Over Bretagne

Laat het milde Bretagne u vermaken

Een bootvakantie door een Keltisch landschap, doorvlochten met aangelegde rivieren en bezaaid met hoog oprijzende kastelen: laat u betoveren door een bijzonder uniek stukje Franse cultuur. U bent dicht bij de Atlantische Oceaan, dus bestel zeker eens vis of zeevruchten in één van de cafés! Een bezoek aan Nantes en Rennes mag niet ontbreken, waar u een ruime keuze aan musea, historische bezienswaardigheden, goede restaurants en bruisende nachtclubs heeft.

 

Cruise in de zomer
Tot -25% op uw zomervaarvakantie in 2024. Geldig t/m 27/06/2024.
Vind hieronder uw ideale vakantie!

De kaart laat zien waar vaargebied Bretagne ligt in Frankrijk

Zoek deze bestemming

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Bretagne

Kaart van Bretagne

  = Le Boat basis           = Kanaal           = Bevaarbare rivier        = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Geschiedenis en erfgoed

Nantes Museum in Brittany

Wilt u meer weten? De kastelen gaan nooit vervelen in Bretagne, het land van de duizend kastelen. Vooral Château de Josselin is een lust voor het oog. Ontdek de fascinerende musea en het kasteel van Nantes.

Gastronomie

Man holding Oysters

Tijdens een bootvakantie in Bretagne mogen zeevruchten natuurlijk niet ontbreken, vooral de Bretonse oesters zijn heerlijk. Geniet daarna van een smakelijke galette of een zoete crêpe. De plaatselijke cider en Muscadet-wijn zijn verrukkelijk. Ga in Suce-sur-Erdre eens uitgebreid tafelen in het elegante Le Clos St. Thomas!

Familie

Baby in Bath in Brittany

In Le Zoo de la Bourbansais in Dinan kunnen uw kinderen heerlijk genieten van hun viervoetige vriendjes. Boek uw riviervaarvakantie in Bretagne bij voorkeur in augustus, zodat u ook naar het prachtige festival La St. Laurent de Blain kunt. U vindt de artiesten vast geweldig. Geniet van de prachtige vlinders in het reservaat in La Gacillly. Kleine kinderen zijn gek op het watermuseum in Malestroit.

Natuurliefhebbers

Canoeing in Brittany

Als u een vaarvakantie in Bretagne kiest, kunt u oog in oog komen te staan met reigers, jan-van-genten en haviken. Soms laten zelfs herten en wilde zwijnen hun neus zien. De moerassen en heuvels van Aux Pies aan de rivier Oust zijn perfect voor natuurwandelingen en ontdekkingen.

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Wanneer u de kaart van Bretagne bekijkt, ziet u gelijk dat tal van rivieren dit grote schiereiland doorkruisen. De rivieren worden vaak kanalen genoemd. Sluizen houden de wateren in toom om overstromingen en grote getijdeverschillen, die vaak voorkomen voor de Franse noordwestelijke kust, beter te beheersen. Deze bootvakantie in Frankrijk richt zich voornamelijk op het Nantes-Brestkanaal dat door het prachtige Bretagne meandert gedurende 360 kilometer via de rivieren de Aulne, Oust, Isac en Erdre.

 

Van noord naar zuid zijn nog meer waterwegen te vinden. In het noorden gaat het weinig gebruikte Canal d'Ille-et-Rance over in de mooie rivier Vilaine bij Rennes. Vaart u noord richting Dinan? Dan komt u op het kanaal; kiest u voor het zuiden, dan vaart u via de Vilaine helemaal tot aan de zee bij de commerciële haven La Roche-Bernard. De Vilaine is in totaal 218 kilometers lang genieten.

Napoleon Bonaparte, keizer van Frankrijk van 1804 tot 1815, voerde destijds oorlog met Groot-Brittannië. Dit spoorde de ontwikkeling van gekanaliseerde rivieren in Bretagne aan. Engelse oorlogsschepen lagen voor de kust en om de situatie te verlichten, startte men met de bouw van de kanalen in 1804. Britse oorlogsgevangenen werden ingezet voor het werk. Na Napoleons nederlaag in 1814 kwam het werk weer stil te liggen om pas in 1822 weer opgepakt te worden. Tien jaar later was het merendeel van de kanalen gereed.

We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven in de steden en dorpen in Bretagne om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen. 

Ontdek onze exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor Le Boat klanten. 

De rivier de Vilaine is rustig en uitnodigend en daardoor erg geschikt voor beginners. Het Nantes-Brestkanaal is ook eenvoudig te bevaren. Op het ondiepe deel van de Loire, ten zuiden van Nantes, is varen niet toegestaan.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Sluizen in Bretagne zijn grotendeels automatisch en bemand door sluiswachters. Sommige sluizen zijn handmatig, deze bedient u zelf. Het gebruik van de sluizen is gratis.

Openingstijden: Tijdens het drukke zomerseizoen zijn de sluizen open van 09.00 tot 19.00 uur. De sluizen zijn tussen 12.00 en 13.30 uur gesloten voor de lunch.

Feestdagen: Op feestdagen zijn de sluizen open. 

Er zijn meer dan genoeg ligplaatsen in Bretagne en de meeste diensten zijn beschikbaar.

 

Voor een boot van ongeveer 10 meter lang betaalt u tussen €10 en €15 per nacht. In sommige havens liggen deze tarieven iets hoger.

De Bretagne per boot zonder vaarbewijs is een unieke ervaring: ontdek de verschillende plaatsen die je kunt bezoeken

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis  Point of interest  = Bezienswaardigheden

Ontdek…

Must see
Nantes at night

Nantes is een van Frankrijks mooiste steden. Er zijn veel bezienswaardige plekken en monumenten. Er is zo veel op het gebied van geschiedenis te ontdekken dat u kunt overwegen de 'Pass Nantes' aan te schaffen. Hiermee kunt u alle monumenten en musea bezoeken die u maar wilt.

Sucé-sur-Erdre, een prachtig, vredig stadje aan de oever van de Erdre, is betoverend met zijn restaurants, cafés en elegante terrassen. U kunt een fietstocht maken over de fietspaden langs de rivier. U kunt de Gaillardtoren bezoeken, het laatste restant van een in de 16e eeuw door de protestanten gebouwde tempel.

Nort-sur-Erdre is een rustige, charmante stad. Deze pittoreske plaats is met haar gastvrije jachthaven een prettige verblijfplaats. U kunt ook de opvallende architectuur van het 18e-eeuwse kasteel van Port-Mulon bezichtigen.

Blain, een stad met karakter, heeft een gigantisch kasteel met een rijke geschiedenis door alle vroegere bezetters. Breng een bezoek aan de kapel Saint-Roch en het museum over ambachten en traditie.

Guenrouët is een gastvrije en rustige stopplaats. Het recreatiecentrum biedt voor ieder wat wils: een openluchtzwembad met glijbaan, whirlpool, grasvelden, waterfietsen, kano's en kajaks, picknickplekken en een themaminigolfbaan. U bent slechts 200 meter verwijderd van het dorp en de winkels.

Welkom in Frankrijk! Welkom in La-Roche-Bernard, een stadje waar veel te zien is. Het is van oudsher een belangrijke zeehaven en is nog steeds een populaire plaats voor de pleziervaart. Overal zijn winkeltjes en eetgelegenheden.

Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.

In de richting van La Gacilly, kruist de Oust rivier kliffen van graniet, waardoor natuurlijke paradijsjes zoals Ile-aux-Pies ontstaan. Dit eiland is geweldig voor avonturiers, met klimtoppen, wandelpaden en een zipline. Kinderen, groot en klein, kunnen uren doorbrengen met boogschieten, boomklimmen en vissen.

Must see
White flowers

Vanaf begin mei zijn de straten en bruggen in het stadje La Gacilly het decor van een kleurrijke bloemenzee. Hier staat ook de beroemde cosmeticafabriek van Yves Rocher.

Het historische Malestroit was één van de negen ‘baronnies’ van onafhankelijk Bretagne en veel imposante gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven. Zo zijn er in de oude stad nog steeds schilderachtige huizen met houten kozijnen van vroeger te zien.

Must see
Chateau Josselin

Het kasteel van Josselin, dat meerdere malen is vernield en weer opgebouwd, is misschien wel het mooiste kasteel in heel Bretagne. Slenter op uw gemak door de smalle straten en bewonder de oude huizen in het stadscentrum.

In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.

Vaar onder de charmante brug door Pont-Rean binnen. Er zijn veel kleurrijke landschappen te ontdekken, vooral in Le Boël vlakbij de stad. De oude steengroeve is ook een prachtige plek om rond te wandelen.

Must see
Rennes town square in Brittany

Rennes is de dynamische hoofdstad van Bretagne. De plaats heeft een rijke architectonische en religieuze erfenis, waarvan de St. Pierrekathedraal, de St. Madeleineabdij en de St. Germainkerk getuigen. De inrichting van het extravagante parlementsgebouw van Bretagne getuigt van de uitzonderlijke rijkdom van deze regio… Overweeg een stop in de fantastische Thabortuinen. Rennes is een zeer levendig stadje waar het hele jaar door veel te zien en te doen is.

Hédé is een vriendelijk dorpje op een heuvel langs het kanaal, wat de vele sluizen verklaart. Hier staan drie historische kerken, waarvan er één nog uit de Romeinse tijd stamt. In het Musée de la Maison du Canal zijn veel permanente en gastexposities te zien over het leven aan het kanaal in vroeger tijden.

Bezoek de wonderschone Saint-Trinitékerk in Tinténiac. Hier vindt u verfijnde architectuur met charmante 15e- en 16e-eeuwse huizen. Een ideale plek om aan te meren. Als u iets nodig heeft, kunt u terecht bij de verschillende winkels en voorzieningen.

Lehon staat in de top 30 van mooiste locaties in Bretagne. De enige straat loopt vanaf het vervallen kasteel op de heuvel via een abdij naar een boogbrug over de rivier. Neem een duik in het verwarmde buitenbad en breng een bezoek aan de traditionele bakkerij helemaal boven in het dorp.

Must see
Dinan at night in Brittany

Veel mensen beschouwen Dinan als één van de meest pittoreske plaatsen in Bretagne. Het oude centrum is een doolhof van smalle straatjes met kasseien en oude middeleeuwse vakwerkgebouwen.

Routesuggesties

Onze vaarvakanties geven u de vrijheid om te stoppen wanneer u wilt en elke dag te nemen zoals hij komt. Misschien wilt u zich echter laten leiden door een van onze dag per dag voorgestelde routes, inclusief geschatte vaartijden en aanbevelingen voor restaurants. U kunt het strikt volgen of het gewoon gebruiken voor ideeën - wat u maar wilt. Houd er rekening mee dat onze routes slechts suggesties zijn. De vaartijden zijn schattingen en de toegang tot waterwegen, attracties en restaurants is afhankelijk van de beschikbaarheid ten tijde van de vaart.

Voorgestelde mogelijke routes

Naast de hierboven voorgestelde route worden hieronder alle beschikbare routes in deze regio getoond. Ze zijn niet zo gedetailleerd, maar ze helpen u om een idee te krijgen van hoe ver u kunt reizen in de tijd die u hebt. U zult geen tijd hebben om elke plaats aan te doen die in elke suggestie wordt genoemd - maar ze zouden u een idee moeten geven van wat er mogelijk is. Natuurlijk zijn de vaartijden schattingen en de toegang tot waterwegen, attracties en restaurants is afhankelijk van de beschikbaarheid ten tijde van de vaart.

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

Bloemen bij het kanaal dat door Messac loopt

Messac HEEN EN TERUG via La Gacilly

Messac
Redon
Ile-aux-Pies
La Gacilly
Messac

18 uur varen

120km 6 sluizen 3 nachten

Messac HEEN EN TERUG via La Gacilly

 

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De rivier de Vilaine schittert in de zon als u in de buurt van het mooie Redon komt. Waterwegen en bruggen lopen kriskras door deze stad en u begrijpt gelijk waarom Redon ook wel Klein Venetië wordt genoemd. Kathedralen en kastelen rijzen omhoog langs de rivier en u voelt zich de koning te rijk tijdens deze vaarvakantie in Frankrijk. Na een middagje bezienswaardigheden bezoeken heeft u wel iets lekkers verdiend. Het lokale toetje Breton Far bestaat uit sappige pruimen en smaakvolle vla - geniet ervan!

Hoogtepunten:

 • Beklimmingen, wandelpaden en een tokkelbaan in lle-aux-Pies
 • Het ‘Musée de la Batellerie de l’Ouest’ in Redon
 • De bloemenpracht van La Gacilly

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Messac: In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.
 • Redon: Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.
 • Ile-aux-Pies: In de richting van La Gacilly, kruist de Oust rivier kliffen van graniet, waardoor natuurlijke paradijsjes zoals Ile-aux-Pies ontstaan. Dit eiland is geweldig voor avonturiers, met klimtoppen, wandelpaden en een zipline. Kinderen, groot en klein, kunnen uren doorbrengen met boogschieten, boomklimmen en vissen.
 • La Gacilly: Vanaf begin mei zijn de straten en bruggen in het stadje La Gacilly het decor van een kleurrijke bloemenzee. Hier staat ook de beroemde cosmeticafabriek van Yves Rocher.

 

18 uur varen

120km 6 sluizen 3 nachten
Onder een brug door varen in Messac

Messac HEEN EN TERUG via La Roche-Bernard

Messac
Redon
La Roche Bernard
Messac

20 uur varen

152km 4 sluizen 4 nachten

Messac HEEN EN TERUG via La Roche-Bernard

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezent

Overzicht

De zee heeft een magische aantrekkingskracht in het spectaculaire Bretagne. U vindt varen in Frankrijk fantastisch. U maakt foto's van kastelen uit de Napoleontijd die boven de beboste oevers uitsteken en overdenkt de rijke Keltische cultuur. Al snel doemt de historische plaats Redon op, waar u en uw vrienden op ontdekkingstocht gaan.

Hoogtepunten:

 • Het ‘Musée de la Batellerie de l’Ouest’ in Redon
 • De bloemenpracht van La Gacilly

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Messac: In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.
 • Redon: Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.
 • La Roche-Bernard: Welkom in Frankrijk! Welkom in La-Roche-Bernard, een stadje waar veel te zien is. Het is van oudsher een belangrijke zeehaven en is nog steeds een populaire plaats voor de pleziervaart. Overal zijn winkeltjes en eetgelegenheden.

 

 

20 uur varen

152km 4 sluizen 4 nachten
Kasteel Josselin Bretagne

Messac HEEN EN TERUG via Josselin

Messac
Redon
Ile-aux-Pies
La Gacilly
Malestroit
Josselin
Messac

35 uur varen

208km 36 sluizen 7 nachten

Messac HEEN EN TERUG via Josselin

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Tijdens een wandeling door de historische stadjes zal de overvloed aan kleurige bloemen en parken u zeker opvallen. Bloemen zijn zeer geliefd in deze regio en dragen bij aan de charme van een Franse vaarvakantie in Bretagne. U wilt alles meemaken en plant een bezoek aan de botanische tuinen van Yves Rocher in La Gacilly en het prachtige Château Josselin.

Hoogtepunten:

 • Het ‘Musée de la Batellerie de l’Ouest’ in Redon
 • Beklimmingen, wandelpaden en een tokkelbaan in lle-aux-Pies
 • De schilderachtige historische huizen van Malestroit
 • De bloemenpracht van La Gacilly
 • Bezichtigen van het kasteel van Josselin

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Messac: In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.
 • Redon: Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.
 • Ile-aux-Pies: In de richting van La Gacilly, kruist de Oust rivier kliffen van graniet, waardoor natuurlijke paradijsjes zoals Ile-aux-Pies ontstaan. Dit eiland is geweldig voor avonturiers, met klimtoppen, wandelpaden en een zipline. Kinderen, groot en klein, kunnen uren doorbrengen met boogschieten, boomklimmen en vissen.
 • La Gacilly: Vanaf begin mei zijn de straten en bruggen in het stadje La Gacilly het decor van een kleurrijke bloemenzee. Hier staat ook de beroemde cosmeticafabriek van Yves Rocher.
 • Malestroit: Het historische Malestroit was één van de negen ‘baronnies’ van onafhankelijk Bretagne en veel imposante gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven. Zo zijn er in de oude stad nog steeds schilderachtige huizen met houten kozijnen van vroeger te zien.
 • Josselin: Het kasteel van Josselin, dat meerdere malen is vernield en weer opgebouwd, is misschien wel het mooiste kasteel in heel Bretagne. Slenter op uw gemak door de smalle straten en bewonder de oude huizen in het stadscentrum.

35 uur varen

208km 36 sluizen 7 nachten
Verse oesters in Bretagne

Messac HEEN EN TERUG via Nantes

Messac
Redon
La Roche Bernard
Guenrouët
Blain
Nort-sur-Edre
Sucé-sur-Erdre
Nantes
Messac

44 uur varen

280km 36 sluizen 7 nachten

Messac HEEN EN TERUG via Nantes

Messac HEEN EN TERUG via Nantes

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De ruige Keltische schoonheid van de waterwegen in Bretagne laten een diepe indruk op u achter. Kastelen en abdijen op de heuvels, kleine dorpjes langs de beboste oevers en open groene velden steken af tegen het glinsterend blauwe water. U stopt voor een picknick aan de rand van het bos van Gâvre en geniet met volle teugen van een Franse vaarvakantie.

Hoogtepunten:

 • Kanoën en kajakken in Guenrouët 
 • De kunsten en tradities van Blain
 • Fietsen langs de rivier en een bezoek aan de Toren van Gaillard in Sucé-sur-Erdre 
 • Een 'Pass Nantes' nemen en de excentrieke kunsten van Nantes verkennen

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Messac: In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.
 • Redon: Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.
 • La Roche-Bernard: Welkom in Frankrijk! Welkom in La-Roche-Bernard, een stadje waar veel te zien is. Het is van oudsher een belangrijke zeehaven en is nog steeds een populaire plaats voor de pleziervaart. Overal zijn winkeltjes en eetgelegenheden.
 • Guenrouët: Guenrouët is een gastvrije en rustige stopplaats. Het recreatiecentrum biedt voor ieder wat wils: een openluchtzwembad met glijbaan, whirlpool, grasvelden, waterfietsen, kano's en kajaks, picknickplekken en een themaminigolfbaan. U bent slechts 200 meter verwijderd van het dorp en de winkels.
 • Blain: Blain, een stad met karakter, heeft een gigantisch kasteel met een rijke geschiedenis door alle vroegere bezetters. Breng een bezoek aan de kapel Saint-Roch en het museum over ambachten en traditie.
 • Nort-sur-Erdre: Nort-sur-Erdre is een rustige, charmante stad. Deze pittoreske plaats is met haar gastvrije jachthaven een prettige verblijfplaats. U kunt ook de opvallende architectuur van het 18e-eeuwse kasteel van Port-Mulon bezichtigen.
 • Sucé-sur-Erdre: Sucé-sur-Erdre, een prachtig, vredig stadje aan de oever van de Erdre, is betoverend met zijn restaurants, cafés en elegante terrassen. U kunt een fietstocht maken over de fietspaden langs de rivier. U kunt de Gaillardtoren bezoeken, het laatste restant van een in de 16e eeuw door de protestanten gebouwde tempel.
 • Nantes: Nantes is een van Frankrijks mooiste steden. Er zijn veel bezienswaardige plekken en monumenten. Er is zo veel op het gebied van geschiedenis te ontdekken dat u kunt overwegen de 'Pass Nantes' aan te schaffen. Hiermee kunt u alle monumenten en musea bezoeken die u maar wilt.

 

44 uur varen

280km 36 sluizen 7 nachten
Middeleeuwse vakwerkhuizen in Rennes

Messac HEEN EN TERUG via Rennes & Josselin

Messac
Pont-Rean
Rennes
Redon
Ile-aux-Pies
La Gacilly
Malestroit
Josselin
Messac

56 uur varen

304km 54 sluizen 10 nachten

Messac HEEN EN TERUG via Rennes & Josselin

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

Rennes maakte u nieuwsgierig. Nu u de historische bezienswaardigheden van de stad bezoekt, bent u blij met uw goede keuze. U reist daarna door naar het zuiden om de middeleeuwse steden en kastelen langs het Nantes-Brestkanaal te bekijken: een fantastische route door het platteland. Uitgebreidere Franse kanaalvakanties bieden alle tijd voor een bezoek aan Redon, Het kleine Venetië van Bretagne. Maak ook direct een uitstapje naar het charmante Josselin voor zijn kasteel met imposante torens.

Hoogtepunten:

 • De tuinen van Thabor en de prachtige kathedraal in Rennes
 • Beklimmingen, wandelpaden en een tokkelbaan in lle-aux-Pies
 • Bezichtigen van het kasteel van Josselin
 • De bloemenpracht van La Gacilly
 • Het ‘Musée de la Batellerie de l’Ouest’ in Redon

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Messac: In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.
 • Pont-Réan: Vaar onder de charmante brug door Pont-Rean binnen. Er zijn veel kleurrijke landschappen te ontdekken, vooral in Le Boël vlakbij de stad. De oude steengroeve is ook een prachtige plek om rond te wandelen.
 • Rennes: Rennes is de dynamische hoofdstad van Bretagne. De plaats heeft een rijke architectonische en religieuze erfenis, waarvan de St. Pierrekathedraal, de St. Madeleineabdij en de St. Germainkerk getuigen. De inrichting van het extravagante parlementsgebouw van Bretagne getuigt van de uitzonderlijke rijkdom van deze regio… Overweeg een stop in de fantastische Thabortuinen. Rennes is een zeer levendig stadje waar het hele jaar door veel te zien en te doen is.
 • Redon: Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.
 • Ile-aux-Pies: In de richting van La Gacilly, kruist de Oust rivier kliffen van graniet, waardoor natuurlijke paradijsjes zoals Ile-aux-Pies ontstaan. Dit eiland is geweldig voor avonturiers, met klimtoppen, wandelpaden en een zipline. Kinderen, groot en klein, kunnen uren doorbrengen met boogschieten, boomklimmen en vissen.
 • La Gacilly: Vanaf begin mei zijn de straten en bruggen in het stadje La Gacilly het decor van een kleurrijke bloemenzee. Hier staat ook de beroemde cosmeticafabriek van Yves Rocher.
 • Malestroit: Het historische Malestroit was één van de negen ‘baronnies’ van onafhankelijk Bretagne en veel imposante gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven. Zo zijn er in de oude stad nog steeds schilderachtige huizen met houten kozijnen van vroeger te zien.
 • Josselin: Het kasteel van Josselin, dat meerdere malen is vernield en weer opgebouwd, is misschien wel het mooiste kasteel in heel Bretagne. Slenter op uw gemak door de smalle straten en bewonder de oude huizen in het stadscentrum.

 

56 uur varen

304km 54 sluizen 10 nachten
Mechanische olifant in Nantes

Messac HEEN EN TERUG via Josselin & Blain

Messac
Redon
Guenrouët
Blain
Nort-sur-Edre
Sucé-sur-Erdre
Nantes
Ile-aux-Pies
La Gacilly
Malestroit
Josselin
Messac

68 uur varen

402km 68 sluizen 14 nachten

Messac HEEN EN TERUG via Josselin & Blain

Messac HEEN EN TERUG via Josselin & Blain

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

De tijd nemen voor wat uw aandacht trekt is de essentie van een Franse bootvakantie. Dat bent u dan ook precies van plan tijdens uw langere route door Bretagne. Boven aan uw lijst staan Nantes, boordevol musea en de indrukwekkende kathedraal, het kasteel van Josselin en de Richelieutoren in Redon. Iemand zin in fietsen, zwemmen, golfen of tennissen?

Hoogtepunten:

 • Het ‘Musée de la Batellerie de l’Ouest’ in Redon
 • Kanoën en kajakken in Guenrouët 
 • Fietsen langs de rivier en een bezoek aan de Toren van Gaillard in Sucé-sur-Erdre 
 • Een 'Pass Nantes' nemen en de excentrieke kunsten van Nantes verkennen
 • Bezichtigen van het kasteel van Josselin

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Messac: In Messac staan een paar interessante kerken en er zijn prachtige wandelpaden die zeer geschikt zijn om het natuurschoon van dit gebied te ontdekken. Dit mooie stadje is uitgeroepen tot ‘groen toeristencentrum’ dankzij zijn uitstekende toeristische voorzieningen en sportvoorzieningen. Neem zelf de proef op de som.
 • Redon: Redon is een officiële 'Stad van karakter', gelegen op het kruispunt van de rivier de Vilaine en het Canal de Nantes à Brest. Deze haven was een belangrijke halte op weg naar Rennes en elk jaar werden honderden schepen geladen met zout, wijn en andere goederen om naar het noorden te worden vervoerd. Quai Duguay-Trouin getuigt met zijn promenade van deze bloeiende periode met vele mooie 18de-eeuwse herenhuizen gebouwd door scheepshandelaren. Niet te missen is het 'Musée de la Batellerie de l'Ouest' dat de epische geschiedenis van de Bretonse kanalen en het leven van de zeelieden vertelt.
 • Guenrouët: Guenrouët is an inviting and peaceful stop. The leisure center has something for everyone: an open-air pool with slide, whirlpool, grassy areas, paddle boats, canoes and kayaks, picnic areas, and a mini-golf course themed after the local canal. The village and shops are just 200 meters away.
 • Blain: Blain, een stad met karakter, heeft een gigantisch kasteel met een rijke geschiedenis door alle vroegere bezetters. Breng een bezoek aan de kapel Saint-Roch en het museum over ambachten en traditie.
 • Nort-sur-Erdre: Nort-sur-Erdre is een rustige, charmante stad. Deze pittoreske plaats is met haar gastvrije jachthaven een prettige verblijfplaats. U kunt ook de opvallende architectuur van het 18e-eeuwse kasteel van Port-Mulon bezichtigen.
 • Sucé-sur-Erdre: Sucé-sur-Erdre, een prachtig, vredig stadje aan de oever van de Erdre, is betoverend met zijn restaurants, cafés en elegante terrassen. U kunt een fietstocht maken over de fietspaden langs de rivier. U kunt de Gaillardtoren bezoeken, het laatste restant van een in de 16e eeuw door de protestanten gebouwde tempel.
 • Nantes: Nantes is een van Frankrijks mooiste steden. Er zijn veel bezienswaardige plekken en monumenten. Er is zo veel op het gebied van geschiedenis te ontdekken dat u kunt overwegen de 'Pass Nantes' aan te schaffen. Hiermee kunt u alle monumenten en musea bezoeken die u maar wilt.
 • Ile-aux-Pies: In de richting van La Gacilly, kruist de Oust rivier kliffen van graniet, waardoor natuurlijke paradijsjes zoals Ile-aux-Pies ontstaan. Dit eiland is geweldig voor avonturiers, met klimtoppen, wandelpaden en een zipline. Kinderen, groot en klein, kunnen uren doorbrengen met boogschieten, boomklimmen en vissen.
 • La Gacilly: Vanaf begin mei zijn de straten en bruggen in het stadje La Gacilly het decor van een kleurrijke bloemenzee. Hier staat ook de beroemde cosmeticafabriek van Yves Rocher.
 • Malestroit: Het historische Malestroit was één van de negen ‘baronnies’ van onafhankelijk Bretagne en veel imposante gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven. Zo zijn er in de oude stad nog steeds schilderachtige huizen met houten kozijnen van vroeger te zien.
 • Josselin: Het kasteel van Josselin, dat meerdere malen is vernield en weer opgebouwd, is misschien wel het mooiste kasteel in heel Bretagne. Slenter op uw gemak door de smalle straten en bewonder de oude huizen in het stadscentrum.

 

68 uur varen

402km 68 sluizen 14 nachten

Onze Feefo beoordelingen

Feefo is een onafhankelijke en onpartijdige service die beoordelingen direct opvraagt bij degenen die met Le  Boat op vakantie zijn geweest. Hieronder kunt u lezen wat zij vonden van hun ervaring met Le Boat. U kunt erop vertrouwen dat deze beoordelingen niet gefilterd, gecontroleerd of gecensureerd zijn.

Toegevoegd op 23 juli 2022

Een klant zei

Service aan de balie en François! De boot was ook geweldig. Schoon, groot en luxe Geweldige boot en omgeving. Super-service van de staff
READ MORE
Hallo, dank u voor uw positieve feedback over het werk van ons team en François! We zijn blij dat u genoten hebt van uw vaarvakantie in Bretagne aan boord van Horizon 1. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team.
Messac - Messac
Horizon 1
Toegevoegd op 16 mei 2022

Beoordeling van Georges Leys

De ervaring dit jaar was na 12 keer weer positief, wat de basis en het personeel betreft de mensen in Messac steken zeker boven het gemiddelde uit ! Wat wel minder was het is onmogelijk om een grote Horizon of Vision te huren voor een groot gezelschap als het onze gezien de breedte van de sluizen (4.30 m) en dat men met de Salsa een zeer leuke boot overigens toch geen beschikking heeft aan eigentijdse kleine comfortpunten zoals USB stopcontacten ipv antieke 12volt stopcontacten, iets wat met weinig geld en werk snel kan verbeterd worden. Ook een stopcontact bij de stuurstand boven ontbreekt wat door ons toch gemist werd om regelmatig de filmende toestellen te laden. De reis in Bretagne was in één woord fantastisch, vriendelijke mensen overal en prachtig varen van de ene verrassing in de andere. Wij gaan volgend jaar terug ! Prachtig gebied om te varen en overal vriendelijke ervaringen.
READ MORE
Hallo Georges, dank u voor uw positieve feedback over het werk van ons team in Messac. Jammer dat u geen Premium Horizon of Vision boot kon boeken in deze regio. We zijn blij dat u genoten hebt van uw vaarvakantie in Bretagne aan boord van Salsa A. Wij verwelkomen u graag terug voor uw 13 de vaarvakantie volgend jaar! Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team
Messac - Messac
Salsa A
Toegevoegd op 31 augustus 2020

Een klant zei

Very nice people at the base Clean and comfortable boatSALSA B Clear instructions and road map Messac a very goodbase nice route messac la roche -st bernard nice river to sail on
READ MORE
Dear Le Boater, We are so happy that you enjoyed your cruise in Brittany and thank you for your positive feedback on the service provided by our team. We hope you will cruise with us again soon! The Le Boat team
Messac - Messac
Salsa B
Toegevoegd op 8 augustus 2020

Beoordeling van Anne-Lieze Leyssens

Vriendelijk en correct, goede organisatie Mooie en afwisselende route
READ MORE
Hallo Anne-Lieze, We zijn blij dat u genoten hebt van uw vaarvakantie in Bretagne aan boord van Horizon 3. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team.
Messac - Messac
Horizon 3
Toegevoegd op 9 augustus 2019

Een klant zei

Very friendly and helpfull. Quickenborne response It was a perfect holliday. Quiet beautifull surroundings
READ MORE
We appreciate your feedback! Thank you! And hope to see you on board soon. Le Boat team
Messac - Messac
Cirrus A
Toegevoegd op 3 augustus 2019

Een klant zei

Ontvangst was super. Goede uitleg en info over boot en vaarroutes. Prachtige mooie natuur. Leuke aanlegplaatsen. Goede service in sluisjes.
READ MORE
Hartelijk dank voor uw feedback! Wij hopen u graag weer aan boord te zien op een andere boot? Het Le Boat team.
Messac - Messac
Capri
Toegevoegd op 17 augustus 2018

Een klant zei

Telefonische service buiten de bedrijfstijd zeer slecht. Verder service uitstekend Mooie route en lekker rustig
READ MORE
Messac - Messac
Cirrus A
Toegevoegd op 4 augustus 2018

Een klant zei

Goed in orde boot = de Clipper Mooie streek, heerlijk vertoeven in de prachtige natuur.
READ MORE
Nort-sur-Erdre - Messac
Clipper
Toegevoegd op 29 juli 2017

Een klant zei

We were very welcome. We recieved all the information we needed. Everybody was very kind. Good combination of nice nature and beautiful villages. Glad we visited Gacilly. The people are kind and we had good wether. Everything was even better than expected
READ MORE
Messac - Nort-sur-Erdre
Grand Classique
Toegevoegd op 2 september 2022

Beoordeling van Geert Crabeels

Wederom een aanrader Een toffe locatie en leuke dorpjes aangedaan
READ MORE
Hallo Geert, dank u voor uw positieve feedback over het werk van ons team in Messac. We zijn blij dat u genoten hebt van uw vaarvakantie in Bretagne. Graag tot ziens aan boord! Het Le Boat-team.
Messac - Messac
Crusader