Boot huren in Friesland met een boot zonder vaarbewijs

Vaar je eigen Elfstedentocht!

Huur een boot en ontdek Friesland

De provincie Friesland, niet te verwarren met de regio Friesland, die zich over Noordwest-Europa uitstrekt van Noord-Duitsland tot Zuid-Denemarken, is gelegen in het noorden van Nederland. Met een oppervlakte van 5.748,74 km2 is het de grootste van de 12 provincies in Nederland en heeft het maar liefst 2.413 km2 water, waardoor het een ideale speelplek is voor varen en watersporten.

 

Vaar tijdens uw vaarvakantie in Friesland door het karakteristieke Friese landschap, dat wordt gekenmerkt door een dambordpatroon van akkers en typische polders die het mogelijk maken het land uit te breiden tot onder de zeespiegel.  

De kaart van vaarregio's Friesland

De kaart van vaarregio's Friesland

Boot verhuur Friesland

Boek uw vaarvakantie in Friesland vanuit onze basis in Hindeloopen-Stavoren:

 

BOEK NU

 

Wat te doen in Friesland?

Ontdek de leukste dingen om te doen in Friesland tijdens uw boottocht zonder vaarbewijs.

Watersport uitoefenen

Windsurfen op het strand van Workum

Aan het begin of het einde van uw cruise kunt u genieten van het IJsselmeer, bereikbaar vanaf onze bases in Hindelhoopen en Stavoren, voor watersporten zoals surfen, kitesurfen, windsurfen en zeilen. Andere plaatsen, zoals Sneek of het strand van Strand Horst, zijn ook perfect voor uw favoriete watersporten.

Lokale producten ontdekken

Lokale producten ontdekken

Tijdens uw verblijf zult u regelmatig gerookte vis kunnen eten in de verschillende havenstadjes van de regio.

Wie van zoet houdt, mag de drabbelkoeken van Sneek niet missen, maar ook de zoete Friese brioche en het Dokkumer Kofje met een scheutje Beerenburgse likeur bij het borreluurtje. 

Eise Eisinga Planetarium, Franeker

Franeker Planetarium - By Niels Elgaard Larsen

In de woonkamer van een prachtig Fries huis langs het kanaal bevindt zich het oudste, nog werkende planetarium ter wereld. Dit accuraat bewegend model van het zonnestelsel werd door Eise Eisinga gebouwd tussen 1774 en 1781 in Franeker . Bezoek dit wonderlijk museum, bekijk de prachtige creaties van Eisinga en kom meer te weten over de planeten en deze briljante man.

Wat te zien in Friesland?

Kent u de mooiste plekjes om te bezoeken en de prachtige landschappen die Friesland te bieden heeft? Ontdek ze tijdens uw boottocht...

Welke steden moet u bezoeken tijdens uw boottocht door Friesland?

Het culturele erfgoed van de provincie Friesland dompelt ons onder in de rijke geschiedenis van de 11 grootste Friese steden. Hier zijn onze aanbevelingen voor bezoeken tijdens uw verblijf in Friesland.

Sneek

Sneek, Nederland

De stad Sneek is gesticht in de 10e eeuw en het belangrijkste monument is de Waterpoort, het laatste overblijfsel van de 17e-eeuwse stadsmuren.

Maar Sneek is vooral bekend om watersport. Sinds 1937 wordt begin augustus in de stad ook de jaarlijkse Sneekweek gehouden. Dit grote feestelijke evenement brengt alle zeilliefhebbers samen tijdens een veertigtal verschillende evenementen op het water en tijdens theatervoorstellingen, concerten, een braderie en een grote markt. 

Leeuwarden

Leeuwarden

Als hoofdstad van Friesland, zijn er vele dingen te zien en te doen in Leeuwarden. Het Natuurmuseum is ondergebracht in een 17de eeuws gebouw en legt zich toe op tentoonstellingen in verband met de lokale natuur en fauna. Het Friese koeienras is over de hele wereld bekend en de veemarkt op vrijdag en jaarlijkse show worden nog steeds regelmatig gehouden. De Oldehove Toren (die zelfs nog gevaarlijker overhelt dan de Toren van Pisa) biedt u vrij uitzicht over het lokale platteland als u de 183 treden opklimt.

Hindeloopen-Stavoren

Hindelhoopen, Nederland

Het mooie vissersdorpje Hindeloopen is de perfecte plek om te varen in Nederland en de meren en dorpen in Friesland te verkennen. Ontdek onze tips voor uw vaarvakantie in Hindeloopen, gerangschikt staat als een van de mooiste dorpen in Europa.

Het middeleeuwse stadje Stavoren is een must voor watersporters die het IJsselmeer en de Friese meren willen verkennen.

Ontdek de fauna en flora van Friesland!

Met zijn uitgestrekte weiden zijn koeien en schapen niet weg te denken uit het vredige landschap van Friesland. Vanaf uw boot kunt u ook gemakkelijk de Friese paarden zien, het onbetwiste symbool van de streek.

Rainbox Lorikeets, Orchideeënhoeve

Plattelandsbezoek in Friesland

Bent u een natuurliefhebber, neem dan de veerboot van Harlingen naar de West-Friese eilanden of verken per fiets het prachtige natuurgebied, het Hegewiersterfjild, waar u verschillende soorten vogels en vissen zult ontdekken.

 

Verder naar het zuiden, bij Lemmer, is een bezoek aan de Orchideeënhoeve in Luttelgeest een must als u in die richting reist. Reis door de tropen in de Maleisische tuin, de Vlindervallei en de nieuwe Lorituin, vol met regenboogkleurige lori's. Het is een streling voor het oog! Ook kinderen kunnen zich vermaken in de mangrove.

 

©Holger Leue Friese Paard

Tijdens uw tocht zult u waarschijnlijk ook prachtige Friese paarden zien: met hun mooie zwarte vacht en lange keelhuid zult u dit karakteristieke ras van de streek zeker herkennen.

 

De steden kunnen u ook verrassen met prachtige bloemenmarkten zoals die in Leeuwarden, die elk jaar op Hemelvaartsdag plaatsvindt. Dit is de langste bloemenmarkt van het land, die de binnenstad van Leeuwarden doorkruist via de Nieuwestad, het Wilhelminaplein, het Ruiterskwartier, de Wirdumerdijk en het Schavernek.

Kies uw reisroute om Friesland te ontdekken

Verlaat de traditionele toeristische routes en maak een leuke tocht door de provincie op zoek naar de beroemdste fonteinen van Friesland of volg de Elfstedentocht per boot!

De alternatieve Elfstedentocht

©Holger Leue Sloten Friesland

De beroemde schaatswedstrijd van 199 km die de 11 historische steden van Friesland tijdens de Elfstedentocht met elkaar verbindt, werd al sinds 1997 niet meer gehouden. Dat maakt niet uit! De Elfstedentocht is nu eindeloos en wij delen met u onze favoriete routes naar de prachtige steden Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

  • De Elfstedentocht per boot: ontdek 10 van de 11 steden aan boord van onze boten zonder vaarbewijs, met vertrek vanuit Hindelhoopen of Stavoren. Het kleinste vestingstadje van Friesland, Sloten met zijn 760 inwoners, wist ons op onze weg te bekoren met zijn oorspronkelijke met bomen afgebakende vestingwallen, de "Bolwek". Alleen de stad Dokkum is met onze boten niet bereikbaar, maar wel gemakkelijk per taxi vanuit Leeuwarden. 
  • De Elfstedentocht per fiets: sluit u op de tweede Pinksterdag aan bij zo'n 15.000 fietsers tijdens de Fietselfstedentocht vanuit Bolsward. De perfecte gelegenheid om het 13e-eeuwse Broerekerkklooster te bezoeken, het prachtige 17e-eeuwse stadhuis van rode baksteen, of de Us Heit Distilleerderij voor een bierproeverij.

Ontdek onze beste routesuggestie vanuit Hindeloopen via Leeuwarden

11 fonteinen wandelroutes

Leeuwarden, sculptuur Love Fountain van Jaume Plensa

Ontdek de 11 belangrijkste steden van Friesland tijdens deze leuke reis op zoek naar de fonteinen die ze rijk zijn - 11 fonteinen, de een nog mooier dan de ander. Sinds 2018 vertegenwoordigen deze prachtige fonteinen, gemaakt door verschillende kunstenaars ter gelegenheid van de viering van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa, de identiteit van elke stad. Hier onze favorieten:

  • Wij hebben de "Love"-fontein uitgekozen, die staat bij het station van Leeuwarden, de hoofdstad en voornaamste stad van Friesland. Twee kindergezichten van 7 meter hoog kijken elkaar aan en liggen te dromen, omgeven door 2 meter mist, kenmerkend voor de streek. 
  • In Sneek kunt u naast de Waterpoort de Fortuna Fontein bewonderen. Een man met een hoorn des overvloeds staat op een gouden bol in het midden van het water. De gouden bol draait om zijn as en het water schommelt tussen overvloed en armoede, zoals het geval was in het verhaal van Sneek.
  • In de havenstad Harlingen, waar vroeger op walvissen werd gejaagd, is een fontein met een levensgrote potvis het embleem van de stad geworden.

Ontdek onze beste routesuggestie vanuit Hindeloopen via Sneek

Huur een boot in Friesland van onze Hindeloopen-Stavoren-basis

©Holger Leue Hindelhoopen basis

Omsingeld door het water van het IJsselmeer, onze Hindeloopen-Stavoren-basis is verdeeld over twee jachthavens. Onze grotere boten die vertrekken van, en terugkeren naar, onze jachthaven in Stavoren, en de rest van onze Nederlandse vloot van/naar onze jachthaven in Hindeloopen.

 

Onze Hindeloopen-Stavoren-basis

 

Download onze regiogids over Nederland

Download onze regiogids over Nederland

Onze regiogids bied een samenvatting van elke stad of dorp die wij aanbevelen, evenals informatie over lokale faciliteiten, markten en aanbevolen restaurants. Maar ook hoe lang u erover doet om tussen elke halte te varen, informatie over sluizen, aanmeerplaatsen en faciliteiten die specifiek zijn voor de regio.

 

Download onze regiogids

 

Overige informatie

vaarvakantie adviser Le Boat

Voor meer informatie over sluizen, aanlegplaatsen en navigatietips, kunt u terecht op onze pagina over Nederland.

Geniet tijdens uw volgende cruise van voordelige tarieven voor uw activiteiten bij onze partners in Nederland

 

Contacteer ons

Boot verhuur Friesland

Boek uw vaarvakantie in Friesland vanuit onze basis in Hindeloopen-Stavoren:

 

BOEK NU

 

Ontdek wat onze klanten over onze vaarvakanties in Friesland zeggen

Beoordeling van Stefan Rumen

aanhalingsteken open De standaard route (Heeg, Lemmer, Sneek, Bolsward, etc.) is ideaal voor nieuwkomers. Goede verhouding varen/dingen zien. Sneek kun je twee nachten blijven, daar kun je wat meer doen.aanhalingsteken sluiten

 

Beoordeling van Johan Valcke

aanhalingsteken open Friesland op het water en in de zon ... Niets kan dit vervangen! De organisatie op en rond het water is gewoon klantvriendelijk, op en top Nederlands.aanhalingsteken sluiten

 

Een klant zei

aanhalingsteken open Prima ontvangst weer, deze keer! Elk jaar een fantastisch ontspannen week met Le Boat, dit keer de tweede keer in Friesland. Prachtige omgeving, en erg mooi om aan te meren in de Elf Steden en ze één voor één te bezoeken.aanhalingsteken sluiten