, moerassen en eilanden in Shannon-Erne kunt u helemaal tot rust komen terwijl u naar wilde eenden, ganzen, sternen, koeten en futen kijkt. Hier kronkelen uitnodigende wandelpaden door prachtige natuur. Bullock Island bij Shannon Harbour is een echt vogelparadijs.

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

De Ierse kust rijst hoog boven de zee uit. Meer landinwaarts ligt het land lager, waardoor een soort schaal is ontstaan waar al het water heen stroomt. Een vijfde van het land stroomt weg in de rivier de Shannon, met haar 360 kilometer de langste rivier in Ierland. De rivier daalt in het bevaarbare middenstuk maar licht, zo'n 9 meter, waardoor het water langzaam voortkabbelt. Op een kaart van de rivier de Shannon ziet u dat u ook veel meren tegenkomt in de omgeving van de Shannon, een echt pluspunt van uw huurbootvakantie.

 

Een blik op de kaart van de Shannon-Erne waterweg laat goed de route van het Shannon-Ernekanaal zien. Deze waterweg verbindt de Shannon en de Erne met elkaar, wat ook gelijk de niet al te creatieve naam van het kanaal verklaart. Het kanaal is 63 kilometer lang en loopt van Leitrim Village naar Upper Lough. Langs dit prachtige kanaal vindt u 18 sluizen.

Het Shannon-Erne kanaal is zowel oud als nieuw. In 1838 werd onderzocht of de rivieren de Shannon en de Erne met elkaar verbonden konden worden. Het huidige kanaal ligt precies op het uitgestippelde traject. Ondanks wat opstartproblemen bij de bouw werd het kanaal uiteindelijk in 1860 geopend. Door de komst van het spoornetwerk werd het kanaal in negen jaar door slechts acht boten gebruikt. Daarom werd het kanaal gesloten. In 1991 begon men met het heropenen van het kanaal voor de pleziervaart. Drie jaar later was het kanaal weer helemaal terug.

Varen op de Shannon-Erne is eenvoudig en geschikt voor beginners. Bij sterke wind is voorzichtigheid geboden op open water. Voor vertrek bent u verplicht een korte instructievideo te bekijken. U heeft een visvergunning nodig in alle Ierse vaargebieden behalve rondom Carrick. Een vergunning kost ongeveer €7 per week.

We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven in de steden en dorpen langs het Shannon-Erne om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen. 

Ontdek onze exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor Le Boat klanten. 

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Voor het gebruik van de 16 sluizen op de Shannon-Erne is een smartcard nodig. Smartcards zijn verkrijgbaar op al onze bases en kosten ongeveer €13 voor 20 keer. Sluizen en bruggen op de rivier de Shannon kosten ongeveer €1,50 per keer. In de sluizen is het dragen van een zwemvest verplicht.

 

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Feestdagen: Sluizen zijn op sommige feestdagen gesloten. Onze vertrekhavens in Carrick-on-Shannon en Portumna zijn gesloten op feestdagen.

Er zijn meer dan genoeg ligplaatsen langs de Shannon-Erne.

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico(meer weten) waiver
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Sluisgeld (kleine bedragen - lokaal te betalen)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis  Point of interest = Bezienswaardigheden

Ontdek…

Klein als het is, staat Belleek toch bekend om zijn porseleinproductie. Verken het stadje per fiets en bezoek de 19e-eeuwse pottenbakkerij. Misschien heeft u ook zin in een wandeling naar het mooie Castle Caldwell in het westelijke deel van Belleek.

Enniskillen is de grootste stad van de Ierse county Fermanagh. Wandel in het centrum naar de schitterende anglicaanse St. Macartin-kathedraal. Aan de rand van de stad is ook veel moois te zien, zoals de tuinen bij het oude vestinghuis in Tully Castle.

Belturbet is een rustig en gastvrij stadje aan het kanaal. Loop eens naar het centrum om de prachtige Staghal Church te verkennen. Als u hier overnacht, kunt u ook in één van de vele geweldige restaurants eten.

Ballyconnell is een bruisende, schilderachtige gemeente met diverse goede restaurants en authentieke pubs. De Tomregan-kerk ligt naast het stadje en is een ideaal startpunt voor een rustgevende wandeling in een mooie omgeving.

Ballinamore is een groene en vredige gemeente waar u van alles kunt doen. Er liggen prachtige wandelpaden om de stad en u kunt er heerlijk fietsen en paardrijden.

Drumshanbo aan de rivier de Shannon is een typisch Iers dorp, waar vroeger heel succesvol ijzererts werd gedolven. De stad heeft een groots religieus verleden, waarvan u de restanten nu nog kunt onderzoeken in de drie kerken die er nog staan. Rond het meer liggen ook prachtige wandelpaden.

Must see
Emerald Star Boot voor de Burcht in Lough Key

Lough Key is een mooie, rustige ligplaats waar u kunt relaxen en op onderzoek uit kunt gaan. In het centrum is van alles te doen voor het hele gezin. Er is ook een avonturenpark en Boda Borg, een uniek en uitdagend avonturenpaleis voor kinderen en volwassenen.

Een mooi rustig dorpje aan het kanaal. Een goede plek om een terrasje te pakken met uitzicht op de rivier.

Carrick-on-Shannon is de grootste plaats in de Ierse county Leitrim. Vanaf de brug van Carrick vangt u een glimp op van de oude kasteelruïnes van Carrick. Neem tijd voor een stop in dit mooie stadje en breng een bezoek aan Saint-Mary's Church. Leer meer over de lokale geschiedenis en cultuur in het kunstcentrum.

Dit schilderachtige dorp is een belangrijke jachthaven aan de Shannon met veel aantrekkelijke ligplaatsen. U kunt hier heerlijk wandelen en het is een uitgelezen plek voor vissers.

Het gastvrije stadje Tarmonbarry herbergt veel sporen uit het verleden. Ontdek de verborgen 12e-eeuwse abdij bij de kerk of geniet van het uitzicht op de indrukwekkende Carriglas Manor. Als u hier overnacht, kunt u terecht in de talloze pubs en restaurants.

In het stadje Lanesborough staat een van Longfords oudste centra van het christendom, de Saint-John's kerk, een prachtig bouwwerk dat boven op een oudere, 5e-eeuwse kerk is gebouwd.

Must see
Athlone

Athlone, hoofdstad van de Ierse Midlands Region , is bijzonder gastvrij. Ontdek zelf het prachtig cultureel erfgoed. Sla vooral Athlone Castle niet over. Dit kasteel is speciaal gebouwd om het eiland te verdedigen tegen Frankrijk. Ironisch genoeg heeft niet oorlog, maar een blikseminslag het kasteel in 1967 gedeeltelijk verwoest. Adem de geschiedenis in het bezoekerscentrum en geniet van de prachtige landschappen bij de rivier de Shannon.

Must see
Grafstenen in Clonmacnoise

Clonmacnoise is een prachtig overblijfsel uit het verleden, verborgen in de natuur. Ontdek dit geweldige klooster, ooit het beroemdste op het eiland, tot het door Athlone werd verwoest. Verken de vele schitterende monumenten zoals het oude klooster, de kathedraalruïnes en de mooie kasteelruïnes. De omgeving is ronduit fantastisch.

Banagher is één en al geschiedenis. Ontdek zelf de schatten uit het verleden van deze vredige en stille gemeente, zoals het oude Castle Clonony. Bezoek de mooie Saint Paul's-kerk in het centrum.

 

Portumna, gelegen helemaal bovenaan het Lough Derg meer is één van de mooiste steden in Galway. Het is bekend voor zijn kasteel dat een uniek voorbeeld is van de Ierse overgangsarchitectuur van begin van de 17 de eeuw.

Een aantrekkelijk, gastvrij dorp waar het goed uitrusten is. Kom bij in één van de goede restaurants. In Terryglass staat ook een 6e-eeuwse kloosternederzetting waarvan nog maar een klein deel over is; het gebied is echter zeer historisch.

In de buurt van Dromineer ligt een interessante 13e-eeuwse kasteelruïne. Maak een wandeling langs de kust en ga op in de mooie landschappen aan de rivier de Shannon.

Welkom in Garykennedy, een rustig dorp waar ooit de machtige Kennedyfamilie woonde. Bekijk het oude Kennedy Castle en vermaak u in de pubs in het centrum. U heeft vanaf hier ook toegang tot het grootste meer van Ierland, Lough Derg.

Mountshannon is een mooi, pittoresk dorp. Het was bedoeld als modeldorp en werd in 1742 voltooid. De straten met bomenrijen en de uniforme architectuur geven dit dorp een elegantie en waardigheid die men maar zelden ziet bij plaatsen van deze omvang.

Scariff is een grote halteplaats voor boten op de rivier de Shannon. De smalle en bochtige Scariff, die door het stadje kronkelt alvorens in de Lough Derg uit te komen is toch eenvoudig te bevaren en biedt een schilderachtige, plezierige ervaring.

Killaloe en Ballina zijn twee prachtige groene dorpen die door de rivier van elkaar worden gescheiden. Neem de tijd om over de oude stenen brug te lopen en te genieten van het fantastische uitzicht over de rivier. De oude rooms-katholiek kerk is ook een bezoek waard.

Voorgestelde mogelijke routes

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

Let op: Alle routesuggesties en routes op de website van Le Boat zijn slechts voorbeelden en de voorgestelde mogelijke routes, attracties, restaurants, steden, dorpen of delen van de waterweg die erin zijn opgenomen, zijn mogelijks niet altijd open of toegankelijk op het moment van uw vaarvakantie. 

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

Enniskillen kasteel in Ierland

Carrick-on-Shannon HEEN EN TERUG via Enniskillen

Carrick-on-Shannon
Leitrim-Village
Drumshanbo
Ballinamore
Ballyconnell
Belturbet
Enniskillen
Carrick-on-Shannon

36 uur varen

220km 34 sluizen 10 nachten

Carrick-on-Shannon HEEN EN TERUG via Enniskillen

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

U kwam voor het wereldberoemde Ierse landschap tijdens De Meren en Vissers Lange Vakantie. Stap een land binnen waar de vissen bijten en de golfbanen lonken. U heeft al afgeslagen op de golfbaan van Belturbet en vaart nu in een rustig tempo noordwaarts op Upper Lough Erne om uw hengel uit te werpen. Iemand zin een visje met een Guinness erbij?

Hoogtepunten:

 • De artistieke geschiedenis van Carrick-on-Shannon
 • De drie kerken van Drumshanbo
 • De tuinen en het oude vestinghuis van Enniskillen

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Carrick-on-Shannon: Carrick-on-Shannon is de grootste plaats in de Ierse county Leitrim. Vanaf de brug van Carrick vangt u een glimp op van de oude kasteelruïnes van Carrick. Neem tijd voor een stop in dit mooie stadje en breng een bezoek aan Saint-Mary's Church. Leer meer over de lokale geschiedenis en cultuur in het kunstcentrum.
 • Leitrim-Village: Een mooi rustig dorpje aan het kanaal. Een goede plek om een terrasje te pakken met uitzicht op de rivier.
 • Drumshanbo: Drumshanbo aan de rivier de Shannon is een typisch Iers dorp, waar vroeger heel succesvol ijzererts werd gedolven. De stad heeft een groots religieus verleden, waarvan u de restanten nu nog kunt onderzoeken in de drie kerken die er nog staan. Rond het meer liggen ook prachtige wandelpaden.
 • Ballinamore: Ballinamore is een groene en vredige gemeente waar u van alles kunt doen. Er liggen prachtige wandelpaden om de stad en u kunt er heerlijk fietsen en paardrijden.
 • Ballyconnell: Ballyconnell is een bruisende, schilderachtige gemeente met diverse goede restaurants en authentieke pubs. De Tomregan-kerk ligt naast het stadje en is een ideaal startpunt voor een rustgevende wandeling in een mooie omgeving.
 • Belturbet: Belturbet is een rustig en gastvrij stadje aan het kanaal. Loop eens naar het centrum om de prachtige Staghal Church te verkennen. Als u hier overnacht, kunt u ook in één van de vele geweldige restaurants eten.
 • Enniskillen: Enniskillen is de grootste stad van de Ierse county Fermanagh. Wandel in het centrum naar de schitterende anglicaanse St. Macartin-kathedraal. Aan de rand van de stad is ook veel moois te zien, zoals de tuinen bij het oude vestinghuis in Tully Castle.

 

36 uur varen

220km 34 sluizen 10 nachten
Varen door het weelderige, groene landschap

Carrick-on-Shannon HEEN EN TERUG via Belleek

Carrick-on-Shannon
Leitrim-Village
Drumshanbo
Ballinamore
Ballyconnell
Belturbet
Enniskillen
Belleek
Carrick-on-Shannon

46 uur varen

280km 36 sluizen 11 nachten

Carrick-on-Shannon HEEN EN TERUG via Belleek

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

U bevindt zich in het hart van de Fermanagh Lakelands. Upper Lough Erne is een wonderlijke omgeving van weelderige groene eilanden die afsteken tegen een prachtige blauwe achtergrond. U heeft al kunnen genieten van vissen, golfen en fietsen. Nu kijkt u uit naar de volgende fase van uw bootvakantie in Ierland: het ontdekken van de kastelen van Tully en Caldwell.

Hoogtepunten:

 • De artistieke geschiedenis van Carrick-on-Shannon
 • De drie kerken van Drumshanbo
 • Grote verscheidenheid van voedsel in Ballyconnell
 • De aardewerk tour van Belleek

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Carrick-on-Shannon: Carrick-on-Shannon is de grootste plaats in de Ierse county Leitrim. Vanaf de brug van Carrick vangt u een glimp op van de oude kasteelruïnes van Carrick. Neem tijd voor een stop in dit mooie stadje en breng een bezoek aan Saint-Mary's Church. Leer meer over de lokale geschiedenis en cultuur in het kunstcentrum.
 • Leitrim-Village: Een mooi rustig dorpje aan het kanaal. Een goede plek om een terrasje te pakken met uitzicht op de rivier.
 • Drumshanbo: Drumshanbo aan de rivier de Shannon is een typisch Iers dorp, waar vroeger heel succesvol ijzererts werd gedolven. De stad heeft een groots religieus verleden, waarvan u de restanten nu nog kunt onderzoeken in de drie kerken die er nog staan. Rond het meer liggen ook prachtige wandelpaden.
 • Ballinamore: Ballinamore is een groene en vredige gemeente waar u van alles kunt doen. Er liggen prachtige wandelpaden om de stad en u kunt er heerlijk fietsen en paardrijden.
 • Ballyconnell: Ballyconnell is een bruisende, schilderachtige gemeente met diverse goede restaurants en authentieke pubs. De Tomregan-kerk ligt naast het stadje en is een ideaal startpunt voor een rustgevende wandeling in een mooie omgeving.
 • Belturbet: Belturbet is een rustig en gastvrij stadje aan het kanaal. Loop eens naar het centrum om de prachtige Staghal Church te verkennen. Als u hier overnacht, kunt u ook in één van de vele geweldige restaurants eten.
 • Belleek: Klein als het is, staat Belleek toch bekend om zijn porseleinproductie. Verken het stadje per fiets en bezoek de 19e-eeuwse pottenbakkerij. Misschien heeft u ook zin in een wandeling naar het mooie Castle Caldwell in het westelijke deel van Belleek.

 

 

46 uur varen

280km 36 sluizen 11 nachten