Veelgestelde vragen

Is dit uw eerste vaarvakantie?

Heeft u een vraag over vaarvakanties of varen?

Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen – uw antwoord staat hier meestal al bij.

Sluizen & aanmeerplaatsen

In sommige gebieden kunt u aanmeren in de natuur met de haringen en hamer die aan boord te vinden zijn. Wilt u meer comfort, dan kunt u ook aanmeren bij prive havens. Havengelden zijn vaak inclusief diensten als elektriciteit en water en variëren per haven. Aanmeren bij een LeBoat basis op uw vaarroute is kosteloos.

 

Afhankelijk van de regio waar u zich bevindt kunnen sluizen handmatig worden bediend door een sluiswachter, elektrisch of automatisch worden bediend. De manoeuvres zijn bij elk systeem hetzelfde, welk systeem u ook tegen komt. Het passeren van een sluis is vaak een hoogtepunt van uw vaarvakantie! Zodra u een sluis heeft gepasseerd zult u ontdekken hoe eenvoudig het is.

Als u op zoek bent naar een vaarvakantie zonder sluizen, vaar dan richting de Camargue in Zuid-Frankrijk! De Norfolk Broads in Engeland is ook sluis-vrij. Veel andere vaargebieden hebben weinig sluizen. Spreek met iemand van ons vriendelijke salesteam en zij zullen blij zijn u te helpen. We hebben verschillende vaarroutes gebaseerd op het ''tempo-niveau''. De ''makkelijke vaarroutes'' hebben weinig sluizen en bruggen waarbij u relatief weinig uur per dag aan het varen bent.

 

Activiteiten en optionele extra's

Zwemmen is mogelijk in veel van de rivieren, meren en lagunes, maar controleer altijd met de basis of het veilig is om dit te doen. We raden het niet aan om in grachten te zwemmen. Er zijn veel grote openlucht zwembaden in de buurt van de vaarwegen als u zin heeft in een duik. U kunt ook richting de zandstranden van de Middellandse Zee varen of in de buurt van onze basis in Nieuwpoort in België.

 

Nee, de wet is strikt en alleen vaste barbeques mogen aan boord gebruikt worden. Op de meeste boten kunt u wel een barbeque huren als extra's. Sommige modellen hebben een grillplaat in de buitenkeuken op het bovendek. Controleer de specifieke eigenschappen van uw boot voor meer informatie.

 

Ja, we hebben een reeks van nieuwe, lichtgewicht, 24-versnellingen Cross Country fietsen/Mountainbikes, standaard (mini) fietsen voor korte excursies, kinderfietsen, fietsaanhangers (Tag Along Bike) en kinderzitjes. Helmen kunnen bij de basis gekocht worden. Wij raden u aan twee fietsen per boot te nemen en deze van tevoren te reserveren. Alle fietsen zijn voorzien van een slot. Afhankelijk van het model kunt u de fietsen aan de voor- of achterkant van uw boot op het zonnedek vergrendelen. Voor veiligheid en comfort, raden wij u aan de fiets tijdens het varen altijd op slot te doen en niet teveel fietsen aan boord te nemen.

 

Vissers zullen de tijd van hun leven hebben op de rivieren, dus neem uw hengels mee en vergeet niet uw visvergunning mee te nemen! Vergunningen kunnen bij lokale winkels voor de duur van uw vaarvakantie worden gekocht. Klik hier voor meer informatie op onze visserij pagina.

 

 

Wat is inbegrepen?

De prijs is inclusief huur van de boot en uitrusting (keukengerei, gereedschap…), handdoeken en linnengoed voor alle passagiers, instructieles over de boot, technische ondersteuning, vaarinformatie aan boord en sluisvergoeding (behalve in Ierland en Nederland, waar kosten voor sluizen en bruggen ter plaatse betaald moeten worden). Extra's, havengelden, bijvullen van water/brandstof en vervoer naar de basis zijn NIET bij de bootprijs inbegrepen. Opmerking: Toeslagen voor varen en aanmeren in Canada, Schotland en Italië (Casale Heen en Terug) zijn inbegrepen en worden betaald tijdens het boeken.

 

Ja, Le Boat biedt handdoeken en linnengoed op alle boten, afhankelijk van het aantal mensen op de boot.

 

Wij raden u aan de volgende dingen mee te nemen: een vorm van non-slip schoeisel zoals bootschoenen, een paar handschoenen en een kleine reiskoffer die gemakkelijk op te bergen is aan boord. Als u wilt kunt u eten meenemen, hoewel de meeste bases een supermarkt in de buurt hebben die bereikbaar is per auto of taxi. U kunt boodschappen ook van te voren bestellen dankzij onze boodschappen pakketten.

 

Net zoals bij het huren van een auto, wordt uw boot met een volle tank diesel brandstof geleverd en u betaalt voor de brandstof die u verbruikt (normaal is het niet nodig om tijdens uw vakantie nog te tanken). Onze tarieven voor verbruikskosten zijn gebaseerd op een ''motoruur'' - dat wil zeggen hoe lang de motor loopt en omvatten niet alleen brandstof maar ook gas en afschrijving. Let op: brandstof dient betaald te worden in lokale valuta, waardoor de kosten aan verandering onderhevig zijn. Voor vertrek zal u gevraagd worden om een borgsom ter waarde van het geschatte brandstofverbruik tijdens uw reis (gebaseerd op de grootte van de motor aan boord). Aan het einde van uw vaarvakantie wordt het verschil berekend en zult u geld terugkrijgen indien u teveel betaald heeft of zult u het overige verschil nog moeten bijbetalen.

 

Ervaring en instructie

Een vaarbewijs is niet vereist tijdens uw vaarvakantie op bijna al onze bestemmingen/routes. In Duitsland is in sommige gebieden wel een vaarbewijs vereist. Controleer de vaarinformatie of neem contact met ons op voor meer informatie.

Absoluut niet. U hoeft geen ervaring te hebben om van één van onze vakanties te genieten. Bij aankomst op de basis krijgt u een grondige briefing over elk aspect van de boot - van uitleg over knopen tot hoe de oven werkt. Een medewerker zal u een uurtje meenemen en alle controles met u doornemen, zodat u optimaal kunt genieten van uw vakantie.

 

Om de boot te mogen besturen, dient de persoon minimaal 18 jaar te zijn in Groot-Brittannië & Europa, en minimaal 21 jaar in Ierland.  Er dienen minimaal 2 volwassenen aan boord te zijn.

 

Onder kopje 'Handige tips' en 'Reisvoorbereiding' op de website vindt u vaar- en manoeuvreer-video's en nuttige informatie. Zodra u aan boord bent vindt u een gedetailleerde kaart of gids die u tijdens uw vaarvakantie kunt gebruiken. U kunt een gids met het waterwegnetwerk van te voren bestellen bij onze partners. Controleer de 'Voordat u vertrekt' sectie online voor meer informatie.

 

 

Diversen

U kunt uw Le Boat vakantie te allen tijde reserveren door online te boeken (beveiligde betaling) of door te bellen met onze ervaren vaarvakantie adviseurs op 0032 22 300 208. U kunt uw vakantie online zoeken op bestemming, op datum van beschikbaarheid of op boot.

 

Ja, natuurlijk kan dat. Er zal een toeslag per huisdier. Wij raden u aan niet meer dan 2 huisdieren, vaak honden, per boot mee te nemen. Meer informatie vindt u onder het kopje 'Handige tips' op onze' Extra's' pagina.

 

Over uw boot

Er dienen minstens twee volwassenen (ouder dan 18) aan boord te zijn om veilig te navigeren bij sluizen etc. De maximale bezetting is afhankelijk van de boot waarmee u vaart - Le Boat heeft boten voor partijen van 2 -12 personen. Voor meer informatie over specifieke boten, kunt u op 'Boten' gedeelte online kijken.

Al onze boten zijn volledig uitgerust voor een comfortabel leven aan boord. Al onze modellen beschikken over een kookplaat, oven en koelkast. Sommige boten hebben extra voorzieningen en apparatuur, zoals een magnetron of een kluisje. Controleer alle voorzieningen en specifieke informatie over uw boot op de boot model pagina online.

 

Ja & nee. Uw boot is voorzien van een volle brandstoftank die voldoend is voor 8 tot 10 dagen varen. Bij het inchecken moet u een aanbetaling (borg) doen voor de verbruikskosten inclusief de brandstof. Het werkelijke verbruik wordt verrekend bij terugkomst.

 

 

We raden onze klanten aan om het water voor het drinken te koken of flessen water aan boord te brengen.

Geen van onze boten zijn voorzien van een internetverbinding maar als u in Frankrijk vaart kunt u een WIFI-apparaat huren als extra voor de duur van uw vakantie.

 

 

Hulp & Veiligheid

 

In geval van nood kunt u iemand van het personeel op de basis tijdens openingstijden informeren, waarop zij onmiddelijk zullen reageren. In het onwaarschijnlijke geval dat u een probleem met uw boot heeft, zullen wij ons best doen om ervoor te zorgen dat een monteur binnen vier uur na uw oproep aanwezig is. Wanneer uw boot voor meer dan een halve dag als onbruikbaar wordt beschouwd, zal er een vergoeding worden aangeboden op basis van de dagelijkse huurkosten. Zie onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie.

 

De boot is voorzien van zwemvesten en veiligheidsringen zijn aan elke boot bevestigd. We raden kinderen aan hun zwemvesten te dragen tijdens het varen.

 

 

Navigatie

De waterwegen zijn zeer rustig en gemakkelijk te navigeren met slechts een aantal gebieden die beïnvloed worden door getijden veranderingen. De stromingen en waterstanden worden gereguleerd door sluizen die ofwel automatisch, of door de sluiswachters, of door uzelf worden bediend. We hebben onze vaarroutes opgedeeld naar ''tempo-niveau''. De ''makkelijke vaarroutes'' zijn op rustige waterwegen en hebben onderweg weinig sluizen en relatief weinig vaaruren per dag.

 

Over het algemeen zal 4-5 uur per dag varen u veel van de regio laten zien, alsmede de accu van de boot opgeladen houden. Het is echter niet nodig uzelf onmogelijke doelen voor te leggen - vaar hoe u wilt en verken de omgeving en bezienswaardigheden op uw gemak.

 

Een vaarvakantie is bedoeld om te ontspannen, een maximumsnelheid van 6-7 km/uur wordt aanbevolen. Hierdoor kunt u op een rustig tempo genieten van de omgevingen en nog belangrijker, geen schade aan flora en fauna in het water aanrichten.

 

Onze vaarvakanties zijn afhankelijk van openingsdata en -tijden van de waterwegen. De meeste waterwegen zijn over het algemeen geopend van half/eind maart tot eind oktober/begin november.

 

Sluizen zijn meestal van 09.00 tot 18.00 uur geopend wat overeenkomt met de dagelijkse vaartijden. Varen is 's nachts niet toegestaan.

 

In onze brouchure en op de website hebben we een lijst met voorgestelde vaarvakanties samengesteld, maar zolang u de boot aflevert bij de gekozen aankomstbasis bent u vrij om te varen waar u wilt. Dus als u een stad leuk vindt, bent u vrij daar te overnachten en de volgende dag verder te varen. Uiteraard zijn onze boten uitsluitend ontworpen voor binnenvaart en is het daarom niet toegestaan om op open zee te varen.

 

Sluizen zijn het grootste gedeelte van de dag geopend, maar zijn vaak gesloten tijdens de lunch of op bepaalde feestdagen. In de Norfolk Broads kunnen sommige boten niet onder de bruggen door en in Ierland kunnen sommige boten niet op Loch Allen varen. Bekjk onze pagina met de actuele vaarrestricties of vraag ons salesteam over deze beperkingen. In het geval van overstromingen zal er niet gevaren mogen worden. Ons salesteam zal contact met u opnemen zodra de autoriteiten ons informatie hierover geven. 

 

 

Aankomst

Normale ophaaltijd is 16.00-17.00 uur en de boot dient 's ochtends om 09.00 uur op de laatste dag ingeleverd te worden.

 

Wij raden u aan om op de basis aan te komen tussen 14.00-15.00 uur zodat u de briefing en instructies kunt krijgen. Wilt u aan het begin of aan het einde van uw vaarvakantie een paar uur langer varen, dan kunt u een vroege check-in en/of een late check-out boeken.

 

Er is altijd een Engels sprekende collega op onze bases, dus zodra u aankomt bij uw vertrekhaven zult u in een mum van tijd van uw vakantie kunnen genieten!

 

De meeste van onze bases hebben afgesloten buitenparkeerplaatsen en/of garage

De volledige aanwijzingen naar uw vertrekhaven kunt u vinden onder de rubriek 'Uw reis naar de basis' op de Regiopagina's.

 

U kunt een taxitransfer regelen tussen onze vertrekhavens en uw luchthaven of treinstation. Op onze pagina met informatie over de bases vindt u de contactgegevens en tarieven van de lokale taxi's.

 

Als u een enkele reis maakt, kunnen wij uw auto van de vertrekbasis naar de aankomstbasis brengen, zodat deze bij terugkomst op u staat te wachten. We kunnen ook een taxitransfer regelen tussen uw vertrek- en aankomstbasis.

 

U kunt boodschappen pakketten van tevoren bestellen en deze zullen bij uw boot worden afgeleverd op de dag van vertrek. U dient deze pakketten via uw salesteam te bestellen voorafgaand aan uw charter..

 

Uw vraag

Als u uw vraag niet kunt vinden, vraag het ons! Indien u wilt weten wanneer er antwoord op uw vraag is gegeven, geef dan uw contactgegevens: