Bourgondië Franche-Comté

Verwen uw smaakpapillen in het hart van overvloedig Bourgondië

Bourgondië, beroemd om haar uitstekende wijnen en heerlijke eten, maakt haar reputatie meer dan waar. Welige wijngaarden liggen lieflijk tussen golvende heuvels en rustige dorpjes nodigen je uit om heerlijk te ontspannen. Te midden van een netwerk van kanalen stroomt de majestueuze rivier Saône, het middelpunt van uw vaarvakantie in het Franse Bourgondië! Deze prachtige rivier voert u naar een wereld van genot die de zintuigen prikkelt en de ziel tot rust brengt.

 

Uw vakantie van 2024 start al vandaag!
Laagste prijsgarantie en tot -25% op uw vaarvakantie in 2024. Geldig t/m 01/10/2023.

Bekijk onze aanbiedingen

De kaart laat zien waar vaargebied Bourgondië: Franche-Comté ligt in Frankrijk

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Bourgondië Franche-Comté

Kaart van de vaarregio: Bourgondië: Franche-Comté

 = Le Boat Basis           = Kanaal           = Bevaarbare rivier          = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Wijnproeverij

Wijnproeven

Wist u dat er ieder jaar meer dan 200 miljoen flessen Bourgondische wijn verkocht worden? Echt! En u moet er absoluut een paar proeven tijdens uw wijnproefvakantie. Laat u rondleiden door de wijngaarden van Côte de Beaune. Stop eens bij het Maison des Vins in Chalon-sur-Saône voor regionale wijnen.

Natuurliefhebbers

IJsvogel op een tak

De rivieren en kanalen van Bourgondië bieden wilde dieren een fantastische habitat. Aan de Saône en de Doubs komen 42 soorten zoogdieren, 30 soorten vissen en 160 soorten vogels voor. Kijk uit naar bijeneters, kleine plevieren, ijsvogels, wielewalen en zelfs koekoeken.

Gastronomie

Slakken in knofooksaus

Als u in Bourgondië op huurbootvakantie gaat, moet u zeker heerlijk gaan eten in één van de vele restaurants. Proef een flan met Bourgondische slakken bij Maison Lameloise in Chagny, een toprestaurant met 3 Michelin-sterren. Wat dacht u van Idéal mâconnais, een taart op basis van meringues met een vulling van botercrème? Of pain d’epices (kruidkoek)?

Vissen

Meerval in een net

Een visvakantie in Bourgondië wil zeggen: vissen op karper, snoek, snoekbaars, baars en brasem. Maar de echte prijs voor de gedreven visser, de Silurus glanis ofwel Europese meerval, verschuilt zich diep in de Saône. Gooi eens een hengel uit bij Beaune.

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

De bron van de rivier de Saône ligt in Vioménil te midden van de prachtige Vogezen. Het water bubbelt hier kristalhelder en stroomt 480 kilometer af naar de rivier de Rhône bij Lyon. De kaart van Bourgondië laat zien dat u de rivier kunt bevaren van Corre naar Lyon, een prachtig stuk van 371 kilometer. De bron van de rivier ligt 396 meter boven zeeniveau en de rivier heeft de meeste daling in het gedeelte voor Gray. Van Gray tot aan de Rhône is het hoogteverschil slechts 34 meter. Hierdoor is de Saône een zeer rustige rivier - langzaam, breed en vredig bij St. Jean-de-Losne op de Grande Saône en wat smaller en landelijker boven Axonne op de Petite Saône.

Het Romeinse legioen koesterde de heilige bron in Chalon-sur-Saône, vernoemd naar de Gallische riviergodin Souconna. Sou-conna werd gebruikt als naam voor de rivier en deze bleef hangen. De Romeinen daarentegen noemden de rivier Arar, wat vertaald kan worden als 'twee rivieren die bij elkaar passen'. Deze naam kwam van de samenvloeiing van de rivier de Doubs en de Saône. Seneca beschreef de Saône als “een aarzelende rivier” die maar niet kon beslissen welke kant hij op wilde.

We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven in de steden en dorpen in Bourgondië Franche-Comté om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen. 

Ontdek onze exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor Le Boat klanten. 

De Petit Saône, de Grande Saône en de rivier de Seille zijn eenvoudig te bevaren en daardoor geschikt voor beginners. De aangrenzende kanalen zijn ook rustig en uitnodigend.

De sluizen op de rivier de Seille zijn onbemand. De sluizen op de Petite Saône zijn automatisch en bemand door sluiswachters; sommige zijn onbemand. Op de Grande Saône vindt u tussen St. Jean-de-Losne en Mâcon drie grote automatische sluizen bemand door sluiswachters. Op het Canal des Vosges, het Bourgondisch Kanaal en het Canal du Centre zijn alle sluizen automatisch. Sluizen zijn gratis.

Openingstijden: De sluizen op de Petite Saône zijn open van 09:00 tot 19:00 uur. De sluizen zijn tussen 12:30 en 13:30 uur gesloten voor de lunch. De sluizen op de Grande Saône zijn open van 06:00 tot 21:00 uur. Geen sluiting voor de lunch.

Feestdagen: De sluizen zijn op bijna alle feestdagen open.

Sluis sluitingsdata: Houd rekening met de sluitingsdata van de sluizen door de lokale autoriteiten. Tijdens die dag(en) kunt u niet door de sluizen. Voor meer details en vragen kunt u contact opnemen met ons verkoopteam. 

 

 • Canal des Vosges & Saône (Upper Petite Saône + Zuid): Geen sluiting 
 • Canal de Bourgogne, Canal du Centre: Geen sluiting  
 • Canal du Rhône au Rhin: Geen sluiting 
 • Rivier de Seille: Sluis Truchère (naar de Saône) alleen op 1 mei gesloten 

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Er zijn veel goed voorziene ligplaatsen langs de rivier de Seille. Op de Grande Saône is het verplicht om aan te leggen bij een drijvend dok of in een haven.

De Burgundy per boot zonder vaarbewijs is een unieke ervaring: ontdek de verschillende plaatsen die je kunt bezoeken

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart 

Basis pin  = Le Boat basis Point of interest  = Bezienswaardigheden

Ontdek...

Fontenoy-le-Château heeft een interessante geschiedenis, dus neem zeker een kijkje in het museum en de vele kerken. Verken de oude geplaveide straten en stegen waar de klok stil lijkt te staan, de Tour des Lombards en de oude kasteelruïnes.

Dit kleine dorp is beroemd om zijn draaibrug, "Le Pont Tournant", die dateert uit 1886. Leg aan in de buurt van het gelijknamige restaurant om het historische washuis, de fontein en de oude kerk van de stad te bezoeken. Maak van de gelegenheid gebruik om in de Biodéal Rousey kaasfabriek heerlijke geitenkaas in te kopen en fiets vervolgens naar de glasblazerij in het nabijgelegen Passavant-la-Rochère. Hier wordt de traditionele glasblazerij al sinds 1475 beoefend.

 

Ormoy is een rustig landelijk stadje waar u rust en kalmte vindt. De landschappen aan de rand van de stad zijn gewoonweg charmant. Geniet van een ontspannende wandeling in deze plaats.

Het pittoreske en gastvrije stadje Port-sur-Saône heeft veel te bieden. Breng een bezoek aan een oude 18e-eeuwse kerk en ontdek de charmante erfenis van de 16e eeuw. Sla ook de magnifieke 18e-eeuwse brug niet over: met zijn dertien bogen overspant hij de hele Saône en biedt prachtige uitzichten over het landschap.

Scey-sur-Saône, met zijn grote torenhuizen en vele sporen uit het verleden, heet u welkom. Breng een bezoek aan de prachtige 18e-eeuwse kerk en wandel over de oevers van het Saint-Albinkanaal. Het kasteel Scey-sur-Saône is niet open voor publiek maar blijft indrukwekkend om te zien.

Ondanks zijn kleine omvang heeft dit stadje een omvangrijke geschiedenis. U zult zien dat Ray-sur-Saône gedurende de eeuwen zijn karakter behouden heeft. Ontdek het voormalig washuis van het dorp en de prachtige Saint-Annekerk. Het kolossale Ray-sur-Saônekasteel domineert het dal en is open voor publiek.

Gray is een levendig stadje met een rijke geschiedenis en interessante monumenten. De meest opvallende zijn de Eglise en het versterkte Château de Baron St. Martin, die nu dienst doet als kunstgalerie en museum.

De 'parel van de Saône-vallei' en 'de tweede hoofdstad van Haute-Saône' zijn allebei bijnamen van Auxonne. Deze vestingstad was in de middeleeuwen van groot strategisch belang. Tegenwoordig is het een marktplaats.

Must-see
Square in Dijon

Dit verblijf van de hertogen van Bourgondië is één van de mooiste plattelandssteden van Frankrijk en de historische hoofdstad van Bourgondië. Ontdek Dijons middeleeuwse centrum bomvol geschiedenis, interessante gebouwen en monumenten. Beklim de 315 treden van de Philippe le Bon-toren en geniet van een prachtig uitzicht over de daken van het middeleeuws kwartier.

In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.

Must-see
Dole en Borgoña

Een geweldige stad. De haven ligt in een heel pittoresk deel van het oude centrum pal onder de grootse kathedraal, op minder dan 100 m van het oude looierskwartier. Dit deel van Dole heeft nauwe straatjes met kinderkopjes en heel oude huizen. Neem eens een kijkje in het huis waarin wetenschapper Louis Pasteur geboren is en bij de vele kerken.

Een klein stadje waar u bij de supermarkt kunt tanken en de Grot van Osselle (3 km van de aanlegplaats) kunt ontdekken. Wandel over het voetgangersvriendelijke pad om de verscheidenheid aan kristallisaties, uitzonderlijke kleuren, stalactieten, stalagmieten en andere geologische bezienswaardigheden te bewonderen. Vlakbij de rivier de Doubs ligt een meer met zandstrand, een waterglijbaan, een speeltuin, volleybal- en jeu de boulesbaan.

Besançon heeft tal van schatten, zoals de grootse parken, brede boulevards en het stadsdeel Quartier Battant, dat oorspronkelijk is opgericht door wijnmakers. Bezichtig de prachtige architectuur, waaronder zeventiende-eeuwse gevels met smeedijzeren balkons. Het fort is gebouwd door de beroemde militair architect Vauban en heeft schitterend uitzicht over de stad en de rivier de Doubs.

Must-see
Verdun-sur-le-Doubs Vision Boat

In dit mooie, rustige dorp kunt u heerlijk rondwandelen. Aan de overkant van het water staan veel huizen die u ziet als u over de prachtige St Jean brug rijdt. Verdun-sur-le-Doubs is een goede plek om aan te meren en wat tot rust te komen.

Als u in Gergy stopt, maakt u een korte wandeling naar de Saint-Germainchurch. Voor een bescheiden plattelandskerk zijn de gotische architectuur en de gedetailleerde beeldhouwwerken een ware traktatie. De Meix Lantin Kaasfabriek Meix Lantin verkoopt goddelijke geitenkaas.

 
Must-see
Producto local

Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent-kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.

Chagny is een mooi plaatsje met veel restaurants, waaronder het beroemde Lameloise. U vindt hier ook veel winkels. De 18e-eeuwse apotheek is altijd een interessante bezienswaardigheid. En als u tijd heeft, kunt u ook een kijkje nemen in de galerie met hedendaagse kunst.

Zin om evan weg te gaan van de rivier? Pak de trein van Chalon-sur-Saône of Chagny naar de mooie stad Beaune. De stad is beroemd om zijn Hospice met zijn kleurrijke pannendak; een rondleiding in dit monument onthult een fascinerende geschiedenis. U kunt op het charmante 'Place Carnot' leuk winkelen: lokale kazen, mosterd en lekkere peperkoek. Als u tijd heeft, kunt u misschien de stad uit gaan naar Château de Pommard, een van de belangrijkste cru wijngaarden van de Côte de Beaune, voor een wijnproeverij. 

Santenay is één van de dorpen waar de beroemde Bourgondische hertog Phillipe le Hardi te gast is geweest. Het kasteel staat er nog steeds en organiseert rondleidingen. Er zijn ook wijngaarden en een casino in dit bruisende, mooie stadje.

Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibertkerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.

De rivier de Seille is een paradijs voor natuurliefhebbers en La Truchère is de eerste halte. Het natuurreservaat biedt een afwisselend landschap met duinen, bos en moerassige vijver en prachtige wandelpaden.

 

Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame-kerk is ook een bezoekje waard.

Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.

Louhans is een mooie stad waar u heerlijk onder de mooie arcaden kunt wandelen en allerlei winkels en mooie oude gebouwen kunt bekijken. De Saint-Pierrekerk met zijn bordeauxrode dak is een juweeltje. Proef de lokale kipspecialiteit, Poulet de Bresse.

Neem het 3,5 km lange kanaal dat u naar Pont-de-Vaux zal leiden. Het stadhuis herbergt een klein museum met schilderijen van lokale kunstenaars. Achter het kantoor van de havenmeester bevindt zich het Huis van Water en Natuur, met tentoonstellingen die gewijd zijn aan de natuur en het milieu. Det multimediale displays zullen die kinderen aanspreken. Ten zuiden van de haven kunt u vissen - visvergunningen voor een dag zijn verkrijgbaar bij de toeristenkantoor.

 

Mâcon is een van de oudste steden van Frankrijk en de hoofdstad van Zuid-Bourgondië. Het werd zwaar beschadigd tijdens de godsdienstoorlogenen en er is nog maar weinig van het verleden over. Een van de wonderen is het Maison de Bois, gebouwd tussen 1490 en 1510, het beroemdste huis van de stad. De houten voorgevel is versierd met beelden van apen en mannen. Wandel door de stad en u ziet de kerk van Saint-Pierre. Stop om de elegante zustertorens te bewonderen die de stad domineren. Niet te missen is het Hôtel Dieu, dat zijn oorspronkelijke versiering uit de 18e eeuw heeft behouden.

Voorgestelde mogelijke routes

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

Let op: Alle routesuggesties en routes op de website van Le Boat zijn slechts voorbeelden en de voorgestelde mogelijke routes, attracties, restaurants, steden, dorpen of delen van de waterweg die erin zijn opgenomen, zijn mogelijks niet altijd open of toegankelijk op het moment van uw vaarvakantie. 

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

Stad Tournus aan de rivier

Branges HEEN EN TERUG via Tournus

Branges
Cuisery
Tournus
Branges

10 uur varen

88km 6 sluizen 3 nachten

Branges HEEN EN TERUG via Tournus

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De boot vaart rustig over de Seille naar het prachtige Tournus, waar u wilt overnachten, dineren en alles wilt ontdekken. Een vaarvakantie in Bourgondië maakt uw dromen waar. Ontdek op een unieke en ontspannen manier de middeleeuwse kathedralen en stadjes tussen het vreedzame paradijs van wijngaarden en bossen.

Hoogtepunten:

 • De prachtige middeleeuwse arcades van Louhans
 • De zestiende eeuwse gotische kerk Notre Dame in Cuisery
 • Saint-Philibert kerk in Tournus

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Branges: Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.
 • Cuisery: Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame kerk is ook een bezoekje waard.
 • Tournus: Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibert kerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.

10 uur varen

88km 6 sluizen 3 nachten
Romaans kerk in Tournus

Branges HEEN EN TERUG via Chagny

Branges
Cuisery
Tournus
Chalon-sur-Saône
Chagny
Branges

28 uur varen

176km 32 sluizen 7 nachten

Branges HEEN EN TERUG via Chagny

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

U begint uw cruise in Branges, een rustige en vredig stadje. Maak van de gelegenheid gebruik om hier langs de kanaaloevers te fietsen en de omgeving te verkennen. In het centrum kunt u een drankje drinken op het terras van een Franse dorpsbar. Vervolgens vaart u naar Chagny, waar u onderweg de pittoreske dorpjes van Cuisery, Tornus Chlaon-Sur-Saône, kunt bezoeken. Chagny zelf is een mooie stad, met veel restaurants, waaronder het beroemde Lameloise. Onder de vele winkels is de 18e eeuwse apotheek altijd interessant. Als u tijd heeft, bezoek dan de galerij voor hedendaagse kunst.

Hoogtepunten:

 • De prachtige middeleeuwse arcades van Louhans
 • Saint-Philibert kerk in Tournus
 • De architectonische erfgoed route in Chalon-sur-Saône (vergeet de Saint Vincent kathedraal niet te bezoeken)
 • Franse wijnen in Chagny

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Branges: Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.
 • Cuisery: Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame kerk is ook een bezoekje waard.
 • Tournus: Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibert kerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.
 • Chalon-sur-Saône: Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.
 • Chagny: Chagny is een mooi plaatsje met veel restaurants, waaronder het beroemde Lameloise. U vindt hier ook veel winkels. De 18e-eeuwse apotheek is altijd een interessante bezienswaardigheid. En als u tijd heeft, kunt u ook een kijkje nemen in de galerie met hedendaagse kunst.

 

28 uur varen

176km 32 sluizen 7 nachten
Wijngaarden in Bourgondië

Branges HEEN EN TERUG via Mâcon & Chalon-sur-Saône

Branges
Cuisery
Pont-de-Vaux
Mâcon
Tournus
Chalon-sur-Saône
Branges

26 uur varen

192km 8 sluizen 7 nachten

Branges HEEN EN TERUG via Mâcon & Chalon-sur-Saône

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Een Franse bootvakantie in de wijnstreek Maconnais-Beaujolais dompelt uw smaakpapillen onder in de lokale witte wijnen. Als u de 2000 jaar oude stad nadert, kunt u de lichte en droge wijnen van de chardonnay- en pinot blanc-druiven bijna proeven. Een andere lokale favoriet is de Mâcon supérieur, een witte wijn met een hoger alcoholpercentage. Daar bent u uiteraard ook voor in!c

Hoogtepunten:

 • De prachtige middeleeuwse arcades van Louhans
 • De zestiende eeuwse gotische kerk Notre Dame in Cuisery
 • Vissen in Pont-de-Vaux
 • Het Museum voor Kunst en Wetenschappen in Macon

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Branges: Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.
 • Cuisery: Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame-kerk is ook een bezoekje waard.
 • Pont-de-Vaux: Neem het 3,5 km lange kanaal dat u naar Pont-de-Vaux zal leiden. Het stadhuis herbergt een klein museum met schilderijen van lokale kunstenaars. Achter het kantoor van de havenmeester bevindt zich het Huis van Water en Natuur, met tentoonstellingen die gewijd zijn aan de natuur en het milieu. Det multimediale displays zullen die kinderen aanspreken. Ten zuiden van de haven kunt u vissen - visvergunningen voor een dag zijn verkrijgbaar bij de toeristenkantoor.
 • Mâcon: Mâcon is een van de oudste steden van Frankrijk en de hoofdstad van Zuid-Bourgondië. Het werd zwaar beschadigd tijdens de godsdienstoorlogenen en er is nog maar weinig van het verleden over. Een van de wonderen is het Maison de Bois, gebouwd tussen 1490 en 1510, het beroemdste huis van de stad. De houten voorgevel is versierd met beelden van apen en mannen. Wandel door de stad en u ziet de kerk van Saint-Pierre. Stop om de elegante zustertorens te bewonderen die de stad domineren. Niet te missen is het Hôtel Dieu, dat zijn oorspronkelijke versiering uit de 18e eeuw heeft behouden.
 • Tournus: Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibert kerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.
 • Chalon-sur-Saône: Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent-kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.

26 uur varen

192km 8 sluizen 7 nachten
Vision boot vaart door Bourgondië

Branges naar St. Jean-de-Losne

Branges
Cuisery
Tournus
Chalon-sur-Saône
Verdun-sur-le-Doubs
St. Jean-de-Losne

20 uur varen

144km 6 sluizen 4 nachten

Branges naar St. Jean-de-Losne

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De Jura-wijnstreek ligt om de hoek als u vanuit Branges de Seille opvaart aan het begin van uw Bourgondië-vaarroute in Frankrijk. Tijdens uw reis spreiden de prachtige wijngaarden van Mâconnais en Chalonnais zich voor u uit. Fietsen over de trekpaden in de Romeinse dorpjes en grotere steden brengt u dicht bij het land en zijn bevolking. Drink ontspannen een wijntje in een prachtig café.

Hoogtepunten:

 • De prachtige middeleeuwse arcades van Louhans
 • Uitzicht vanaf de St Jean brug op de prachtige huizen van Verdun-sur-le-Doubs
 • Johannes de Doper kerk in Saint Jean de Losne
 • Saint-Philibert kerk in Tournus

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Branges: Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.
 • Cuisery: Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame-kerk is ook een bezoekje waard.
 • Tournus: Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibert kerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.
 • Chalon-sur-Saône: Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent-kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.
 • Verdun-sur-le-Doubs: In dit mooie, rustige dorp kunt u heerlijk rondwandelen. Aan de overkant van het water staan veel huizen die u ziet als u over de prachtige St Jean brug loopt. Verdun-sur-le-Doubs is een goede plek om aan te meren en wat tot rust te komen.
 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doper kerk.

 

20 uur varen

144km 6 sluizen 4 nachten
Wijn proeven in Bourgondië

Fontenoy-le-Château HEEN EN TERUG via Ormoy

Fontenoy-le-Château
Selles
Fontenoy-le-Château

12 uur varen

52km 22 sluizen 3 nachten

Fontenoy-le-Château HEEN EN TERUG via Ormoy

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen 

Overzicht

U heeft ontdekt dat varen in Frankrijk u veel plezier biedt. U vaart het Canal des Vosges af en vervolgt uw route op de Saône. Onderweg wordt u omringd door de indrukwekkende schoonheid van Bourgondië. Na een tijdje varen stopt u in Corre om wat te eten in een restaurant aan het water. Na een bezoek aan het museum gaat u verder naar Port-sur-Saône voor een fietstocht en een partijtje tennis.

Hoogtepunten:

 • De oude geplaveide straten en steegjes van Fontenoy-le-Château 
 • Fietsen naar Passavant-la-Rochère voor traditioneel glasblazen

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Fontenoy-le-Château:Fontenoy-le-Château heeft een interessante geschiedenis, dus neem zeker een kijkje in het museum en de vele kerken. Verken de oude geplaveide straten en stegen waar de klok stil lijkt te staan, de Tour des Lombards en de oude kasteelruïnes.
 • Selles: Dit kleine dorp is beroemd om zijn draaibrug, "Le Pont Tournant", die dateert uit 1886. Leg aan in de buurt van het gelijknamige restaurant om het historische washuis, de fontein en de oude kerk van de stad te bezoeken. Maak van de gelegenheid gebruik om in de Biodéal Rousey kaasfabriek heerlijke geitenkaas in te kopen en fiets vervolgens naar de glasblazerij in het nabijgelegen Passavant-la-Rochère. Hier wordt de traditionele glasblazerij al sinds 1475 beoefend.

12 uur varen

52km 22 sluizen 3 nachten
Wijngaarden in Bourgondië

Fontenoy-le-Château HEEN EN TERUG via Ray-sur-Saône

Fontenoy-le-Château
Selles
Port-sur-Saône
Scey-sur-Saône
Ray-sur-Saône
Fontenoy-le-Château

38 uur varen

208km 52 sluizen 7 nachten

Fontenoy-le-Château HEEN EN TERUG via Ray-sur-Saône

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Met een gevarieerde en unieke Franse cruise in het hart van Bourgondië heeft u de juiste keuze voor een vakantie gemaakt. U laat de prachtige stad Fontenoy-le-Châteaux achter u en vaart het Canal des Vosges op. U bevindt midden in het prachtige landschap met mooie stadjes, die allemaal lijken te beschikken over een eigen kasteel. Ontspan en werp uw hengel uit in de Saône!

Hoogtepunten:

 • De oude geplaveide straten en steegjes van Fontenoy-le-Château 
 • Fietsen naar Passavant-la-Rochère voor traditioneel glasblazen 
 • Uitzicht op de achttiende eeuwse brug met 13 bogen in Port-sur-Saône
 • Wandelen langs de oevers van het Saint-Albin kanaal in Scey-sur-Saône
 • Een bezoek aan het kasteel van Ray-sur-Saône dat de vallei domineert

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Fontenoy-le-Château: Fontenoy-le-Château heeft een interessante geschiedenis, dus neem zeker een kijkje in het museum en de vele kerken. Verken de oude geplaveide straten en stegen waar de klok stil lijkt te staan, de Tour des Lombards en de oude kasteelruïnes.
 • Selles: Dit kleine dorp is beroemd om zijn draaibrug, "Le Pont Tournant", die dateert uit 1886. Leg aan in de buurt van het gelijknamige restaurant om het historische washuis, de fontein en de oude kerk van de stad te bezoeken. Maak van de gelegenheid gebruik om in de Biodéal Rousey kaasfabriek heerlijke geitenkaas in te kopen en fiets vervolgens naar de glasblazerij in het nabijgelegen Passavant-la-Rochère. Hier wordt de traditionele glasblazerij al sinds 1475 beoefend.
 • Port-sur-Saône: Het pittoreske en gastvrije stadje Port-sur-Saône heeft veel te bieden. Breng een bezoek aan een oude 18e-eeuwse kerk en ontdek de charmante erfenis van de 16e eeuw. Sla ook de magnifieke 18e-eeuwse brug niet over: met zijn dertien bogen overspant hij de hele Saône en biedt prachtige uitzichten over het landschap.
 • Scey-sur-Saône: Scey-sur-Saône, met zijn grote torenhuizen en vele sporen uit het verleden, heet u welkom. Breng een bezoek aan de prachtige 18e-eeuwse kerk en wandel over de oevers van het Saint-Albinkanaal. Het kasteel Scey-sur-Saône is niet open voor publiek maar blijft indrukwekkend om te zien.
 • Ray-sur-Saône: Ondanks zijn kleine omvang heeft dit stadje een omvangrijke geschiedenis. U zult zien dat Ray-sur-Saône gedurende de eeuwen zijn karakter behouden heeft. Ontdek het voormalig washuis van het dorp en de prachtige Saint-Annekerk. Het kolossale Ray-sur-Saônekasteel domineert het dal en is open voor publiek.
 • Fontenoy-le-Château: Fontenoy-le-Château heeft een interessante geschiedenis, dus neem zeker een kijkje in het museum en de vele kerken. Verken de oude geplaveide straten en stegen waar de klok stil lijkt te staan, de Tour des Lombards en de oude kasteelruïnes.

38 uur varen

208km 52 sluizen 7 nachten
Auxerre

Saint-Jean-de-Losne naar Fontenoy-le-Château

St. Jean-de-Losne
Auxonne
Gray
Ray-sur-Saône
Scey-sur-Saône
Port-sur-Saône
Selles
Fontenoy-le-Château

32 uur varen

210km 32 sluizen 7 nachten

Saint-Jean-de-Losne naar Fontenoy-le-Château

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De geschiedenis is indrukwekkend en in dit gedeelte van Bourgondië is een bezoek aan het Napoleon Bonaparte-museum in Auxonne echt een must. In 1788 ging hij in deze prachtige stad naar de militaire academie ter voorbereiding op zijn toekomstige escapades. U vaart door in noordelijke richting en maakt een tussenstop in de oude handelshaven van Gray om een hapje te eten: boeuf bourgignon of rookworst met een glas lokale Chassagne-Montrachet.

Hoogtepunten:

 • Leer meer over de geschiedenis van Napoleon Bonaparte in Auxonne
 • Een bezoek aan het kasteel van Ray-sur-Saône dat de vallei domineert
 • Uitzicht op de achttiende eeuwse brug met 13 bogen in Port-sur-Saône

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Auxonne: De 'parel van de Saône-vallei' en 'de tweede hoofdstad van Haute-Saône' zijn allebei bijnamen van Auxonne. Deze vestingstad was in de middeleeuwen van groot strategisch belang. Tegenwoordig is het een marktplaats.
 • Gray: Gray is een levendig stadje met een rijke geschiedenis en interessante monumenten. De meest opvallende zijn de Eglise en het versterkte Château de Baron St. Martin, die nu dienst doet als kunstgalerie en museum.
 • Ray-sur-Saône: Ondanks zijn kleine omvang heeft dit stadje een omvangrijke geschiedenis. U zult zien dat Ray-sur-Saône gedurende de eeuwen zijn karakter behouden heeft. Ontdek het voormalig washuis van het dorp en de prachtige Saint-Annekerk. Het kolossale Ray-sur-Saônekasteel domineert het dal en is open voor publiek.
 • Scey-sur-Saône: Scey-sur-Saône, met zijn grote torenhuizen en vele sporen uit het verleden, heet u welkom. Breng een bezoek aan de prachtige 18e-eeuwse kerk en wandel over de oevers van het Saint-Albinkanaal. Het kasteel Scey-sur-Saône is niet open voor publiek maar blijft indrukwekkend om te zien.
 • Port-sur-Saône: Het pittoreske en gastvrije stadje Port-sur-Saône heeft veel te bieden. Breng een bezoek aan een oude 18e-eeuwse kerk en ontdek de charmante erfenis van de 16e eeuw. Sla ook de magnifieke 18e-eeuwse brug niet over: met zijn dertien bogen overspant hij de hele Saône en biedt prachtige uitzichten over het landschap.
 • Selles: Dit kleine dorp is beroemd om zijn draaibrug, "Le Pont Tournant", die dateert uit 1886. Leg aan in de buurt van het gelijknamige restaurant om het historische washuis, de fontein en de oude kerk van de stad te bezoeken. Maak van de gelegenheid gebruik om in de Biodéal Rousey kaasfabriek heerlijke geitenkaas in te kopen en fiets vervolgens naar de glasblazerij in het nabijgelegen Passavant-la-Rochère. Hier wordt de traditionele glasblazerij al sinds 1475 beoefend.
 • Fontenoy-le-Château: Fontenoy-le-Château heeft een interessante geschiedenis, dus neem zeker een kijkje in het museum en de vele kerken. Verken de oude geplaveide straten en stegen waar de klok stil lijkt te staan, de Tour des Lombards en de oude kasteelruïnes.

32 uur varen

210km 32 sluizen 7 nachten
Heerlijke kaas op de Franse kaasmarkt

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Gray

St. Jean-de-Losne
Auxonne
Gray
St. Jean-de-Losne

16 uur varen

129km 10 sluizen 3 nachten

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Gray

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

St. Jean-de-Losne, het grootste centrum voor de binnenvaart is een drukke en pittoreske stad op de splitsing van het Bourgondisch Kanaal en de Saône. Musea, kunstgalerieën, restaurants en moderne voorzieningen maken de stad tot een ideaal vertrekpunt voor uw Bourgondië-vaartocht in Frankrijk. Gray en Auxonne nodigen uit om nog even wat langer te blijven.

Hoogtepunten:

 • Saint-Philibert kerk in Tournus
 • Leer meer over de geschiedenis van Napoleon Bonaparte in Auxonne

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Auxonne: De 'parel van de Saône-vallei' en 'de tweede hoofdstad van Haute-Saône' zijn allebei bijnamen van Auxonne. Deze vestingstad was in de middeleeuwen van groot strategisch belang. Tegenwoordig is het een marktplaats.
 • Gray: Gray is een levendig stadje met een rijke geschiedenis en interessante monumenten. De meest opvallende zijn de Eglise en het versterkte Château de Baron St. Martin, die nu dienst doet als kunstgalerie en museum.
 • Saint Jean-de-Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.

16 uur varen

129km 10 sluizen 3 nachten
Madeleine Kerk in Tournus

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Louhans

St. Jean-de-Losne
Seurre
Verdun-sur-le-Doubs
Chalon-sur-Saône
Tournus
Cuisery
Branges
Louhans
St. Jean-de-Losne

37 uur varen

293km 14 sluizen 7 nachten

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Louhans

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De roepende marktlui op de weekmarkt, die iedere maandag plaatsvindt in Louhans, laten u realiseren dat dit ritueel nog uit de middeleeuwen stamt. U onderhandelt met de verkopers, koopt een baguette, wat kaas en een flesje wijn. Daar vaart u verder naar de rivier de Seille. Franse bootvakanties in Bourgondië combineren landelijke charme met watersporten, shoppen en culinaire verwennerij.

Hoogtepunten:

 • Proeven van het populaire lokale Franse gerecht 'Pochouse Seurroise' in Seurre
 • Saint-Philibert kerk in Tournus
 • Uitzicht vanaf de St Jean brug op de prachtige huizen van Verdun-sur-le-Doubs
 • De architectonische erfgoed route in Chalon-sur-Saône (vergeet de Saint Vincent kathedraal niet te bezoeken)
 • Fietsen langs de rustige kanalen van Branges

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Seurre: Seurre is een pittoreske stad aan een kanaal en staat bekend als het geboortedorp van de beroemde Franse schrijver Bossuet. Zijn huis is nog steeds te bezichtigen en is omgetoverd tot een klein museum. In Seurre kunt u genieten van een lokaal populair gerecht, de 'pochouse seurroise', bereid met vis.
 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Verdun-sur-le-Doubs: In dit mooie, rustige dorp kunt u heerlijk rondwandelen. Aan de overkant van het water staan veel huizen die u ziet als u over de prachtige St Jean brug rijdt. Verdun-sur-le-Doubs is een goede plek om aan te meren en wat tot rust te komen.
 • Chalon-sur-Saône: Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent-kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.
 • Tournus: Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibert kerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.
 • Cuisery: Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame-kerk is ook een bezoekje waard.
 • Branges: Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.
 • Louhans: Louhans is een mooie stad waar u heerlijk onder de mooie arcaden kunt wandelen en allerlei winkels en mooie oude gebouwen kunt bekijken. De Saint-Pierre kerk met zijn bordeauxrode dak is een juweeltje. Proef de lokale kipspecialiteit, Poulet de Bresse.

37 uur varen

293km 14 sluizen 7 nachten
Ontdek Dole, een schilderachtige Franse stad

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Besançon

St. Jean-de-Losne
Dole
Saint-Vit
Besançon
St. Jean-de-Losne

37 uur varen

194km 52 sluizen 7 nachten

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Besançon

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Bij de Pasteur Route in Bourgondië is de bruisende haven van St. Jean-de-Losne met zijn kasseienstraatjes en indrukwekkende architectuur uw vertrekpunt. U vaart door naar de oude haven van Dole, de geboorteplaats van Louis Pasteur. U wandelt door de prachtige parken en over de ruime boulevards van Besançon waar de majestueuze citadel de horizon domineert.

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Dôle: Een geweldige stad. De haven ligt in een heel pittoresk deel van het oude centrum pal onder de grootse kathedraal, op minder dan 100 m van het oude looierskwartier. Dit deel van Dole heeft nauwe straatjes met kinderkopjes en heel oude huizen. Neem eens een kijkje in het huis waarin wetenschapper Louis Pasteur geboren is en bij de vele kerken.
 • Saint-Vit: Een klein stadje waar u bij de supermarkt kunt tanken en de Grot van Osselle (3 km van de aanlegplaats) kunt ontdekken. Wandel over het voetgangersvriendelijke pad om de verscheidenheid aan kristallisaties, uitzonderlijke kleuren, stalactieten, stalagmieten en andere geologische bezienswaardigheden te bewonderen. Vlakbij de rivier de Doubs ligt een meer met zandstrand, een waterglijbaan, een speeltuin, volleybal- en jeu de boulesbaan.
 • Besançon: Besançon heeft tal van schatten, zoals de grootse parken, brede boulevards en het stadsdeel Quartier Battant, dat oorspronkelijk is opgericht door wijnmakers. Bezichtig de prachtige architectuur, waaronder zeventiende-eeuwse gevels met smeedijzeren balkons. Het fort is gebouwd door de beroemde militair architect Vauban en heeft schitterend uitzicht over de stad en de rivier de Doubs.

37 uur varen

194km 52 sluizen 7 nachten
Fantastische wijn in Bourgondië

Fontenoy-le-Château naar Branges

Fontenoy-le-Château
Selles
Port-sur-Saône
Scey-sur-Saône
Ray-sur-Saône
Gray
Auxonne
Saint-Jean-de-Losne
Seurre
Verdun-sur-le-Doubs
Chalon-sur-Saône
Tournus
Cuisery
Branges

50 uur varen

319km 38 sluizen 10 nachten

Fontenoy-le-Château naar Branges

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Geniet al varend op de rivier de Saône van het schilderachtige, natuurlijke landschap, heerlijke wijnen en gastronomische gerechten. Ontdek de prachtige kastelen in de buurt van Scey-sur-Saône, bezoek de stad Chalon-sur-Saône en proef heerlijke wijnen uit de Côte de Beaune Premier Cru wijngaarden in de buurt. Maak een historische wandeling in de Romeinse stad Tournus of in het militaire stadje Auxonne.

Hoogtepunten:

 • Fietsen naar Passavant-la-Rochère voor traditioneel glasblazen
 • Leer meer over de geschiedenis van Napoleon Bonaparte in Auxonne
 • De architectonische erfgoed route in Chalon-sur-Saône (vergeet de Saint Vincent kathedraal niet te bezoeken)
 • De mix van architectonisch mooie musea in Dijon

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Fontenoy-le-Château: Fontenoy-le-Château heeft een interessante geschiedenis, dus neem zeker een kijkje in het museum en de vele kerken. Verken de oude geplaveide straten en stegen waar de klok stil lijkt te staan, de Tour des Lombards en de oude kasteelruïnes.
 • Selles: Dit kleine dorp is beroemd om zijn draaibrug, "Le Pont Tournant", die dateert uit 1886. Leg aan in de buurt van het gelijknamige restaurant om het historische washuis, de fontein en de oude kerk van de stad te bezoeken. Maak van de gelegenheid gebruik om in de Biodéal Rousey kaasfabriek heerlijke geitenkaas in te kopen en fiets vervolgens naar de glasblazerij in het nabijgelegen Passavant-la-Rochère. Hier wordt de traditionele glasblazerij al sinds 1475 beoefend.
 • Port-sur-Saône: Het pittoreske en gastvrije stadje Port-sur-Saône heeft veel te bieden. Breng een bezoek aan een oude 18e-eeuwse kerk en ontdek de charmante erfenis van de 16e eeuw. Sla ook de magnifieke 18e-eeuwse brug niet over: met zijn dertien bogen overspant hij de hele Saône en biedt prachtige uitzichten over het landschap.
 • Scey-sur-Saône: Scey-sur-Saône, met zijn grote torenhuizen en vele sporen uit het verleden, heet u welkom. Breng een bezoek aan de prachtige 18e-eeuwse kerk en wandel over de oevers van het Saint-Albinkanaal. Het kasteel Scey-sur-Saône is niet open voor publiek maar blijft indrukwekkend om te zien.
 • Ray-sur-Saône: Ondanks zijn kleine omvang heeft dit stadje een omvangrijke geschiedenis. U zult zien dat Ray-sur-Saône gedurende de eeuwen zijn karakter behouden heeft. Ontdek het voormalig washuis van het dorp en de prachtige Saint-Annekerk. Het kolossale Ray-sur-Saônekasteel domineert het dal en is open voor publiek.
 • Gray: Gray is een levendig stadje met een rijke geschiedenis en interessante monumenten. De meest opvallende zijn de Eglise en het versterkte Château de Baron St. Martin, die nu dienst doet als kunstgalerie en museum.
 • Auxonne: De 'parel van de Saône-vallei' en 'de tweede hoofdstad van Haute-Saône' zijn allebei bijnamen van Auxonne. Deze vestingstad was in de middeleeuwen van groot strategisch belang. Tegenwoordig is het een marktplaats.
 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Verdun-sur-le-Doubs: In dit mooie, rustige dorp kunt u heerlijk rondwandelen. Aan de overkant van het water staan veel huizen die u ziet als u over de prachtige St Jean brug rijdt. Verdun-sur-le-Doubs is een goede plek om aan te meren en wat tot rust te komen.
 • Chalon-sur-Saône: Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent-kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.
 • Tournus: Welkom in Tournus, een prachtige stad vol middeleeuwse monumenten en ruïnes. Hier kunt u de mooie Saint-Philibertkerk bezichtigen met zijn hoge, met mos bedekte middeleeuwse toren. Het goed bewaard gebleven abdijpaleis is ook een lust voor het oog. U kunt er heerlijk rondwandelen.
 • Cuisery: Cuisery is één van Frankrijks vier beroemde boekendorpen. Er zijn meer dan tien boekenwinkels die verzamelobjecten verkopen, zoals gravures, lithografieën, verluchte teksten, vroege stripboeken en dergelijke. Dit culturele uitje is altijd leuk. De Notre Dame-kerk is ook een bezoekje waard.
 • Branges: Branges is een rustig en vredig stadje. Ga eens lekker fietsen over de kanaaloevers en verken de omgeving. Geniet van een drankje op het terras van één van de Franse dorpscafés.

 

50 uur varen

319km 38 sluizen 10 nachten
Genieten van Bourgondische wijn op het dek

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Dole

St. Jean-de-Losne
Dole
St. Jean-de-Losne

16 uur varen

48km 18 sluizen 4 nachten

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Dole

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Vanaf Saint Jean de Losne volgt u de Canal du Rhône au Rhin en ervaart u een deel van de geschiedenis van Frankrijk! Ontdek de middeleeuwse stad Dole en haar vele monumenten zoals het Louis Pasteur Museum. Proef langs uw weg de lokale specialiteiten: u vaart vlakbij de wereldberoemde wijngaarden van Bourgondië en van Jura!

Hoogtepunten:

 • Saint-Philibert kerk in Tournus
 • Het huis van de bekende wetenschapper Louis Pasteur in Dôle

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Dôle: Een geweldige stad. De haven ligt in een heel pittoresk deel van het oude centrum pal onder de grootse kathedraal, op minder dan 100 m van het oude looierskwartier. Dit deel van Dole heeft nauwe straatjes met kinderkopjes en heel oude huizen. Neem eens een kijkje in het huis waarin wetenschapper Louis Pasteur geboren is en bij de vele kerken.

 

16 uur varen

48km 18 sluizen 4 nachten
Wijnproeven in Bourgondië

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Chagny

St. Jean-de-Losne
Seurre
Verdun-sur-le-Doubs
Chalon-sur-Saône
Chagny
St. Jean-de-Losne

26 uur varen

154km 28 sluizen 7 nachten

Saint-Jean-de-Losne HEEN EN TERUG via Chagny

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Volg rivier de Saône tot aan de dynamische stad Chalon-sur-Saône, draai vervolgens naar het Canal du centrum om de stad van Chagny te bereiken. U bevindt zich nu tussen 2 van de beroemdste wijngaarden van de wereld, de Mâconnais en de Côte de Beaune! Geniet optimaal van deze wijnen door ze te proeven in combinatie met een aantal lokale kazen en gastronomische gerechten! Ontspan en haal het meeste uit het erfgoed en de gastronomie van Bourgondië!

Hoogtepunten:

 • De architectonische erfgoed route in Chalon-sur-Saône (vergeet de Saint Vincent kathedraal niet te bezoeken)
 • Saint-Philibert kerk in Tournus
 • Franse wijnen in Chagny

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Saint Jean de Losne: In Saint-Jean-de-Losne, door de koning 'Belle-Défense' genoemd, hebben zich de afgelopen eeuwen talloze oorlogen afgespeeld. Verschillende monumenten in het centrum herinneren hieraan. Als u door de straten of over een mooie brug loopt, kunt u ook een glimp opvangen van de Johannes de Doperkerk.
 • Verdun-sur-le-Doubs: In dit mooie, rustige dorp kunt u heerlijk rondwandelen. Aan de overkant van het water staan veel huizen die u ziet als u over de prachtige St Jean brug rijdt. Verdun-sur-le-Doubs is een goede plek om aan te meren en wat tot rust te komen.
 • Chalon-sur-Saône: Aan de Saône ligt ook het sterk door de Bourgondische vorsten beïnvloede Chalon-Sur-Saône. Ontdek de lange en ingewikkelde historie en de indrukwekkende monumenten. Het marktplein en de Saint Vincent-kathedraal zijn prachtig. Een heel mooie stad.
 • Chagny: Chagny is een mooi plaatsje met veel restaurants, waaronder het beroemde Lameloise. U vindt hier ook veel winkels. De 18e-eeuwse apotheek is altijd een interessante bezienswaardigheid. En als u tijd heeft, kunt u ook een kijkje nemen in de galerie met hedendaagse kunst.

26 uur varen

154km 28 sluizen 7 nachten

Onze Feefo beoordelingen

Feefo is een onafhankelijke en onpartijdige service die beoordelingen direct opvraagt bij degenen die met Le  Boat op vakantie zijn geweest. Hieronder kunt u lezen wat zij vonden van hun ervaring met Le Boat. U kunt erop vertrouwen dat deze beoordelingen niet gefilterd, gecontroleerd of gecensureerd zijn.

Toegevoegd op 19 september 2022

Beoordeling van Jeroen Hoogland

Goede service mooie boten en vriendelijk personeel Leuke havenplaats met winkels in de buurt
READ MORE
St. Jean-de-Losne - St. Jean-de-Losne
Cirrus B
Toegevoegd op 20 juli 2022

Een klant zei

Prima introductie, prima boot, prima vaartocht, prima afsluiting, Vredige, brede Saone, mooie stadjes, altijd aanlegplek, spannende sluizen
READ MORE
Hallo, dank u voor uw positieve feedback over het werk van ons team in Saint-Jean-de-Losne. We zijn blij dat u genoten hebt van uw vaarvakantie in Bourgondië aan boord van Vision 4. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team.
St. Jean-de-Losne - Branges
Vision 4
Toegevoegd op 11 april 2022

Beoordeling van Pieter Denys

Excellent!
READ MORE
Dear Le Boater, We are so happy that you enjoyed your cruise in Burgundy on board of the Horizon 4. We look forward to welcoming you on board again soon. The Le Boat Team
St. Jean-de-Losne - St. Jean-de-Losne
Horizon 4
Toegevoegd op 21 augustus 2021

Een klant zei

Le Boat bied altijd goede service. Het enige waarom ik geen vijf sterren heb gegeven is het volgende: Voor vertrek wordt gevraagd een aantal video's te bekijken zodat je goed voorbereid aan boord kan. Daarbij hadden we vroeg inchecken extra geboekt. We waren om 11 uur op de basis en uiteindelijk vertrokken we pas om half twee omdat er nog zoveel zaken besproken moesten worden. Wij dachten dat allemaal al in de video's te hebben gezien. De kosten van vroeg inchecken zijn zodanig dat we er meer van verwachten. Verder geen minpunten maar alleen pluspunten! Kortom............heerlijk!
READ MORE
Hallo, dank u voor uw positieve feedback. Wij zijn blij dat u een mooie vakantie in Bourgondië heeft gehad en begrijpen dat er enkele minpunten waren. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team.
St. Jean-de-Losne - St. Jean-de-Losne
Horizon 2
Toegevoegd op 4 juli 2021

Beoordeling van Carl Bols

Alles in orde. Alles ok. . .
READ MORE
Hallo Carl, dank u voor uw positieve feedback. Wij zijn blij dat u een mooie vakantie in Bourgondië an boord van Cirrus B. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team.
St. Jean-de-Losne - St. Jean-de-Losne
Cirrus B
Toegevoegd op 12 augustus 2020

Beoordeling van Kim Breivik

Very friendly, quick and helpful service at arrival and departure. Boat and equipment in good condition, nothing more needed. A beautiful stretch of water, not at all busy, full of wildlife and easy to navigate.
READ MORE
Dear Kim, We are so happy that you enjoyed your cruise in Burgundy and thank you for your positive feedback on the service provided by our team. We hope you will cruise with us again soon! The Le Boat team
St. Jean-de-Losne - Fontenoy-le-Château
Horizon 1
Toegevoegd op 13 juli 2020

Beoordeling van Dirk van Rompaey

Het was de eerste maal dat we een boot huurden, maar dankzij de deskundige uitleg kregen we het varen snel onder de knie Mooie regio, vooral het deel van de Saone naar het Noorden vanaf St Jean de Losne
READ MORE
Hallo Dirk, dank u voor uw positieve feedback over het werk van ons team in Saint-Jean-de-Losne. We zijn blij dat u genoten hebt van uw vaarvakantie in Bourgondië. Wij kijken uit naar uw volgende vaarvakantie. Het Le Boat-team.
St. Jean-de-Losne - St. Jean-de-Losne
Vision 4
Toegevoegd op 7 september 2019

Beoordeling van Hans Bombeke

Zeer geslaagde vakantie. Enig minpuntje: de wachttijd op de basis bij het vertrek. We hebben meer dan 2 u moeten wachten tot wij aan de beurt kwamen. Meer personeel inschakelen is wenselijk om de wachttijden in te korten. Zeer rustige vakantie met de nodige afwisseling (sluizen).
READ MORE
Dank u wel voor uw commentaar. Wij zijn blij dat u een geweldige vakantie heeft gehad ondanks het minpuntje. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat team
St. Jean-de-Losne - St. Jean-de-Losne
Magnifique
Toegevoegd op 26 augustus 2019

Beoordeling van Mireille Demeulenaere

Alles is goed. De boeking verloopt vlot. De ontvangst en de uitleg uitstekend.Zeer vriendelijke en behulpzaam personeel. Zeer mooie route.Mooie aanlegplaatsen.
READ MORE
Hartelijk dank voor uw feedback en de foto! Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat team
Fontenoy-le-Château - St. Jean-de-Losne
Crusader
Toegevoegd op 10 augustus 2018

Beoordeling van Isabel Verhaert

Friendly staff (during booking & boarding) Good route map & information. Boat (Tamaris) was a bit old-fashioned (table & furniture) Nice vacation bringing family closer together.
READ MORE
Fontenoy-le-Château - Fontenoy-le-Château
Tamaris