Over Canal du Midi

Optimaal genieten van de ontspannen manier van leven in het prachtige Canal du Midi

Als u kiest voor een bootvakantie in Canal du Midi, staat u een gemoedelijke reis langs rijkelijk begroeide wijngaarden in het hart van het Languedoc-wijngebied te wachten. Geniet van een wijnproeverij, maak een fietstocht of bezoek één van de middeleeuwse dorpen en historische vestingsteden vanaf het bruisende Toulouse tot aan de gouden stranden aan de Middellandse Zee! Het huren van een boot zonder vaarbewijs belooft een onvergetelijke vakantie te worden!

 

 

Cruise in de zomer
Tot -25% op uw zomervaarvakantie in 2024. Geldig t/m 27/06/2024.
Vind hieronder uw ideale vakantie!

De kaart laat zien waar vaargebied Canal du Midi ligt in Frankrijk

Zoek deze bestemming

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Canal du Midi

Kaart van de vaarregio: Canal du Midi

 Le Boat basis = Le Boat basis                    Kanaal = Kanaal

De ideale vaarregio voor...

Wijnproeverij

Wijnproeven aan het Canal du Midi

In het hart van de wijnstreek Languedoc ligt het Canal du Midi: een ideale locatie voor een wijnproefvakantie. Bezoek wijngaarden en wijnkelders en proef zelf de heerlijke wijnen. Trèbes, Homps, Ventenac, Paraza, Marseillette en Capestang hebben wijnliefhebbers veel te bieden.

Geschiedenis en erfgoed

Middeleeuwse Carcassonne bij het Canal du Midi

Het Canal du Midi heeft een rijke geschiedenis en heel veel erfgoed. Hier ziet u oogstrelende kathedralen, grootse kastelen, eeuwenoude ruïnes en middeleeuwse steden. Carcassonne is een echt pareltje. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Castelnaudary, Béziers, Narbonne en Toulouse.

Gastronomie

Cassoulet, lokale specialiteit van Castelnaudary

Aan het Canal du Midi komt u bijna overal wel een gastvrij café of fantastisch restaurant tegen. Probeer La Raffinerie in Béziers, Carcassonne’s La Marquiere en L’Arbousier in Homps eens. En laat de langzaam gegaarde casserole van bonen en vlees uit het Franse Castelnaudary vooral niet aan uw neus voorbij gaan.

Familie

Cité de l'espace vlakbij St. Saveur, Toulouse

Canal du Midi heeft voor ieder wat wils – spelletjes en ritjes in Luna Park in Le Cap d’ Adge en bij Carcassonne het prachtige groene Raymond Chésa Park. Volop waterpret voor de kinderen op Lac de Jouarres in Homps en de ruimte verkennen bij Toulouses Cité de L’Espace. Onze bootverhur op het Canal du Midi zal u niet teleurstelen. Uw kinderen zullen hier de mooiste vakanties doorbrengen!

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Het Canal du Midi en het naastgelegen Embranchment de la nouvelle (Canal de Jonction en het Canal de la Robine) vormen onze grootste en populairste vaarregio waar ieder jaar duizenden vakantiegangers naartoe komen. Van april tot oktober schijnt de zon er volop en de kanalen doorkruisen een divers en pittoresk landschap, schilderachtige dorpjes en bruisende steden vol historie en charme.

In 1667 begon Pierre-Paul Riquet (1609-1680) met de ontwikkeling en aanleg van het toenmalige Canal Royal de Languedoc voor het vervoer van goederen tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het kostte 12.000 arbeiders, onder wie veel vrouwen, 14 jaar de tijd om het kanaal aan te leggen waarbij ze alleen gebruik maakten van scheppen en pikhouwelen. In 1681 werd het officieel geopend. Maar pas enkele eeuwen later, toen het kanaal werd aangesloten op het Canal du Garonne, werd Riquets droom van het bereiken van de Atlantische Oceaan werkelijkheid. Het Canal Royal de Languedoc werd tijdens de Franse Revolutie omgedoopt tot het Canal du Midi. Tijdens zijn hoogtijdagen in 1856 werden er jaarlijks 100.000 ton aan goederen en een miljoen passagiers over vervoerd. Een jaar later werd de spoorlijn van Bordeaux naar Sète geopend en kwamen de commerciële activiteiten op en langs het kanaal nagenoeg tot stilstand. Tegenwoordig is het kanaal een van de oudste kanalen van Europa dat nog steeds in gebruik is. Het wordt voornamelijk gebruikt voor toerisme en recreatie en trekt jaarlijks ca. 55.000 bezoekers. Het kanaal biedt werk aan ca. 1900 mensen (sluiswachters, beheer en onderhoud) en draagt jaarlijks € 122M bij aan de economie.

Net als bij veel grote kanalen bestond al langere tijd het idee voor de aanleg van het Canal du Midi. In 1516 werd Leonardo da Vinci ingehuurd door koning Frans I om een route te onderzoeken. Toen Pierre-Paul Riquet in 1667 begon met de aanleg, liep hij al gelijk tegen een groot probleem aan: hoe komen de boten over de 190 meter hoge heuvelrug Naurouze? Er werden dammen en stuwmeren aangelegd. Tijdens uw vakantie in de Canal du Midi komt u veel bouwwerken met neoklassieke elementen tegen. In 1996 werd het kanaal door UNESCO verklaard tot werelderfgoed.

We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven in de steden en dorpen op het Canal du Midi om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen. 

Ontdek onze exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor Le Boat klanten. 

Varen op het Canal du Midi is gemakkelijk en ideaal voor beginners, zo eenvoudig dat u tijdens een gezinsvakantie ook écht kunt genieten van uw familie.

Tip: Wanneer u richting Béziers vaart, leg dan onder- of bovenaan de sluizen aan bij de trapsluis van Fonsérannes en wandel of fiets naar de leuke stad Béziers voor een toeristisch bezoek.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

De meeste sluizen langs het Canal du Midi zijn elektrisch en worden bemand door een sluiswachter. Als u langs de waterweg naar Toulouse of Carcassonne vaart, vindt u een aantal eenvoudige automatische sluizen. Houd tijdens het hoogseizoen rekening met extra tijd, want het kan druk zijn bij de sluizen.

Openingstijden:

 • 27 maart tot 26 oktober: van 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten voor de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur.
 • 27 oktober tot 3 november: van 08:00 tot 18:00 uur. Gesloten voor lunch tussen 11:00 en 12:00 uur.

Feestdagen: Alle sluizen zijn dicht op 1 mei.

Houd er rekening mee dat het druk kan zijn bij de sluizen in het hoogseizoen. Houd er ook rekening mee dat de trapsluis van Fonseranes speciale openingstijden heeft voor op- en afwaarts varen. Voor meer details en vragen kunt u contact opnemen met ons verkoopteam.

Er zijn meer dan genoeg aanlegplaatsen langs het Canal du Midi. Vaak kunt u tegen een kleine vergoeding ook elektriciteit en vers water kopen.

U kunt ook ergens langs het kanaal aanleggen met behulp van de lijnen en haringen die aan boord aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat wandelaars en fietsers niet gehinderd worden, vragen wij u geen touwen te spannen over het jaagpad.

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis  Point of interest  = Bezienswaardigheden

Ontdek…

Must see
Toulouse

Toulouse is de vierde grootste stad van Frankrijk. De universiteitsstad staat bekend als het centrum van de lucht- en ruimtevaart en is de thuisbasis van het Franse rugby. Maar de ‘Roze stad’, die zo wordt genoemd vanwege de baksteenarchitectuur in roze tinten, is nog altijd een knusse en gastvrije plek met een relaxte sfeer. Bezoekers kunnen zich heerlijk onderdompelen in de echte Franse cafécultuur en daarnaast diverse musea en culturele bezienswaardigheden bezoeken.

Castanet-Tolosan maakt deel uit van de uitwaaierende voorsteden van Toulouse en ligt op korte loop- of fietsafstand van het Canal du Midi. In het bruisende winkelcentrum vindt u alles wat u nodig hebt: van streekproducten tot lokale ambachten.

In deze rustige stad uit de 13e eeuw bevindt zich een gotische kerk met een klokkentoren in de typische Toulouse-stijl. Neem bij mooi weer zeker even de moeite om 500 m de stad in te wandelen om een foto te maken. Er zijn aanlegplaatsen bij de sluis van Montgiscard. Aan de overkant van de straat vindt u een apotheek en een uitstekend restaurant: Brasserie de l’Ecluse.

Het dorp Gardouch is kenmerkend voor deze streek. Meer hier aan voor een rustige wandeling naar het dorpscentrum. Bezoek de mooie kerk in het dorp en ga een hapje eten in één van de uitstekende restaurants.

Een bruisend stadje met een prachtige klokkentoren in de stadsmuur, die aan weerszijden wordt geflankeerd door twee achthoekige torens. U vindt hier diverse winkels, cafés en restaurants die u bereikt na een wandeling of fietstocht van 2 km vanaf uw aanlegplaats bij de sluis van Renneville. La Camaretoise is een echte aanrader voor heerlijke zoete en hartige crêpes.

Dit stadje ligt 2 km ten noorden van Port Lauragais op een heuvel en herbergt een prachtige kerk, toren en gerestaureerde watermolen. Er zijn weinig winkels en restaurantjes, maar het is een geweldige bestemming voor een fietstocht als u wat energie kwijt wilt.

De historische marktstad Castelnaudary is één van de thuisbases van de Le Boat Midi-vloot én de stad van de regionale specialiteit cassoulet: een heerlijke stoofpot van witte bonen met varkensvlees en eend. Diverse restaurants in de stad beweren de beste stoofpot te serveren. Om uw voorraad aan te vullen kunt u terecht in de Spar. Deze supermarkt ligt 1,1 km verderop in het centrum waar u ook geldautomaten e.d. kunt vinden. Als u voor meer dan € 100 boodschappen doet, kunt u uw aankopen vaak op uw boot laten afleveren.

De historische marktstad Castelnaudary is één van de thuisbases van de Le Boat Midi-vloot én de stad van de regionale specialiteit cassoulet: een heerlijke stoofpot van witte bonen met varkensvlees en eend. Diverse restaurants in de stad beweren de beste stoofpot te serveren. Om uw voorraad aan te vullen kunt u terecht in de Spar. Deze supermarkt ligt 1,1 km verderop in het centrum waar u ook geldautomaten e.d. kunt vinden. Als u voor meer dan € 100 boodschappen doet, kunt u uw aankopen vaak op uw boot laten afleveren. Het team op de basis wijst u graag de weg.